ARTS & AI

DATELE PROIECTULUI
Proiectul Erasmus+ Small Scale Youth Partnerships (KA210- YOU) nr. 2023-3-HU01-KA210-YOU-000181250 Arts&AI.
Locație: Ungaria, România
Durata: 18 luni
Parteneri: Asociația Interregió Fórum, Consiliul Județean Harghita
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.
OBIECTIVELE PROIECTULUI
– Dezvoltarea abilităților tinerilor artiști locali, astfel încât IA să nu fie un inamic, ci un instrument în munca lor.
– Să transforme învățarea în experiență, îmbogățind activitățile culturale și artistice prin feedback și colaborare.
REZULTATE AȘTEPTATE
– Materiale educaționale care să contribuie la dezvoltarea competențelor cu ajutorul instrumentelor IA.
– Ateliere pentru a ajuta tinerii artiști să își dezvolte abilitățile în domeniul IA.
– Participanții vor fi îmbogățiți cu o experiență de mobilitate internațională în cadrul căreia se vor cunoaște reciproc și vor crea cu ajutorul IA.
Una dintre cele mai mari provocări actuale este modul în care IA va transforma lumea muncii sau chiar modul în care va influența arta. Deseori se pune întrebarea cum va lua IA munca creatorilor, când, de fapt, IA este doar un instrument (precum un telefon sau un computer) care sprijină munca eficientă.
Programele concepute pot ajuta foarte mult artiștii în munca lor, prin urmare este important ca, în lumea noastră în schimbare, accelerată, printre altele, de inteligența artificială, publicul nostru țintă să învețe cum să utilizeze cel mai bine aceste instrumente în activitatea lor. Această tranziție digitală este facilitată de materialele educaționale dezvoltate de parteneriat și de evenimentul nostru de mobilitate internațională.
Există o cerere tot mai mare pe piața muncii pentru lucrătorii care pot utiliza inteligența artificială, ceea ce va crește, de asemenea, capacitatea de inserție profesională a tinerilor care participă la ateliere.
Pentru transferul cunoștințelor, vom utiliza metode de învățare non-formală, care vor permite tinerilor să utilizeze IA în activitatea lor și vor dezvolta alte competențe ale participanților. Metodele de învățare non-formală vor fi, de asemenea, utilizate pentru a dezvolta gândirea critică și competențele antreprenoriale. Iar feedback-ul colaborativ ajută la construirea unei comunități creative în care membrii își pot sprijini reciproc munca, atât în procesul creativ, cât și pe piața muncii.
GRUPURILE ȚINTĂ AL PROIECTULUI
Publicul țintă principal al proiectului sunt tinerii care lucrează în industriile creative vizuale și care sunt capabili să aplice IA într-o varietate de domenii în activitatea lor. Mai precis, publicul țintă principal al proiectului nostru vor fi tinerii care lucrează în industriile creative vizuale în domeniile patrimoniului cultural sau în domenii funcționale.
În același timp, conceptul de industrii creative acoperă un grup țintă foarte larg la nivel local, deoarece include creatori din domeniile vizual și auditiv care lucrează cu patrimoniul nostru cultural (de ex. muzician, țesător de mărgele). Acesta include, de asemenea, artiști (de exemplu, din domeniul artelor spectacolului), creatori de conținut media și cei care lucrează în domenii funcționale, cum ar fi soft designeri, designeri industriali etc. Elaborarea de materiale de formare care să acopere toate domeniile depășește sfera de aplicare a proiectului și, prin urmare, nu se încearcă acest lucru, asigurându-se astfel că procesul de învățare se desfășoară fără compromisuri în privința calității.
Cu toate acestea, deși materialul de formare planificat nu este conceput special pentru acest grup țintă foarte larg, multe părți ale acestuia vor fi la fel de aplicabile și altor domenii artistice.
STIRI
Notă:
Finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile și afirmațiile exprimate aici reflectă punctul de vedere al autorului (autorilor) și nu coincid neapărat cu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană, nici EACEA nu pot fi făcute responsabile pentru acestea.
APARIȚII ÎN PRESĂ:
Ziar Harghita: Link 1


