Programul Micii Grădinari”  a fost lansat și în acest an

 Cel mai longeviv și de succes program derulat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita,  ”Micii Grădinari”, a fost lansat și în anul 2023.

De la debutul programului, anul 2012, când s-au înscris  112 elevi din 5 școli, numărul participanților a crescut, astfel,  în anul 2021 s-au înscris 1.367 de elevi , din 25 de clase, 42 localități. Anul 2022 a înregistrat un număr record de înscrieri, 2886 de elevi, din 36 de clase, aparținând unui număr de 62 de școli din județ, înscriindu-se în program, fiind distribuite 34632 pachete de semințe. Elevii au cultivat aproape 30 de hectare cu semințele primite.

Scopul programului este de a familiariza elevii din clasele III-VII cu tainele grădinăritului și astfel cu un stil de viață sănătos prin consumul de legume proaspete produse în propria grădină dar și prin petrecerea timpului liber într-un mod relaxant, în natură. De asemenea programul are și o latură de educație  financiară  deoarece copiii pot învăța că printr-o investiție minimă se pot asigura legumele necesare unei familii.

Programul cunoaște un real succes de la an la an fiind chiar o moștenire pe care frații mai mari o lasă celor mici.

„Programul Micii Grădinari s-a bucurat de un mare succes în anii precedenți, așadar este firesc ca asociația, cu sprijinul Consiliului Județean Harghita, să îl anunțe și în acest an. Obiectivul nostru este ca cel puțin 3.000 de elevi să facă parte din acest program” a precizat  László Csongor, directorul ADI de Dezvoltare Rurală.

 Sprijinul din partea cadrelor didactice este indispensabil în vederea derulării acestui program, deoarece, în primul rând, ei vor fi cei care „plantează” în mintea elevilor modul de cultivare al legumelor.

În cadrul programului „Micii Grădinari” pot fi solicitate  pachete de semințe – formate din semințe de ridichi, salată, morcov, dovlecel, mazăre verde, castraveți, spanac, sfeclă roșie. Pachetele de semințe vor fi dăruite elevilor în mod gratuit acestea conținând informații utile privind modul de cultivare a plantelor, fără substanțe chimice.

Cele mai frumoase grădini vor fi premiate de către o comisie de evaluare care, pe baza referatelor și fotografiilor trimise de elevi la adresa de mail specificată, va efectua o vizită la fața locului.

Adresele de lansare a programului au fost trimise către fiecare școală din județ, urmând ca, până la data de 28 februarie, să fie trimise pe adresa de mail karikascsilla@hargitamegye.ro cererile din partea școlilor doritoare. Cadrele didactice care participă în program pot solicita un certificat de participare care le poate fi util pentru dosarul personal.

„Prin programul „Micii Grădinari” dorim să-i educăm pe copii pentru un stil de viață sănătos dar și pentru un consum responsabil. Copiii vor învăța să grădinărească într-un mod plăcut și să conștientizeze diferența dintre legumele proaspete cultivate cu propriile mâini și cele de producție industrială. De aici până la dragostea pentru agricultură este doar un pas” a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Miercurea Ciuc, 24 februarie 2023