Ședința a  fost găzduită de cinci localități din zona Ciucului de Jos 

 

Ședința ordinară din luna august a Consiliului Județean Harghita a fost una inedită.

Având în vedere că de această dată din repartizările din cota de 6% din impozitul de venit pe ordinea de zi a ședinței au figurat planurile locale de dezvoltare ale localităților din Depresiunea Ciucului de Jos, consiliul județean a adoptat hotărârile în localitățile care vor beneficia de aceste dezvoltări.

Ședința consiliului județean a fost deschisă la Sâncrăieni, unde, printre altele au votat 200.000 de lei pentru amenajare trotuare în comuna Sâncrăieni, zona Kincseszeg și Poklonfalva și alte 200.000 de lei pentru înființarea sistemului de alimentare cu apă, sistemului de canalizare menajeră și stației de epurare în localitatea Sântimbru-Băi.

Membrii consiliului au fost primiți apoi de comuna Sânmartin. În curtea bibliotecii renovate, lângă biserica romano-catolică au fost aprobate 220.000 de lei pentru reabilitarea și modernizarea sălii sportive din  comună.

Totoadă consiliul județean a votat participarea Consiliului Județean Harghita în cele trei asociații microregionale nou înființate, respectiv în Asociația Microregională Alcsík (Ciucul de Jos), Asociația Microregională Felcsík (Ciucul de Sus) și Asociația Microregională Pogányhavas.

Ședința a continuat în localitatea Cozmeni în curtea bisericii romano-catolice, unde consiliul județean a adoptat Programul de protecţie a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Harghita, program modificat.  Din acest program vor fi finanțate, printre altele, lucrările de amenajare exterioară a bisericii și săpăturile arheologice din curtea bisericii.

Noua locație unde s-a întrunit consiliul județean a fost Căminul Cultural din Vrabia, localitate ce aparține comunei Tușnad, aici s-au votat 200.000 de lei pentru amenajarea curții interioare a clădirii.

Ultima locație unde s-a întrunit consiliul județean a fost conacul Henter din localitatea Sântimbru, aici au participat toți primarii  din  zona Ciucul de Jos. Din repartizare 250.000 de lei au fost aprobate pentru  restaurarea conacului, 100. 000 lei pentru înființarea rețelelor inteligente de distribuție de gaze naturale și branșamente în comunele Sânsimion și Sântimbru, precum și 50.000 lei pentru studiul de fezabilitate la înființarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare Sântimbru-Băi.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a considerat că ședința de consiliu organizată în localități a avut un efect benefic asupra consilierilor județeni și, prin urmare, acestea ar trebui continuate și în viitor.

– După un an și jumătate de perioadă virală, când nu s-au ținut ședințe în localități, cred că ar trebui să recuperăm ședințele organizate în localitățile județului Harghita. În trecut acest lucru a fost ceva obișnuit, iar de la învestirea noului consiliu au trecut deja mai mult de un semestru și am vrut să prezentăm Bazinul Ciucului de Jos și acelor colegi care nu sunt din zonă.

Sperăm că am reușit să oferim consilierilor județeni o imagine a investițiilor din zona Ciucului de Jos, a cooperării ce caracterizează microregiunea și a modului în care consiliul județean contribuie la aceste dezvoltări locale – a adăugat Borboly Csaba la sfârșitul zilei.

Miercurea Ciuc, 11 august 2021