Raport de activitate
Rețele și organizații europene la care suntem membri
RegHub – Rețeaua de subsidiaritate a Comitetului Regiunilor
Din anul 2019 Consilului Județean Harghita este membru al rețelei de subsidiaritate a Comitetului Regiunilor (RegHubs- https://cor.europa.eu/hu/our-work/Pages/network-of-regional-hubs.asp ) reprezentând o oportunitate în privința trimiterii unor sugestii concrete și feedback cu privire la implementarea reglementărilor și programelor UE la nivel local. Aceasta este o oportunitate excelentă de a influența noile directive și reglementări și de a trimite informații cu privire la experiența județului Harghita, precum și aducerea la cunoștință a provocărilor și a problemelor locale, factorilor de decizie ai instituțiilor UE.
RegHub funcționează ca un subgrup al platformei „Pregătiți pentru viitor” (F4F) a Comisiei Europene. Contribuie la programul de lucru anual al platformei „Pregătiți pentru viitor” prin consultarea rețelei RegHub cu privire la textele legislative relevante care urmează să fie revizuite de către Comisia Europeană. Aceasta desfășoară consultări specifice cu părțile interesate prin intermediul rețelei RegHub și pune rezultatele acestor consultări la dispoziția raportorilor platformei. De asemenea, promovează opiniile platformei în cadrul instituțiilor UE.
Consultări locale desfășurate în cadrul RegHub
2024:
Consultare privind evaluarea FEDR, FC, FTJ și FSE+ (2021-2027)
Rezultatele consultării vor fi integrate în două avize ale platformei „Pregătiți pentru viitor” a Comisiei Europene, programate pentru adoptare până la sfârșitul anului 2024 (un aviz privind FEDR, FC și FTJ, iar celălalt privind FSE+). Acestea pot fi utilizate, de asemenea, ca contribuții pentru evaluarea la jumătatea perioadei de către Comisia Europeană a FEDR, FC, FTJ și pentru evaluarea la jumătatea perioadei a FSE+.
La fel ca în cazul avizelor anterioare ale platformei, Comisia își va publica răspunsul și măsurile de monitorizare în analiza anuală a sarcinii de reglementare.
Consultare privind dimensiunea regională a planurilor strategice PAC – Chestionarul 2: Punerea în aplicare
Pe baza sondajului au fost identificate următoarele nevoi locale/provocări locale, care au fost introduse și în raportul sondajului:
- procesul de aplicare pentru tinerii fermieri este prea birocratic și necesită condiții pe care majoritatea tinerilor fermieri din regiune nu le pot îndeplini
- creșterea birocrației în cazul cererilor de finanțare;
- nu sunt acoperite daunele produse de animalele sălbatice.
Documente:
The Regional Dimension of the CAP Strategic Plans: Phase 2: https://cor.europa.eu/en/engage/Documents/RegHub-second%20consultation%20final.pdf
2023:
Consultare privind Programul Europa digitală
Consultare desfășurată pentru platforma „Pregătiți pentru viitor” a Comisiei Europene. Rezultatele acestei consultări a contribuit la extinderea bazei de date pentru avizul în temă ale platformei „Pregătiți pentru viitor”, adoptat în sesiunea sa plenară din 28 noiembrie.
Pe baza sondajului au fost identificate următoarele nevoi locale/provocări locale în ceea ce privește îmbunătățirea transformării digitale a instituțiilor: consultanță în transformarea digitală, dezvoltare și integrare de soluții software, securitate cibernetică, training și dezvoltare de competențe digitale, suport tehnic și mentenanță.
Documente: The Digital Europe Programme: https://commission.europa.eu/document/download/a3708108-68ec-4993-8817-1f228853ca88_en?filename=final_opinion_2023_2_digital_europe.pdf
Consultare privind „Viitorul Pactului verde: evaluarea rezultatelor și perspective”
Pe baza sondajului au fost identificate următoarele nevoi locale/provocări locale, care ar îmbunătăți rezultatele în tranziția verde la nivel local: ținte specifice, specificații sectoriale mai clare, sprijin pentru inovare, sprijin pentru consolidarea capacităților prin inițiative naționale dedicate, mecanisme de finanțare dedicate – finanţare direcţionată din fonduri de stat.
Documente:
The future of the Green Deal: Taking stock and looking ahead:
https://cor.europa.eu/en/engage/Documents/RegHub/green-deal-taking-stock-looking-ahead.pdf
Consultare referitoare la directivele privind achizițiile publice
Consultare desfășurată pentru platforma „Pregătiți pentru viitor” a Comisiei Europene. Rezultatele acestei consultări a contribuit la extinderea bazei de date pentru avizul în temă al platformei „Pregătiți pentru viitor”, adoptat în sesiunea sa plenară din 28 noiembrie.
Pe baza sondajului, au fost identificate următoarele nevoi locale/provocări locale:
- în ceea ce privește implementarea Achizițiilor Publice Verzi: organizarea de cursuri de formare/perfecționare pentru standardizarea practicii; în cazul achizițiilor publice verzi, criteriile specificate nu fac neapărat verde achiziția publică sau produsul achiziționat. De exemplu: în ciuda faptului că un anumit produs este fabricat într-o anumită parte a țării, dacă o persoană care revinde este mai aproape geografic de client, atunci, conform liniilor directoare ale achizițiilor publice verzi, trebuie să cumpere produsul de la el. Acest lucru nu face produsul dat mai ecologic.
- în ceea ce privește implementarea achizițiilor publice responsabile social: acest tip de achiziție publică ar putea fi încurajată dacă administrațiile publice locale ar fi motivate prin proceduri simplificate și campanii de informare prin care să aleagă această opțiune față de achizițiile publice tradiționale; organizarea de cursuri de formare
Documente:
Public procurement: https://commission.europa.eu/document/download/618f7a80-e1fa-4366-ab18-3a8b1418c84b_en?filename=final_opinion_2023_3_public_procurement.pdf
Rezultatele consultării au fost folosite în lucrările CoR, comunicându-le raportorului avizului pe tema „Către o guvernanță pe mai multe niveluri a Pactului verde: revizuirea Regulamentului privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice”, dl. Joško KLISOVIĆ (HR-PSE).
https://dm-publicapi.cor.europa.eu/v1/documents/COR-2023-00903-00-01-AC-TRA-RO.docx/content
Consultare privind dimensiunea regională și locală a planurilor strategice PAC
Documente:
The regional dimension of the CAP Strategic Plans: https://cor.europa.eu/en/engage/Documents/RegHub/1st-report-regional-dimension-cap-strategic-plans.pdf
2022:
Consultare privind implementarea Cadrului european de interoperabilitate
Consultare desfășurată pentru platforma „Pregătiți pentru viitor” a Comisiei Europene. Membrul RB Anne Karjalainen (FI/PSE) a fost numit ca raportor pentru avizul privind strategia de interoperabilitate guvernamentală. Avizul a fost adoptat în sesiunea plenară din decembrie a platformei.
Documente:
Sondajul RegHub privind punerea în aplicare a Directivei privind vehiculele scoase din uz
Consultare desfășurată pentru platforma „Pregătiți pentru viitor” a Comisiei Europene. Membrul RB Mark Speich (DE/EPP) a fost numit ca raportor pentru avizul privind directiva privind vehiculele scoase din uz. Avizul a fost adoptat în sesiunea plenară din decembrie a platformei.
Documente:
2021:
Consultare privind punerea în aplicare a achizițiilor publice electronice la nivel local și regional
Documente: https://cor.europa.eu/en/engage/Documents/RegHub/report-consultation-01-public-procurement.pdf
Răspunsurile au fost analizate și incluse în avizul dedicat platformei „Pregătiți pentru viitor” pe această temă:
Consultare pe tema „Reguli actualizate pentru infrastructura secolului 21”
Documente:
RegHub special implementation report – 21st Century Rules for 21st Century Infrastructure: https://cor.europa.eu/en/engage/Documents/RegHub/RegHub%20report%20on%2021%20century%20rules.pdf
Linkuri: https://judetulharghita.ro/reguli-actualizate-pentru-infrastructura-secolului-21/
2020:
Consultarea tinerilor privind Agenda europeană a competențelor
Documente:
AVIZ – Agenda pentru competențe în Europa
în vederea obținerii unei competivități durabile, a echității sociale și a rezilienței: https://dm-publicapi.cor.europa.eu/v1/documents/COR-2020-03878-00-00-AC-TRA-RO.docx/content
Consultarea privind ajutorul de stat și achizițiile publice în contextul crizei provocate de COVID-19
Pe baza sondajului au fost identificate și trimise următoarele nevoi locale/propuneri locale: comunicarea facilitată și accesul mai ușor la informații despre oportunitățile de sprijin guvernamental; reducerea birocrației, ceea ce ar facilita accesul mai rapid la ajutoarele oferite de stat; necesitatea de a sprijini industriile agricole și alimentare; o prelungire mai flexibilă a perioadei de achiziții dincolo de decembrie 2020.
Documente:
Notă privind punerea în aplicare a Orientărilor privind achizițiile publice ca urmare a Covid-19: https://cor.europa.eu/en/our-work/Documents/Our-work/Implementation%20Note%20of%20the%20Guidance%20on%20Public%20Procurement%20in%20the%20wake%20of%20Covid-19/cor-2020-04856-00-01-tcd-tra-ro.docx
Linkuri: https://cor.borbolycsaba.ro/ro/?p=923
Consultarea pe tema: Evaluarea impactului PAC asupra dezvoltării teritoriale a zonelor rurale
Documente:
Cel de al cincilea raport de punere în aplicare: impactul politicii agricole comune asupra dezvoltării teritoriale:
Implementation report – Fifth consultation, on CAP and Rural Development:
Consultare pe tema
„Punerea în aplicare a normelor privind ajutoarele de stat de către autoritățile locale și regionale: Serviciile de interes economic general și cadrul regional pentru ajutoarele de stat”
Documente:
Raport privind punerea în aplicare: a patra consultare privind ajutoarele de stat: https://cor.europa.eu/en/our-work/Documents/Our-work/Executive%20Summary%20Fourth%20Implementation%20Report%20on%20State%20Aid/cor-2020-04688-00-00-tcd-tra-ro.docx
Implementation report – Fourth consultation, on State Aid:
https://cor.europa.eu/en/engage/Documents/RegHub/report-consultation-04-state-aid.pdf
2019:
Consultare pe tema asistenței medicale transfrontaliere
Pe baza sondajului au fost identificate și trimise următoarele nevoi locale/propuneri locale referitor la sprijinul așteptat din partea UE în domeniul cooperării în domeniul sănătății: posibilități de proiecte în regiune la subiecte de comunicare si conștientizare, toate
pentru a facilita întâlniri regulate ale partenerilor, lucrătorilor din administrația publică motivați și dedicați
pentru formarea personalului medical, asigurarea de finanțare UE pe termen lung, strategie de cooperare precisă
Documente:
Raportul privind punerea în aplicare – A treia consultare privind asistența medicală transfrontalieră:
Implementation report – Third consultation, on Cross-border Healthcare: https://cor.europa.eu/en/engage/Documents/RegHub/report-consultation-03-cross-border-healthcare.pdf
Răspunsurile au fost analizate și incluse în avizele dedicate platformei „Pregătiți pentru viitor” pe această temă:
Evaluarea punerii în aplicare a directivelor din 2014 privind achiziţiile publice: provocările si oportunităţile la nivel regional si local
Documente:
Raport privind punerea în aplicare – Prima consultare privind achizițiile publice:
Implementation Report – First Consultation on Public Procurement: https://cor.europa.eu/en/engage/Documents/RegHub/report-consultation-01-public-procurement.pdf
În 2022, Consiliul Județean Hargita s-a alăturat grupului de experți al Comunității Europene de Practică pentru parteneriat (ECoPP) înființată de Comisia Europeană.
Apartenența noastră la grupul menționat este unul dintre rezultatele activităților reprezentanței „virtuale” din Bruxelles și este o altă oportunitate pentru noi de a reprezenta interesele locale.
Scopul nostru este de a atrage atenția membrilor grupului, și a UE, asupra provocărilor și nevoilor locale care sunt formulate în ceea ce privește proiectele UE.
2024:
Participare la Grupul de lucru II – Schimbul de cunoștințe și abilități în parteneriat
Scopul grupului de lucru constă în elaborarea unei liste al abilităților și cunoștințelor necesare pentru aplicarea în proiectele UE.
În cadrul grupului de lucru am formulat următoarele propuneri:
Este necesar un parteneriat strâns între autoritățile de management, beneficiari și părțile interesate, pe de o parte, pentru a realiza coeziunea economică, teritorială și socială la nivelul UE, pe de altă parte, pentru a asigura că fondurile și programele UE sunt dezvoltate pe baza nevoilor și provocărilor locale reale, respectând principiile subsidiarității și abordării de jos în sus, ținând cont de nivelul de competivitate al regiunilor mai puțin dezvoltate și a căror neglijare ar putea duce la consecința ca regiunile mai puțin dezvoltate să nu poată fi considerate beneficiari eligibili ai diferitelor finanțări. Pentru a obține o bună utilizare a fondurilor UE și pentru a compensa lipsurile de cunoștințe și competențe ale regiunilor mai puțin dezvoltate în implementarea fondurilor, este necesară co-crearea, în care autoritățile de management și părțile interesate să poată dezvolta, implementa și monitoriza în comun politicile, programele și proiectele UE. În plus, co-crearea ca principiu de bază al parteneriatelor ar întări, de asemenea, încrederea între parteneri, contribuind la scăderea birocrației și a unui număr mare de reguli inutile.
Participarea la grupul de lucru Parteneriat în următoarea perioadă de programare 2028+
Grupul va lucra la recomandări privind politica de coeziune în perioada următoare de finanțare (2028+) pentru a se asigura că partenerii sunt implicați în mod cuprinzător în programarea și punerea în aplicare a finanțării, indiferent de modul de implementare ales.
În cadrul grupului de lucru, am evidențiat următoarele aspecte importante în ceea ce privește Principiul parteneriatului în politica de coeziune după 2027:
- Parteneriat strâns între autoritățile de management, beneficiari și părțile interesate, asigurând astfel că fondurile UE sunt folosite pe baza nevoilor și provocărilor locale reale;
- Co-crearea, un instrument pentru autoritățile de management și părțile interesate pentru:
- dezvoltarea, implementarea și monitorizarea în comun a fondurilor UE;
- partajarea de cunoștințe pe mai multe niveluri;
- să compenseze lipsurile de cunoștințe și competențe ale regiunilor mai puțin dezvoltate în punerea în aplicare a fondurilor;
- consolidarea încrederii între parteneri;
- scăderea birocrației.
- Participarea sporită a autorităților locale la formarea fondurilor UE, asigurându-se că:
- Principiile subsidiarității, abordarea axată pe teritoriu, abordarea de jos în sus sunt luate în considerare în formarea fondurilor și politicilor UE;
- Să se ia în considerare nivelul de competitivitate al regiunilor mai puțin dezvoltate, a căror neglijare ar putea duce la consecința ca regiunile mai puțin dezvoltate să nu poată fi considerate beneficiari eligibili ai diferitelor finanțări.
2023:
Participarea la Subgrupul Complementaritatea fondurilor:
La începutul anului, a fost pregătită o consultare în județul Hargita privind provocările și nevoile locale în ceea ce privește proiectele UE, pentru a sprijini activitatea grupului de experți ai Comunității Europene de Practici de Parteneriat (ECoPP). Întreprinderile, instituțiile publice și asociațiile au invocat ca provocări: birocrația excesivă, liniile directoare de aplicare întotdeauna neclare, modificarea condițiilor de aplicare în timpul cererii de propuneri și lipsa asigurării unui proces de promovare coordonat în limba minorităților naționale la nivelul ţările membre. În ceea ce privește tipul de ajutor de care ar avea nevoie, ei au numit următoarele: consultanță juridică, navigarea prin rețeaua birocrației, cunoștințe despre finanțări, sfaturi despre elaborarea cererilor de finanțare, sfaturi despre managementul afacerii, sfaturi financiare, ajutor în găsirea de idei și soluții bune.
Participarea la subgrupul de Dezvoltarea capacităților părților interesate:
În cadrul subgrupului, am avut ocazia să formulăm propuneri de modificare în legătură cu Codul european de conduită pentru parteneriat.
Modificările noastre propuse au inclus următoarele:
- Am recomandat o reformulare mai puternică a unor părți din text – cu scopul ca țările membre și autoritățile de management să acorde mai multă atenție implicării partenerilor în elaborarea programelor de finanțare, în special implicarea autorităților locale în vederea dezvoltării programelor de finanțare bazate pe nevoile locale reale.
- În ceea ce privește autoritățile de management, am recomandat consolidarea capacității lor instituționale pentru a reduce birocrația, consultarea în mod corespunzător în privința programelor de finanțare, să facă finanțările mai accesibile minorităților naționale și să simplifice procesul de aplicare.
- La elaborarea programelor de finanțare, am recomandat implicarea reprezentanților de la nivel local și regional – în scopul ca programele de finanțare să fie concepute în conformitate cu nevoile locale reale, evitând astfel situația ca regiunile mai puțin dezvoltate să rămână în urmă față de regiunile deja dezvoltate, ceea ce poate duce la faptul că regiunile mai puțin dezvoltate nu vor fi eligibile pentru unele programe de finanțare.
Propunerile noastre au fost incluse în documentul elaborat de subgrup, care a fost prezentat Comisiei Europene.
Documente:
https://ec.europa.eu/regional_policy/sources/policy/communities-and-networks/ecopp/SG4.pdf
2022:
Participarea la Subgrupul Complementaritatea fondurilor:
Scopul principal al grupului de lucru a fost selectarea proiectelor de succes realizate de diferiți actori și părți interesate din statele membre, de a le analiza și de a extrage un set de bune practici care pot fi implementate și în alte state membre. În acest sens am promovat marca de Produs Secuiesc ca o bună practică.
Documente:
https://ec.europa.eu/regional_policy/sources/policy/communities-and-networks/ecopp/SG1.pdf
2021:
Am trimis intenția noastră de participare în grupul de experți al Comunității Europene de Practică (ECoPP) înființat de Comisia Europeană.
Consiliul Județean Hargita este membru al Asociației Europene pentru Democrație Locală din 2019
Calitatea de membru asigură următoarele oportunități:
- Prioritate pe oportunitățile oferite de a fi partener de proiecte sau de a se alătura unor consorții create pentru a aplica la proiecte în diverse domenii
- Identificarea partenerilor internaționali relevanți pentru domenii specifice
- Sprijin pentru procesul de construire a parteneriatului și diseminarea apelurilor membrilor pentru parteneri
- Sprijin în relațiile cu:
- UE, CoE, ONU, agenții și alte instituții internaționale publice și private
- Autoritățile locale și regionale, precum și guvernele naționale din Europa
- Oficiali europeni, deputați europeni și alte autorități internaționale și europene relevante
- Promovarea activităților, inițiativelor și evenimentelor membrilor la nivel european prin canalele de comunicare ale ALDA
- Actualizări regulate prin canalele de comunicare ALDA, în special buletinul informativ lunar
- Acces la publicațiile ALDA și UE, materiale informative
- Participarea la evenimente internaționale (conferințe, seminarii etc.) promovate de ALDA
- Prioritate în parteneriat pentru cursuri specializate (de exemplu, cursuri de master privind programele UE, training-uri etc.)
- Participarea la grupurile de lucru ALDA
De-a lungul anilor, ne-am arătat intenția de a ne alătura mai multor oportunități de parteneriat de proiect. În 2023, proiectul SPUR – Revitalizarea Urbană Socială Postcovid a fost declarată câștigătoare în cadrul programului Cerv al Comisiei Europene, al cărui partener principal este ALDA și, în care Consiliul Județean Hargita participă ca partener de proiect. În același timp, am promovat în rândul diferitelor instituții din județ mai multe oportunități de parteneriat de proiect în domeniul sportiv, cultural etc.
De asemenea, am solicitat ajutorul ALDA în ceea ce privește construirea de parteneriate și am participat la evenimentele organizate de ALDA. Din buletinele informative lunare ale ALDA, primim periodic informații despre oportunitățile de proiecte, oportunitățile de a participa la evenimente și informații despre diverse politici și programe pe care le considerăm importante în ceea ce privește reprezentarea intereselor locale și în consolidarea activităților internaționale ale instituției.
Din anul 1993 Consiliul Județean Harghita este membru al Adunării Regiunilor Europene (AER)
Adunarea Regiunilor Europene este o organizaţie paneuropeană de reprezentare a regiunilor, care reuneşte 270 de regiuni din Europa din 33 ţări membre şi 16 organizaţii interregionale.
Printre obiectivele sale se numără:
– Promovarea principiului subsidiarităţii şi a democraţiei regionale;
– Creşterea influenţei politice a regiunilor în cadrul instituţiilor europene;
– Sprijinirea regiunilor în procesul european de dezvoltare;
– Facilitarea cooperării interregionale în Europa
Datorită statutului de membru, Consiliul Judeţean Harghita a participat la activităţile diferitelor comisii de lucru de-a lungul anilor şi alături de regiunile din UE am avut programe comune de colaborare cu scopul promovării schimbului de experienţă, schimbul stagiarilor, organizării de conferinţe şi seminarii.
Titlul de Vale a inovării pentru județul Harghita
– În mai 2023, am aplicat pentru această cerere, în cadrul căreia Comisia intenționa să identifice aproape 100 de regiuni angajate să îmbunătățească coordonarea și guvernanța investițiilor și politicilor lor în cercetare și inovare la nivel regional.
– Inițiativa se bazează pe programul de lucru Horizon Europa privind ecosistemele de inovare și pe Facilitatea interregională de investiții în inovare (I3) a Fondului european de dezvoltare regională (FEDER).
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/ip_24_3368
– Această etichetă vine la pachet cu oportunități speciale de finanțare, deoarece ne aflăm în etapa a 3-a a programului, aici intervin oportunitățile speciale de finanțare. În mod specific, un total de 170 de milioane de euro a fost alocat inițiativei Regional Innovation Valleys, cu 60 de milioane de euro pentru primele aplicații din partea Horizon Europe și 62 de milioane de euro din partea Facilității interregionale de investiții în inovare (I3) din cadrul Fondului european de dezvoltare regională (FEDR).
– Harta văilor regionale ale inovării: https://projects.research-and-innovation.ec.europa.eu/en/strategy/support-policy-making/shaping-eu-research-and-innovation-policy/new-european-innovation-agenda/new-european-innovation-agenda-roadmap/regional-innovation-valleys-matchmaking-map
– Lista văilor regionale ale inovării: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/4278d933-2ebc-11ef-a61b-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF/source-328436671
Linkuri: