Continuă investițiile în rețeaua de drumuri județene

În 26 iulie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, în format online, pe ordinea de zi aflându-se modificarea bugetului de venituri și cheltuieli, parteneriatul județului Harghita în Turul Ținutului Secuiesc, constituirea de asociații de dezvoltare intercomunitară pentru dezvoltarea comunităților, programul de sprijinire a cultelor religioase și alocarea de 6% din impozit pe venit pentru modernizarea sistemelor de apă și infrastructura rutieră.

„ Pe de o parte sunt mulțumit, pentru că, datorită colegilor din UDMR și a activității primarilor, pe baza evaluării pagubelor, generate de fenomenele meteo extreme, județul Harghita a primit de la guvern toate fondurile solicitate. Pe de altă parte am constatat o delăsare din partea anumitor autorități și acest lucru nu este normal deoarece evaluarea pagubelor trebuie făcută în timp pentru a putea interveni și reface zonele afectate. Putem solicita avizul mai multor instituții dacă este nevoie, pentru o evaluare corectă a pagubelor” a apreciat Borboly Csaba, președintele consiliului județean.

La modificarea bugetului de venituri și cheltuieli, un punct important l-a constituit includerea în lista programelor de investiții ale Consiliului Județean Harghita a achiziționării dotărilor aferente investiției în centrul de wellness de la Borsec, în vederea punerii lui în funcțiune în cel mai scurt timp.

Din cota de 6% impozit pe venit vor fi susținute localitățile Corund, pentru modernizarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă și amenajarea trotuarului în zona DN13A pentru îmbunătățirea condițiilor de siguranță rutieră, Mărtiniș, dezvoltarea infrastructurii de transport, lărgirea intersecției și extinderea rețelei de apă și canalizare, Avrămești, reparații la trotuar și reabilitarea Școlii Gimnaziale Benedek Elek, Mihăileni, pentru întreținerea marginii drumurilor, Dârjiu- înființarea sistemului de încălzire centralizată la grădinița din comună și modernizare străzi, Ocna de Jos, comuna Praid- Alimentare cu apă potabilă și rețea de canalizare menajeră.

În ceea ce privește parteneriatul consiliului județean în Turul Ținutului Secuiesc, Borboly Csaba a menționat că acest eveniment sportiv internațional este o oportunitate pentru județul Harghita, și prin extinderea către județul Mureș, regiunea devine mai vizibilă.

A fost aprobat în cadrul ședinței studiul de fezabilitate pentru construirea trotuarului în comuna Suseni, parte a programului derulat de consiliul județean cu privire la construirea de trotuare pe lângă drumurile județene, în vederea creșterii siguranței pe aceste drumuri.

Totodată, a fost aprobată participarea consiliului județean la constituirea a trei asociații de dezvoltare intercomunitară, ADI Alcsík – Kászon, ADI Büdösfürdő, ADI Hășmașul Mare, noile oportunități de finanțare arătând că este oportună o astfel de asociere bine organizată, cu obiective bine formulate, care reprezintă instrumente de dezvoltare durabilă a comunităților implicate, prin dezvoltarea infrastructurii de apă, canalizare, culturală, socială și de mediu.

În cadrul programului de sprijin al cultelor religioase recunoscute, derulat de consiliul județean, au fost evaluate 107 proiecte, în acest an fiind de trei ori mai multe proiecte față de anii precedenți, acest program având drept scop susținerea lucrărilor de întreținere și funcționare, construirii și reparării lăcașurilor de cult, conservarea și întreținerea bunurilor, ca parte a conservării patrimoniului.

„ Am avut discuții cu episcopiile, protopopiatele, și dacă în anii precedenți am acordat subvenții de 100%, în acest an datorită numărului mare de proiecte depuse, am căzut de comun acord ca nici un proiect, indiferent de dimensiune, să nu fie lăsat în urmă, și astfel, sprijinul din partea noastră va fi între 30-50%. Este important să demareze lucrările, din sprijinul acordat de consiliul județean vor achiziționa materialele, și în toamnă vor depune proiecte pentru asigurarea resursei umane” a menționat Borboly Csaba.

În cadrul ședinței au mai fost aprobate cheltuieli pentru dezvoltarea sistemului sanitar, astfel, va fi consolidat spitalul de la Vlăhița, dispensarul medical din Miercurea Ciuc, strada Petőfi va fi reabilitat integral pentru asigurarea condițiilor tehnice funcționării adecvate, și vor fi aprobate posturi la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

La finalul ședinței, Borboly Csaba a apreciat că cea mai importantă decizie este aceea de a continua investițiile începute în rețeaua de drumuri județene, de aceea va apela la o linie de credit, necesară pentru luna august, acești bani urmând a fi primiți în toamnă din PNDL 3 care are ca obiectiv principal drumurile județene.

Miercurea Ciuc, 26 iulie 2021