A avut loc ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita

Principalele decizii luate în cadrul ședinței extraordinare de azi, 1 iulie, au fost legate de aprobarea unei noi trageri din linia de credit pentru finanțarea lucrărilor pe drumurile județene, al bugetului și cotizației Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita și Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „CIOMAD–BALVANYOS”.

Lucrările la tronsonul de drum 131-133-137A vor fi finanțate din linia de credit pentru a permite continuarea investiției și în condițiile creșterii prețurilor materialelor de construcții.

În privința bugetului și cotizațiilor, Borboly Csaba, președintele consiliului județean, a precizat că sunt finanțate doar programe foarte bine conturate care să se axeze pe dezvoltare.  În cazul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „CIOMAD–BALVANYOS” o mare oportunitate o reprezintă Investițiile Teritoriale Integrate, un proiect comun al județelor Harghita și Covasna, care a primit un răspuns pozitiv din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Totodată, președintele a subliniat că se dorește atragerea cât mai multe fonduri europene, care vor acoperi cea mai mare parte a dezvoltărilor.

În contextul sărbătorii de azi, a portului popular secuiesc,  Borboly Csaba a apreciat că programul derulat de consiliul județean este un program de succes, invitându-l pe directorul Ansamblului Național Secuiesc să ia cuvântul.

 András Mihály, directorul Ansamblului Național Secuiesc , a apreciat că după eforturile depuse încep să apară roadele, concentrarea fiind azi pe această sărbătoare, foarte multe persoane conectându-se și îmbrăcând portul popular. Evenimentele se vor derula în Piața Libertății, urmând ca mâine, cu ocazia Zilei Celor O Mie de Fete Secuience, manifestările să continue în șaua dintre Șumuleul Mic și Șumuleul Mare, fiind așteptați și copiii care vor putea încerca meșteșuguri tradiționale.

Discuțiile asupra bugetului continuă, în câteva zile urmând a fi convocată o nouă ședință pentru ca rezultatul să fie unul sustenabil, și în cazul în care nu se vor găsi resurse pe parcurs să nu fie necesară modificare lui, apreciind că este necesar ca fiecare să depună eforturi pentru siguranța financiară până la sfârșitul anului.

Miercurea Ciuc, 1 iulie 2022