Borboly Csaba: Protecția minorităților și drepturile lingvistice sunt la fel de importante ca oricare politică a UE

În cadrul celei de-a 154-a Sesiune Plenară a Comitetului European al Regiunilor, a fost adoptat un nou proiect de aviz pe tema „Viitorului Parteneriatului estic din perspectivă locală și regională” al cărui raportor este Alin- Adrian Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Raportul se concentrează pe întărirea Parteneriatului Estic astfel încât acesta să răspundă așteptărilor cetățenilor din Europa de Est, Caucazul de Sud, și al dorinței de extindere a Ucrainei și Republicii Moldova, prin întărirea rolului și puterii autorităților locale și regionale.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a formulat câteva amendamente care au fost primite pozitiv și adoptate: protejarea drepturilor omului, în special protecția minorităților și a drepturilor lingvistice, acestea având aceeași importanță ca oricare altă politică, garantarea principiului subsidiarității UE prin apropierea cetățenilor de Uniunea Europeană și de valorile acesteia, întărirea rolului autorităților locale și regionale în apărarea acestor valori fundamentale.

“Adoptarea  raportului colegului meu, Alin Nica, cu amendamentele propuse de mine, îmi dă încredere că valorile fundamentale ale Uniunii Europene, demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, respectarea drepturilor omului, vor continua să fie respectate și protejate prin întărirea rolului autorităților locale și regionale. Situația actuală de la granița țării noastre are nevoie de întărirea Parteneriatului Estic pentru ca drepturile și libertățile să fie protejate” a subliniat Borboly Csaba.

Totodată, Borboly Csaba a subliniat importanța implicării tinerilor politicieni în reprezentarea comunităților locale și regionale, în acest sens Comitetul European al Regiunilor lansând un apel care pentru prima dată este deschis și reprezentanților locali și regionali din  țările candidate la UE, inclusiv Ucraina și Republica Moldova.

Apelul poate fi accesat aici: https://cor.europa.eu/ro/news/Pages/call-cor-yep-programme-open.aspx

Miercurea Ciuc, 17 martie 2023