Consiliul Județean Harghita solicită sprijinul societății civile pentru monitorizarea traficului greu

În cadrul conferinței de presă din 6 aprilie, ca urmare a numeroaselor sesizări venite din partea cetățenilor,  Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a prezentat motivele pentru care este utilă și necesară solicitarea AST precum și pagina pe care poate fi completată cererea de eliberare a autorizației.

“Este necesară o colaborare cu cetățenii pentru că în anii anteriori am reușit să motivăm societatea astfel încât să fie create grupuri care să urmărească și să ne informeze cu privire la situațiile întâlnite pe drumurile județene. Avem aproape 1000 de km de drumuri județene care nu pot fi monitorizare doar de colegii mei, și prin sprijinul societății putem identifica problemele astfel încât să evităm ca pagubele să fie mari. Cetățenii au la dispoziție pagina consiliului județean dedicată AST-ului și astfel pot identifica în lista pusă la dispoziție numerele de înmatriculare ale autoturismelor care au autorizație de transport valabilă și să ne sesizeze dacă utilajul prezent în localitate nu este pe listă” a menționat Borboly Csaba.

Autorizația Specială de Transport este eliberată în funcție de limitele ce se regăsesc pe sectoarele de drum județean care nu au portanță, 3.5 tone respectiv 12 tone.

Pentru ca acest demers să fie realizat Consiliul Județean Harghita dorește încheierea unui protocol de colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție Harghita, pentru monitorizare având montate 28 de camere video și 2 camere mobile autorizate.

“Cu ajutorul dumneavoastră încercam să atenționăm populația că există această posibilitate și să ne sprijine, șoferii să nu înceapă o cursă fără să verifice dacă numărul de înmatriculare este autorizat să circule, și patronii pentru care pierderea poate fi mai mare decât costul unei autorizații. Avem foarte multe plângeri la unele drumuri județene, și toți trebuie sa conștientizeze că e un sistem win –win, pentru starea drumurilor și siguranța populației” a conchis președintele consiliului județean.

Pagina dedicată eliberării Autorizației Speciale de Transport poate fi accesată aici: https://judetulharghita.ro/autorziatie-speciala-de-transport-ast/

Miercurea Ciuc, 6 aprilie 2022