Masa rotundă CAPactivities 2022

În cadrul proiectului Uniunii Europene CAPactivities 2022, prima masă rotundă a avut loc în data de 10 noiembrie, în clădirea consiliului județean din Miercurea Ciuc.

Prima masă rotundă din cadrul proiectului Uniunii Europene CAPactivities 2022 a avut loc în data de 10 noiembrie în clădirea consiliului județean din Miercurea Ciuc. La eveniment au participat mici producători, fermieri, cooperative și autorități locale.

Prima discuție s-a axat în principal pe procesarea produselor lactate, pe potențialul și deficiențele acesteia.  În același timp, participanții au discutat despre modul în care aceasta poate aduce beneficii economice și sociale, acordând atenție biodiversității și naturii.

De asemenea, participanții au avut posibilitatea de a-și spori cunoștințele cu privire la aspectele și măsurile politicii agricole comune, promovând această politică în rândul agricultorilor și sensibilizându-i cu privire la potențialul agriculturii.

O parte integrantă a evenimentului a fost cartografierea fermelor din zonele montane și a potențialului acestora.  Au fost lansate trei programe de sprijin pentru crescătorii de animale, producatori de lapte, producători fructe de pădure şi producătorii agricoli. Cele trei programe vizează următoarele tipuri de investiţii: înfiinţare centre colectare şi/sau prelucrare lapte;înfiinţare centre colectare şi/sau colectare-prelucrare fructe de pădure, ciuperci, plate medicinale şi/sau aromatice; Înfiintare stâne montane.

.Dr.István Róbert de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județul Harghita, Dr. Vass Előd de la Direcția de Sănătate Publică Harghita și Both Enikő de la Agenția de Protecție a Mediului din județul Harghita, au oferit îndrumări cu privire la aspectele practice legate de licitație. În același timp, autoritățile competente au vorbit despre procesul de acordare a licențelor, modul în care funcționează și posibilele piedici.

În plus, Barabási Antal Szabolcs, secretar de stat, Könczei Csaba, deputat parlamentar, Romfeld Zsolt, șeful Direcției Pentru Agricultură Județeană Harghita, László Csongor, directorul Asociației de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita, Becze István, președintele Asociației Organizațiilor de Fermieri Secui și Cilip Árpád, directorul Agenției de Dezvoltare a Județului Harghita, au adus un plus de profesionalism și au ridicat nivelul evenimentului.

Miercurea Ciuc, 10 noiembrie 2022

#IMCAP #CAPactivities