Consiliul Județean Harghita s-a întrunit în ședință extraordinară online

Consiliul Județean Harghita sprijină mai multe comune din realocarea a 6% din impozitul pe venit, autoritățile locale din zona Ciuc solicitând finanțare în principal pentru dezvoltarea rețelei de gaze. Dar și modificările la regulamentul de organizare și funcționare a consiliului județean, precum și programul de construire trotuar au fost cele mai importante decizii ale ședinței extraordinare online din 31 octombrie.

Ședința poate fi urmărită pe link-ul de mai jos:

https://fb.watch/o0Lm0wEDdY/

Comunei Cozmeni s-a votat 100 mii de lei, 50 mii de lei pentru crearea unui vestiar în Lăzărești și 50 mii de lei pentru o stație de încărcare electrică.

Comunele din zona Ciuc au solicitat sprijin în principal pentru extinderea rețelei de gaze, care va fi realizată cu fonduri din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Consiliul Județean acordă sprijin pentru contribuția proprie, a explicat vicepreședintele Bíró Barna Botond, pentru Sândominic, Dănești, Cârca, Tomești și Racu.

Lăzarea a primit finanțare pentru electrificare, Gălăuțaș pentru rețeaua de gaz și Ditrău pentru modernizarea drumurilor.

Remetea a solicitat, de asemenea, finanțare pentru rețeaua de gaz, iar Ciumani pentru repararea și echiparea grădiniței Csalóka.

Mihăileni, Mădărași, Ciceu, Siculeni, Sânsimion și Sântimbru au solicitat, de asemenea, finanțare pentru rețeaua de gaz.

Joseni a depus o cerere de finanțare pentru modernizarea drumurilor, care a fost, de asemenea, aprobată.

Președintele consiliului Borboly Csaba a declarat că a fost o decizie strategică de a ajuta comunele din zona Ciuc să implementeze proiectele POIM. De asemenea, președintele a informat consiliul că nu există facturi semnificative neplătite pentru investiții și că se pregătește o rectificare bugetară.

A fost adoptată modificarea regulamentului de organizare și funcționare a consiliului județean. Mai multe reorganizări în cadrul instituției fuseseră decise anterior. Printre altele, în cadrul Direcției de Resurse Umane și Comunicare va fi creat un birou pentru digitalizare și simplificare administrativă, care va include și managementul informatic. De asemenea, în cadrul Direcției generale patrimoniu va fi înființată un compartiment pentru administrarea infrastructurii IT.

Consiliul a aprobat atribuirea directă a lucrării de întreținere cu plombare cu mixtură rece către societatea Întreținere Drumuri Harghita.

Miercurea Ciuc, 31 octombrie 2023.