Fotó: 2024
Bíró Barna-Botond: “Să descoperim împreună gusturile județului Harghita!”
Județul Harghita se pregătește să devină, în 2027, Regiunea Gastronomică a Europei, în acest context, și pentru a-și face cunoscută oferta în domeniul turismului gastronomic în special, și a crea noi legături și parteneriate, bifează, prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, Visit Harghita, prezența la Ediția de primăvară a Târgului de Turism al României.
Evenimentul, aflat la cea de-a 51-a ediție, va avea loc în perioada 20-23 februarie 2025, la București, Visit Harghita fiind prezentă cu un stand record de 120 de metri pătrați.
“Este o onoare pentru noi să putem duce dincolo de granițele județului valorile, tradițiile și gusturile harghitene. Prin prezența la acest eveniment ne dorim să creăm conexiuni și parteneriate, dar și să le oferim celor prezenți o experiență senzorială unică. Vă invit așadar să descoperim împreună gusturile județului Harghita la Târgul de Turism al României” a apreciat Bíró Barna-Botond, președintele Consiliului Județean Harghita.
În acest an, județul Harghita va fi prezent cu o expoziție dedicată promovării valorilor gastronomice, în contextul obținerii titlului de Regiune Gastronomică a Europei în 2027.
În cadrul standului Visit Harghita, cei prezenți vor putea experimenta un concept unic de bucătărie demonstrativă: un spațiu dedicat degustării preparatelor, unde fiecare zi va fi marcată de o prezentare culinară a unui restaurant local, oferindu-le astfel o incursiune în rafinamentul gastronomic al județului Harghita De asemenea, alături de Visit Harghita, vizitatorii vor avea posibilitatea de a întâlni și alți șase expozanți care contribuie la promovarea și dezvoltarea turismului harghitean.
„În județul Harghita, avem mai degrabă un turism intern și turiștii din România sunt foarte apreciați de întreprinzătorii locali. De aceea, pentru noi este esențial să ne prezentăm cât mai bine la Târgul de Turism, scopul nostru fiind ca, pe termen lung, să ne poziționăm ca o destinație de calitate, cu un turism bazat pe natură, gastronomie și ideal pentru familii” , a apreciat Szabo Karoly, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Harghita.
Prin participarea la acest eveniment, ADI Harghita urmărește oportunități pentru a discuta despre viitoarele proiecte și colaborări care vor contribui la consolidarea statutului de Regiune Gastronomică a Europei și la promovarea turismului sustenabil.
În cadrul unei ceremonii ce a avut loc în 6 februarie, la Miercurea Ciuc, conform deciziei oficiale a Institutului Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT), dr. Diane Dodd, președintele IGCAT, i-a înmânat lui Bíró Barna-Botond, președintele Consiliului Județean Harghita, titlul de Regiune Gastronomică a Europei pentru județul Harghita, prin care, județul Harghita a intrat în comunitatea elitistă a regiunilor europene care dispun de un patrimoniu gastronomic remarcabil, o rețea alimentară sustenabilă și tradiții culturale vii.
Titlul de Regiune Gastronomică a Europei recunoaște comunitățile (orașe, județe, regiuni, insule sau țări) care, prin cooperare comunitară, pun un accent deosebit pe patrimoniul lor gastronomic, în spiritul dezvoltării durabile. Aceste comunități acordă o importanță deosebită păstrării și protejării alimentelor, băuturilor și produselor agricole locale, precum și valorilor lor culturale și naturale.
Titlul este o distincție care promovează pe scară largă realizările, programele, colaborările comunitare și răspunsurile regiunii la provocările viitorului, și nu este însoțit de un premiu financiar.
Publicația de candidatură a județului Harghita este disponibilă pe site-ul igcat.org.
Miercurea Ciuc, 18 februarie 2025