Borboly Csaba: putem salva vieți prin prevenire și prudență

Consiliul Județean Harghita lansează o campanie de conștientizare care are drept scop informarea populației în cazul observării prezenței urșilor. Instituția acționează pentru siguranța locuitorilor județului și a turiștilor care vizitează anumite zone din județ, protecția vieții umane fiind primordială.

Întrucât a început sezonul festivalurilor și au loc diverse evenimente în aer liber, este necesară o atenție sporită din partea locuitorilor și a turiștilor.

Cum trebuie să procedați dacă sesizați prezența unui urs:

Sunați la Numărul de Urgență 112!

Nu vă apropiați de animal!

Nu-l hrăniți!

Nu încercați să-l fotografiați sau să-l filmați!

Părăsiți imediat zona!

Totodată cetățenii sunt îndemnați să nu dezactiveze alertele RO-Alert de pe telefon, să nu se deplaseze spre locul unde a fost emis mesajul de alertă Ro-Alert, să circule în grupuri și să rămână în locurile amenajate pentru evenimentele la care participă.

Cele mai multe conflicte sunt legate de femelele urs, așadar un alt îndemn al campaniei este ca turiștii și locuitorii să nu încerce să se împrietenească cu ursul.

Cu ursul nu-i de joacă!

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a subliniat că, în multe cazuri, oamenii sunt conștienți de ceea ce ar trebui și ce nu ar trebui să facă atunci când sesizează prezența unui urs, dar cumva uită de acest lucru. Din acest motiv, consideră că este important să se desfășoare campanii de sensibilizare și informare.