Dezinformarea nu aduce niciun beneficiu actului medical și în special pacienților

Continuă procesul de acreditare al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Ancheta Ministerului Sănătății, în cazul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, a fost finalizată, iar raportul a fost trimis Consiliului Județean Harghita în administrarea căruia se află spitalul. Conținutul raportului nu este public dar în el se precizează că nu a fost malpraxis la secția de oftalmologie a spitalului,  nu a fost constatată cauza infecției și nu sunt aduse acuzații Consiliul Județean Harghita la nici un nivel, acesta fiind subiectul conferinței de  presă de azi, 22 iunie, la care au participat Borboly Csaba, președintele consiliului județean,  Konrád Judit, managerul spitalului și dr. chirurg Adrian – Cristian Dobrică, reprezentant al corpului medical.

„După cum se știe, din cauza incidentului nefericit de pe secția de oftalmologie, procesul de acreditare a spitalului județean de urgență în vederea obținerii statutului de clinică a fost suspendat. Ministerul Sănătății și Inspectoratul Județean de Poliție Harghita au demarat o anchetă în acest caz. Ancheta ministerului a fost închisă și consiliul județean a fost informat, în timp ce ancheta poliției este încă în curs de desfășurare. De-a lungul acestei perioade au fost transmise multe informații inexacte care au afectat reputația spitalului și încrederea   pacienților. Această dezinformare trebuie corectată pas cu pas și trebuie reconstruită încrederea în instituție”, a declarat Borboly Csaba.

Președintele a adăugat că, în ultimele patru luni, au existat o mulțime de controale și investigații inopinate, ceea ce a îngreunat mult munca medicilor. Nu doar secția de oftalmologie a fost verificată, ci întreaga instituție. Raportul ministerului dovedește că nu a fost nevoie să fie propagată teama, a declarat președintele Consiliului Județean Harghita.

“Adevărul este că acest incident nefericit s-a întâmplat” a adăugat Borboly Csaba, care a prezentat cele mai importante puncte din raportul ministerului: nu a fost vorba de malpraxis, raportul nu stabilește cauza infecției, Consiliului Județean Harghita nu i se aduc acuze, raportul descrie deficiențele constatate, de exemplu: depozitarea medicamentelor, pregătirea personalului, circuitele, și subliniază că vorbim despre un spital în plină dezvoltare.

Managerul spitalului, Konrád Judit a declarat că acest eveniment nu poate să se mai repete. Pacienții sunt așteptați în condiții adecvate,  au fost urmate toate recomandările în urma controalelor și se dorește recăpătarea încrederii și imaginii spitalului.

S-a lucrat sub o presiune foarte mare în aceste patru luni, dar am fost o echipă, a afirmat dr. Dobrică Adrian – Cristian. Neajunsurile identificate în timpul inspecțiilor au fost corectate și sunt în curs de corectare, iar faptul că aceste îmbunătățiri au fost realizate este un rezultat pozitiv. Și este un rezultat excelent faptul că inspecțiile au fost finalizate într-un timp relativ scurt și că procesul de acreditare pentru categoria a 2-a poate continua.

Accentul va fi pus în continuare pe îmbunătățirea infrastructurii și pe atragerea personalului, a declarat Borboly Csaba care a detaliat că în perioada următoare vor fi scoase la concurs 12 posturi de medici, majoritatea pentru rezidenți, pe specializările oncologie, neonatologie,  cardiologie pediatrică.

Miercurea Ciuc, 22 iunie 2022