Borboly Csaba susține segmentul cultural

În vremurile actuale, când pandemia și consecințele generate de aceasta au afectat majoritatea sectoarelor de activitate și implicit cultura, într-o măsură foarte mare, se impune nevoia unui dialog constant între factorii de decizie. Acesta a fost subiectul dezbaterii online, din data de 12 martie, la care au participat dr. Martin Eichtinger, membru al Comitetului Regiunilor și membru al președinției Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Ferencz Angéla, managerul Centrului Cultural Județean Harghita și dr. Csák László, expert în politici UE.

„ În calitate de membru al Comitetului Regiunilor și al comisiei SEDEC, consider că este foarte important să atrag atenția asupra problemelor cu care se confruntă autoritățile locale și regionale. Tocmai am finalizat elaborarea unei strategii culturale a județului Harghita, aceasta evidențiind necesitatea unei schimbări în abordare, cultura având un rol important în modernizarea regională, fiind necesară includerea acesteia în politicile de dezvoltare. Totodată, digitalizarea și dezvoltarea abilităților artiștilor și a specialiștilor în cultură sunt o condiție pentru asigurarea rezilienței la schimbările cotidiene atât de dinamice”, a subliniat Borboly Csaba

Strategiile elaborate la nivel european, național și local trebuie să se bazeze pe specificitatea și tradițiile culturale ale tuturor naționalităților, inclusiv a minorităților naționale, acestea constituind diversitatea culturală la nivelul Uniunii Europene.

În acest sens, Uniunea Europeană trebuie să includă elemente de integrare în fondurile alocate culturii pentru a garanta toate aspectele legate de diversitate în tranziția către 2021-2027, a mai adăugat Borboly Csaba.

Cultura este un spațiu pentru dialog, dezbatere și comuniune, în acest context, Orchestra de Tineret a Uniunii Europene –EUYO, fiind un bun exemplu.  Pe parcursul anului 2020, orchestra a depășit restricțiile impuse de pandemie prin inovare și diversificarea activităților sale, pe platforme online și concerte live în peste 20 de țări, creând astfel posibilitatea cooperării între artiști și muzicieni din mai multe regiuni.

În acest sens, Ferencz Angéla, managerul Centrului Cultural Județean Harghita, instituție subordonată a Consiliului Județean Harghita, a apreciat rolul de ambasador cultural pe care EUYO îl are la nivel european, această orchestră fiind o reprezentare a unirii talentelor artistice în întreaga Europa. De asemenea, managerul a propus o colaborare cu orchestrele locale, în speță Orchestra de Cameră Ciuc, în cadrul unor programe și proiecte comune, respectiv cu organizatorii Festivalului de Muzică Veche.

Următoarea perioadă de finanțare ar trebui să se concentreze asupra acelor provocări pe care le prezintă această perioadă de tranziție, în special în zonele rurale, mai puțin dezvoltate.

Sectorul cultural din județul Harghita are un rol unificator pentru tradițiile locale, evenimentele specifice, comunitățile  reprezentative, constituind un impuls pentru dezvoltarea turismului prin deschiderea zonei către turiști din toate colțurile lumii.

„ Mă bucur că a avut loc această dezbatere, deoarece crearea oportunităților de colaborare și parteneriate la nivel european, reprezintă un prim pas în  elaborarea politicilor UE și ca atare în relansarea segmentului cultural și implicit al celorlalte sectoare. Posibilitatea de cooperare între artiști și muzicieni din regiuni este binevenită, și sunt recunoscător pentru toate ideile prezentate. Sper să putem lansa proiecte de finanțare și să continuăm dialogul pentru a ajuta sectorul cultural să se relanseze.”, a adăugat în finalul discuției, Borboly Csaba

Miercurea Ciuc, 12 martie 2021