Borboly Csaba: Construim un județ sănătos

În urmă cu câteva luni, a fost inaugurat Centrul de Cardiologie Intervențională al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, datorită parteneriatului dintre Fundația Mens Sana și guvernul maghiar. Lista serviciilor medicale a fost astfel extinsă, centrul oferind îngrijire pentru pacienții cu boli coronariene (angină pectorală, infarct miocardic) și diverse tulburări de ritm și de conducere.

A fost necesară pregătirea profesională a personalului pentru a asigura servicii medicale conforme mai ales în cazul afecțiunilor de genul sindroamelor coronariene acute  care pot avea potențial letal. În prima săptămână au fost efectuate intervenții diagnostice – coronarografii, pentru pacienții programați. În a doua săptămână, pe lângă pacienții programați, au fost întreprinse investigarea și tratamentul pacienților trimiși în urgență (NSTEMI, angină instabilă), astfel încât acești pacienți să nu fie redirecționați către un alt centru.

Examinarea și tratamentul intervențional al pacienților coronarieni sunt asigurate în prezent de doi medici.

Din punct de vedere al implantologiei au fost și pacienți programați, și cu boala acută, implantarea stimulatoarelor fiind realizată de un medic.

Până la construirea noii săli de operație pentru stimulatoare cardiace, ziua de miercuri este dedicată implantării stimulatoarelor cardiace în laborator.

În luna ianuarie, Centrul de Cardiologie Intervențională a fost inclus în programul național prin care sunt asigurate consumabilele pentru implantarea stimulatoarelor cardiace. Potrivit medicului șef, centrul a început să funcționeze în urmă cu aproximativ o lună,  și până în prezent au fost tratați aproximativ cincizeci de pacienți: 53 de intervenții, din care 30 coronarografii diagnostice, 15 angioplastii, 2 inserții de sonde temporare de cardiostimulare, 6 implantări de stimulatoare cardiace bicamerale permanente.

Cu toate acestea, există cazuri în care starea pacientului nu este considerată suficient de stabilă și acesta este trimis la un alt spital pentru tratament.

După coronarografie se decide dacă se justifică sau nu angioplastia pentru a dilata așa-numita stenoză vasculară. Toate consumabilele pe care le folosesc sunt sterile, noi și de unică folosință. Echipamentul a fost achiziționat cu sprijinul statului maghiar și a fost inclus și în programul național, așadar se așteaptă să primească consumabile suplimentare cu ajutorul Casei de Asigurări de Sănătate.

În orice caz, intervențiile trebuie să fie precedate de un examen cardiologic și vor fi efectuate pe baza unei recomandări.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a apreciat sprijinul oferit de Guvernul Ungar, de Kelemen Hunor, președinte UDMR și Tánczos Barna, președinte Fundația Mens Sana, în realizarea acestei investiții atât de importantă pentru comunitate „Mă bucur că am reușit să implementăm o investiție de o asemenea anvergură. Sunt sigur că Centrul de cardiologie intervențională va contribui la salvarea multor vieți fără a fi necesară deplasarea în altă localitate”.

Miercurea Ciuc, 15 martie 2023