Dezvoltarea locală prin  proiecte și planuri concrete se răsfrânge în dezvoltarea regională

Pe parcursul săptămânii au avut loc mai multe discuții online cu privire la instrumentul de dezvoltare regională, ITI Harghita – Covasna, la care au participat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, dr. Csák László, expert și primari din zona Odorhei, Ciuc, Gheorgheni.

Scopul principal al discuțiilor a fost elaborarea unui plan strategic unificat și o mai bună înțelegere a funcționalității acestui instrument de către UAT-urile din județul Harghita.

România a aprobat pregătirea și implementarea proiectelor ITI pentru cele două județe prin intermediul A.D.I Ciomad-Bálványos, prin Legea 176/2020. Pentru ca noul instrument de finanțare al UE să devină disponibil, proiectul ITI pentru cele două județe trebuie aprobat și la Bruxelles.

Borboly Csaba, a subliniat că din punct de vedere juridic A.D.I. Ciomad – Balvanyos este pregătită, fiind necesară o abordare la nivel regional, cu proiecte și planuri îndrăznețe și concrete care să afecteze regiunile, deoarece fiind un instrument integrat acesta servește soluționării problemelor comune.

Totodată președintele a subliniat că ținând cont de evoluția economică, prin intermediul acestui instrument sunt consolidate eforturile comune de dezvoltare ale celor două județe, fiind necesară stimularea vieții economice care conduce astfel la crearea de noi locuri de muncă.

Miercurea Ciuc, 8 iulie 2021