Clarificare:

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/771278437905545

Așa cum am relatat în comunicatul nostru de presă, în cursul zilei de  Duminică, un localnic din satul Șoimușu Mic, comuna Săcel, a fost atacat de urs. În cursul serii de ieri s-a luat legătura cu  viceprimarul, Șuteu Ionică.
Azi, ursul a reapărut în zonă, cetățenii fiind înștiințați prin RO-ALERT de prezența sa.
Conform legislației în vigoare, ursul trebuia recoltat în 24 de ore,  termen care a expirat azi, 13 martie ora 20:00.
Asociația de vânătoare continuă să securizeze locul dar autoritățile cer populației să încerce pe cât posibil să evite zona pentru propria siguranță.

 

Este necesară o decizie imediată pentru extragerea ursului din Șoimușu Mic, comuna Săcel

A avut loc un nou atac al ursului în județul Harghita, sat Șoimușu Mic, comuna Săcel, azi, 12 martie, în jurul orei prânzului. Victima a fost atacată de urs în curtea casei și momentan se află sub îngrijiri medicale la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc.

Într-o intervenție live, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, face apel la cetățeni pentru a fi informat viceprimarul comunei, având în vedere necesitatea unei decizii care să ducă la extragerea ursului, conform legii.

Asociația de vânătoare care are contract cu primăria are nevoie de o decizie oficială.

https://fb.watch/jdIYffhmAQ/

Totodată, președintele a apreciat deciziile luate până în prezent de Ministrul Mediului, Tánczos Barna, subliniind însă necesitatea implicării Ministerului Agriculturii în atragerea de fonduri care să sprijine prevenția în conviețuirea omului cu carnivorele mari.

” Este al doilea atac din acest an, măsurile au fost luate, dar rezultatele nu se modifică. Au fost luate măsuri binevenite dar deocamdată „fugim în fața ursului”. Prevenția trebuie să fie pe primul loc. În Politica Agricolă Comună nu a fost luată nici o măsură pentru prevenirea pagubelor, pregătirea gospodarilor  în vederea atacurilor urșilor. În alte țări, Ministerul Agriculturii a solicitat și primit foarte mulți bani pentru a finanța, instrui, preveni. Nu numai Ministerul Mediului este de resort ci și Ministerul Agriculturii care ar trebui să facă pași în acest sens. Zona montană este în pericol dacă continuă atacurile urșilor, meseriile tradiționale sunt în pericol. Ciclul natural este pus în pericol. Situația se înrăutățește, de aceea trebuie să schimbăm și opinia decidenților de la Bruxelles” a subliniat Borboly Csaba.

Miercurea Ciuc, 12 martie 2023