ARTS & AI

Datele proiectului:  

Proiectul Erasmus+ Small Scale Youth Partnerships (KA210- YOU) nr. 2023-3-HU01-KA210-YOU-000181250 Arts&AI.

Locație: Ungaria, România

Durata: 18 luni

Parteneri: Asociația Interregió Fórum, Consiliul Județean Harghita

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.

Obiectivele proiectului:

– Dezvoltarea abilităților tinerilor artiști locali, astfel încât IA să nu fie un inamic, ci un instrument în munca lor.

– Să transforme învățarea în experiență, îmbogățind activitățile culturale și artistice prin feedback și colaborare.

Rezultate așteptate:

  • Materiale educaționale care să contribuie la dezvoltarea competențelor cu ajutorul instrumentelor IA.
  • Ateliere pentru a ajuta tinerii artiști să își dezvolte abilitățile în domeniul IA.
  • Participanții vor fi îmbogățiți cu o experiență de mobilitate internațională în cadrul căreia se vor cunoaște reciproc și vor crea cu ajutorul IA.

Una dintre cele mai mari provocări actuale este modul în care IA va transforma lumea muncii sau chiar modul în care va influența arta. Deseori se pune întrebarea cum va lua IA munca creatorilor, când, de fapt, IA este doar un instrument (precum un telefon sau un computer) care sprijină munca eficientă.

Programele concepute pot ajuta foarte mult artiștii în munca lor, prin urmare este important ca, în lumea noastră în schimbare, accelerată, printre altele, de inteligența artificială, publicul nostru țintă să învețe cum să utilizeze cel mai bine aceste instrumente în activitatea lor. Această tranziție digitală este facilitată de materialele educaționale dezvoltate de parteneriat și de evenimentul nostru de mobilitate internațională.

Există o cerere tot mai mare pe piața muncii pentru lucrătorii care pot utiliza inteligența artificială, ceea ce va crește, de asemenea, capacitatea de inserție profesională a tinerilor care participă la ateliere.

Pentru transferul cunoștințelor, vom utiliza metode de învățare non-formală, care vor permite tinerilor să utilizeze IA în activitatea lor și vor dezvolta alte competențe ale participanților. Metodele de învățare non-formală vor fi, de asemenea, utilizate pentru a dezvolta gândirea critică și competențele antreprenoriale. Iar feedback-ul colaborativ ajută la construirea unei comunități creative în care membrii își pot sprijini reciproc munca, atât în procesul creativ, cât și pe piața muncii.

Grupurile țintă ale proiectului:

Publicul țintă principal al proiectului sunt tinerii care lucrează în industriile creative vizuale și care sunt capabili să aplice IA într-o varietate de domenii în activitatea lor. Mai precis, publicul țintă principal al proiectului nostru vor fi tinerii care lucrează în industriile creative vizuale în domeniile patrimoniului cultural sau în domenii funcționale.

În același timp, conceptul de industrii creative acoperă un grup țintă foarte larg la nivel local, deoarece include creatori din domeniile vizual și auditiv care lucrează cu patrimoniul nostru cultural (de ex. muzician, țesător de mărgele). Acesta include, de asemenea, artiști (de exemplu, din domeniul artelor spectacolului), creatori de conținut media și cei care lucrează în domenii funcționale, cum ar fi soft designeri, designeri industriali etc. Elaborarea de materiale de formare care să acopere toate domeniile depășește sfera de aplicare a proiectului și, prin urmare, nu se încearcă acest lucru, asigurându-se astfel că procesul de învățare se desfășoară fără compromisuri în privința calității.

Cu toate acestea, deși materialul de formare planificat nu este conceput special pentru acest grup țintă foarte larg, multe părți ale acestuia vor fi la fel de aplicabile și altor domenii artistice.

Noutăți privind proiectul:

  1. Lansarea unui nou proiect – Arts&AI

Data: 05.05.2024

Proiectul nostru Arts&AI depus prin apelul din octombrie 2023 a fost unul dintre câștigătorii norocoși – a primit un grant în categoria Erasmus+ Small Scale Partnerships in Youth.

Ca proiect comun al Asociației Interregió Fórum și al Consiliului Județean Harghita, liderii proiectului vor crea materiale educaționale pentru tinerii artiști pentru a-i ajuta să aplice noile instrumente ale inteligenței artificiale. Scopul este de a-i ține la curent cu ultimele inovații, de a le dezvolta activitățile artistice și de a consolida schimburile culturale dintre țările partenere.

Principalul public țintă al proiectului este reprezentat de tinerii care lucrează în industriile creative vizuale și care sunt capabili să aplice inteligența artificială într-o varietate de domenii în activitatea lor (grupul țintă principal este cel al tinerilor care lucrează în industriile creative vizuale în domeniile patrimoniului cultural sau în domenii funcționale).

Ne așteptăm să participe un total de 30 de tineri (15-15) din Ungaria și România. Sperăm că această oportunitate va lărgi orizonturile participanților, îi va ajuta în inserția pe piața muncii și le va deschide calea pentru dezvoltarea lor ulterioară.

Numărul proiectului: 2023-3-HU01-KA210-YOU-000181250

Durata: 01.03.2024 – 31.08.2025

  1. Se conturează proiectul

Data: 12.08.2024

Reprezentanții organizațiilor implicate în proiect, din cadrul Asociației Interregió Fórum, respectiv al Consiliul Județean Harghita, au organizat o întâlnire de lansare pentru a discuta ideile cu privire la fezabilitatea planului proiectului.

Asociația Interregió Fórum va fi responsabil de gestionarea și coordonarea profesională a proiectului și pentru asigurarea numărului necesar de participanți din Ungaria.

Printre responsabilitățile Consiliului Județean Harghita sunt acordarea de asistență în dezolvtarea și finalizarea materialelor, precum și organizarea mobilității internațioanale.

  1. Structura curriculumului Arts&AI

Data: 22.09.2024

Conținutul proiectului Arts&AI, structura curriculumului, precum și calendarul proiectului au fost finalizate.

Proiectul se va baza pe un curriculum de atelier online de două luni (4 sesiuni). Participanții vor primi ocazional „teme pentru acasă” din ceea ce au învățat în cadrul atelierului, pentru care vor avea la dispoziție 2 săptămâni. Sarcinile finalizate vor fi transmise formatorilor în această perioadă (până la următorul atelier).

În timpul atelierului, tinerii vor utiliza ceea ce au învățat pentru a-și crea propriile lucrări de artă, pe care le vor prezenta publicului interesat la fața locului.

Dezvoltarea curriculumului

ELABORAREA CONCEPTULUI ȘI A SCENARIULUI – Dezvoltarea ideilor creative și planificarea narativei.

GENERARE DE IMAGINI – Aplicarea tehnicilor bazate pe AI pentru crearea elementelor vizuale în mișcare.

PREGĂTIRE – Generarea sonorizării, pregătirea elementelor vizuale pentru animație și animația propriu-zisă.

COMPUNERE ȘI MONTAJ – Tăierea scenelor și montarea acestora într-o lucrare audiovizuală.

  1. Anunț – Se caută participanți Arts&AI

Data: 01.10.2024

În vederea atragerii grupului țintă în proiect, Asociația Interregió Fórum a lansat o campanie, destinată tinerilor din Ungaria, cu vârsta cuprinsă între 14 și 30 de ani, cu o anumită pregătire anterioară în domeniul animației, procesării vizuale sau al graficii, și care sunt interesați să adauge instrumente vizuale mesajelor lor.

Pe lângă anunțurile lansate pe rețelele de socializare, contactăm direct organizațiile de formare profesională, pentru a oferi această oportunitate tinerilor – sperăm că unii dintre ei vor găsi în acest curs gratuit o modalitate de a-și îmbunătăți șansele de angajare.

  1. Calendar

Data: 19.12.2024

Am definitivat calendarul tematic în cadrul proiectului Arts&AI. Conform acestuia, programul va urma următoarea structură:

Proiectul se bazează pe un curs online de două luni (4 sesiuni). Fiecare modul este însoțit de un atelier online, unde participanții vor aprofunda conținutul împreună cu experții. Pe baza celor învățate, aceștia vor primi periodic „teme pentru acasă”, care vor trebui transmise formatorilor la sfârșitul fiecărei perioade.

În cadrul taberei de creație, tinerii vor realiza lucrări independente, aplicând cunoștințele dobândite, pe care le vor prezenta pe loc publicului interesat.

  1. Am început

Data: 11.02.2025

În data de 3 februarie, primul suport de curs, axat pe narativă, a devenit accesibil participanților.

Primul atelier s-a desfășurat online pe 7 februarie. După o scurtă prezentare, sub îndrumarea specialiștilor, participanții au discutat despre funcția și structura poveștilor și filmelor, precum și despre natura conflictelor care stau la baza acestora.

Ca temă pentru acasă, participanții trebuie să creeze, până la sfârșitul săptămânii următoare, un scurt concept cinematografic sau un scenariu de scenă care poate servi drept bază pentru o serie de imagini generate și adaptate ulterior în format cinematografic.

  1. Generare de imagini

Data: 28.02.2025

Al doilea modul al proiectului se concentrează pe generarea de imagini, a cărui scop este însușirea bazelor generării imaginii din text, respectiv imaginii din imagine.

În cadrul atelierului au fost abordate idei și sugestii privind modalitățile de a formula prompturi într-un mod mai precis.

Ca temă pentru acasă, pe baza sinopsisurilor realizate individual, participanții trebuie să creeze și să încarce locațiile și personajele din narativă.

  1. Pregătire

Data: 13.03.2025

În cadrul celui de-al treilea modul, care este destul de complex, tema principală este generarea sunetului și a imaginilor în mișcare. În materialul de curs participanții au fost informați pe scurt despre numeroase instrumente AI, obținând cunoștințe relevante despre punctele forte ale fiecăruia.

În ceea ce privește generarea de imagini în mișcare, participanții au explorat modul de funcționare a inteligențelor artificiale ComfyUI, KlingAI, Krea, Viggle, Dream Machine și PIKA. Instrumentul care s-a folosit în cadrul proiectului este Runwayml.com, la care au acces participanții proiectului, pentru a putea avansa cu sinopsisurile deja create și cu personajele generate în al doilea modul.

Notă:

Finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile și afirmațiile exprimate aici reflectă punctul de vedere al autorului (autorilor) și nu coincid neapărat cu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană, nici EACEA nu pot fi făcute responsabile pentru acestea.