Cele mai semnificative restricții au fost făcute la cheltuielile de personal și de funcționare ale consiliului județean

Consiliul Județean Harghita a acceptat modificarea bugetară cu un vot ,,NU” (POL) și trei abțineri (Alianța  Maghiară din Transilvania ) în ședința ordinară din 8 august, a cărei pregătire a fost precedată de numeroase forumuri și discuții în ultimele două luni.

Ședința poate fi accesată pe următorul link:

https://www.facebook.com/judetulharghita/videos/2952504785048526

„Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la pregătirea modificării bugetare. Au existat dispute, neînțelegeri, comentarii de rea-credință din partea unora, dar nu am sentimente negative și sunt sigur că acum un grup mai larg a înțeles cum este structurat un buget și a primit răspunsuri la întrebările lor, deoarece toate informațiile sunt publice pe site-ul consiliului județean”, a menționat președintele Consiliului Județean Harghita,Borboly Csaba.

 Președintele Consiliului Județean Hargita a declarat la ședința de consiliu hibrid, care a avut loc în căminul   cultural din Ciceu și prin platforma Zoom, că este încrezător în privința fondurilor care lipsesc datorită implicării guvernamentale al UDMR, în primul rând pentru a sprijini sistemul de asistență socială și protecția copilului, deoarece există acoperire doar până la jumătatea lunii octombrie pentru acesta. În plus,pentru  aprobarea celor 11 milioane de lei din linia de credit, se așteaptă intervenția oficialilor UDMR pentru ca investițiile în derulare să nu fie compromise.

„Putem merge mai departe cu bugetul modificat care tocmai a fost adoptat, putem asigura ca dezvoltările  și investițiile noastre în derulare nu se opresc, întrucât vorbim de lucrări realizate la un preț bun și de bună calitate, prin care conectăm județul nostru cu județele și regiunile învecinate”, a detaliat președintele județului.

Au existat două modificări fundamentale la buget, finanțarea programului de sprijinire a cultelor și suma aprobată pentru Centrul Cultural și Artă Lăzarea, care a fost regrupată din cheltuielile interne de funcționare ale consiliului județean.

După cum a raportat Borboly Csaba, la modificare, cea mai mare sumă a fost preluată din cheltuielile de personal și de funcționare ale consiliului județean, iar iar bugetul instituțiilor subordonate a fost, de asemenea, diminuat.

Sprijinul pentru investițiile cultelor religioase a fost unul dintre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi a ședinței de consiliu din 8 august, care a fost votată în unanimitate, la fel ca și sprijinul de urgență pentru proiectul comunei Ciceu, care vizează construirea și renovarea clădirii școlii. rețeaua de apă și canalizare, a declarat primarul   Péter Lukács.

Consiliul județean va sprijini anul acesta Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc cu 70.000 de lei.

Mișcarea Produs Secuiesc este dezvoltată în continuare printr-un proiect finanțat din fonduri europene, elaborat și depus în parteneriat de consiliul județean, prin Direcția generală programe și proiecte și Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita.

Miercurea-Ciuc, la 9 august 2022.