Nici un  progres în cazul trecerii de nivel cu calea  ferată

În cadrul unei conferințe de presă, ce a avut loc la trecerea de cale ferată de pe pe drumul județean 126, Voșlăbeni – Suseni, marți, 4 iunie, Consiliul Județean Harghita a prezentat demersurile instituției.

Prin investiția din fonduri europene, care a început în 2015, a fost finalizat tronsonul care leagă Voșlăbeni de Suseni, consiliul județean întâmpinând dificultăți cu tronsonul de 800 de metri de la trecerea la nivel cu calea ferată. Acest tronson de drum este deținut de Compania Națională de Căi Ferate, iar consiliul județean nu a primit dreptul de administrare în vederea demarării lucrărilor, chiar și după solicitări repetate.

„ Ne aflăm la a cincea încercare de rezolvare a problemei, de-a lungul anilor am avut mai multe propuneri către Ministerul Transporturilor, dar niciuna nu a fost aprobată. Ultima noastră idee este să reluăm procedura de achiziție publică și să cerem din nou ministerului permisiunea de a efectua lucrarea ˮ,  a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Totodată, va fi primit un nou certificat de urbanism de la autoritățile din Voșlăbeni și împreună cu compania feroviară vor solicita autorizația de la Ministerul Transporturilor.

„Locuitorii din zonă se plâng continuu din cauza prafului, din păcate nu le putem oferi o soluție. Traficul este intens pe această porțiune de drum, sunt multe camioane și în unele cazuri sistemele GPS redirecționează aici și mașinile personale, care cu greu pot trece și cu siguranță vor evita drumul în viitor  ˮ,  a aperciat Fórika István, viceprimarul comunei Voșlăbeni.

Lucrările de întreținere pe porțiunea de 800 de metri menționată sunt efectuate de consiliul județean, dar circulația este încă dificilă, iar finalizarea lucrărilor mai întârzie. Investiția din fonduri europene trebuie să fie finalizată până în 2026.

Miercurea Ciuc, 5 iunie 2024