Borboly Csaba a fost numit raportor pentru elaborarea unui nou proiect de aviz privind dezvoltarea zonelor rurale prin cultură și creativitate

În cadrul Comitetul European al Regiunilor, la propunerea președinției Consiliului Uniunii Europene, deținută de  Spania până la finalul anului 2023, pentru care mediul rural este o prioritate, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a fost numit raportor pentru a elabora un nou proiect de aviz în legătură cu dezvoltarea zonelor rurale din UE, împreună cu Csák László, expert.

Detaliile acestui proiect de aviz au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la sediul Consiliului Județean Harghita, vineri, 15 septembrie.

Ne dorim ca prin acest aviz să propunem acțiuni și măsuri în privința dezvoltării zonelor rurale în mai multe domenii precum cultură, știință, economie, cercetare, creativitate și totodată vom încerca să elaborăm acest raport în așa fel ca la ședința din 2 octombrie să fie votat în comisia SEDEC și ulterior la plenara CoR de la sfârșitul anului. Timpul este limitat pentru că președinția spaniolă dorește să aibă un rezultat în acest domeniu și rezultatul unui astfel de aviz este că trebuie să fie obligatoriu luat în considerare de Comisia Europeană, Consiliul European  și Președinție și va fi la baza noilor măsuri de finanțare, noilor reglementări în domeniul acesta.  Acesta este al 9-lea aviz pe care-l pregătim și sper ca și acesta din urmă să fie adoptat și să aducă rezultate”, a apreciat Borboly Csaba.

Scopul proiectului de aviz este de a dezvolta politici la nivelul Uniunii Europene care să promoveze dezvoltarea economică, socială și ecologică a zonelor rurale prin valorificarea diversității culturale și creativității. Această abordare oferă oportunitatea locuitorilor din zonele rurale de a crea locuri de muncă prin activități culturale, de a îmbunătăți calitatea vieții, de a întări coeziunea socială și de a păstra și promova tradițiile și valorile comunităților rurale, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă și la îmbunătățirea calității vieții în zonele rurale.

Csák László, expert, a apreciat că acest aviz este un pas foarte important în schimbarea abordării de dezvoltare rurală la nivel european. Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene a luat decizia de a propune o schimbare radicală după 2028, în dezvoltarea rurală, caracterizată prin concentrarea pe cultura rurală. Aceasta apreciază că fiecare mediu rural are caracteristici culturale care merită sa fie valorificate și utilizate pentru dezvoltarea economică și creșterea calității vieții a localnicilor și sperăm ca și în judeţul Harghita, după 2028, când intră în vigoare noi regulamente și vor disponibile fi noi linii de finanțare, abordarea pe cultura rurală va însemna milioane de euro investiți. Este un lucru foarte important că domnul președinte a primit rolul de elaborator al avizului având în vedere că acum trei ani a fost aprobată strategia culturală a județului Harghita care are abordări identice cu cele de la nivel european, deci vorbim aceeași limbă în acest sens și sper ca ceea ce e inclus în 63 de puncte în aviz va contribui la aducerea la îndeplinire a obiectivelor formulate de președinție”.

În vederea înțelegerii mai profunde a rolului culturii în mediul rural și modului în care aceasta poate contribui la promovarea transformărilor sociale, economice și de mediu a fost elaborat un chestionar care poate fi completat până în 30 septembrie.

https://docs.google.com/forms/

Prin completarea acestui chestionar, opiniile și experiențele  vor ajuta la clarificarea impactului politicilor asupra dezvoltării rurale, conservării patrimoniului cultural și promovării practicilor durabile, cu accent deosebit pe zonele bio-culturale care facilitează interacțiunea dintre biodiversitate și cultură.

Miercurea Ciuc, 15 septembrie 2023