A avut loc ședința ordinară a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru

Digitalizarea educației, în contextul pandemic actual și ca o prioritate a activității Consiliului Județean Harghita, a fost adusă în discuție, în cadrul ședinței online, din data de 10 martie, a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, ca urmare a elaborării de către consiliul județean  în colaborare cu ADI Harghita, a unui plan de acțiune privind educația digitală.

„ Pandemia ne-a pus într-o situație dificilă în ceea ce privește educația, în acest sector ne-am confruntat cu decalaje mai ales în regiunile defavorizate, unde lipsa semnalului și a accesului la tehnologie i-a privat pe elevi de continuarea dreptului la educație. În acest sens, Consiliul Județean Harghita, împreună cu specialiști de la nivel național și internațional, a procedat la elaborarea unui plan de acțiune DIGEDU2030, având la bază date concrete și, prin obiectivele trasate, încadrându-se în demersurilor strategice naționale și europene, transpuse la nivel regional: Strategia Națională SMART-Edu și Planul de Acțiune pentru Educația Digitală 2021-2017 al Uniunii Europene, prin încurajarea dezvoltării unui ecosistem de educație digitală de înaltă performanță, respectiv, intensificarea aptitudinilor și competențelor digitale pentru transformarea digitală, la nivel regional. Importanța acestui plan este cu atât mai mare cu cât el poate deveni un proiect pilot ce poate fi implementat în toate regiunile, așadar rolul ADR Centru este esențial, pentru că printr-o structură mare, acest proiect poate să devină eligibil”, a apreciat Borboly Csaba, președintele consiliului județean.

Prezentarea planului de acțiune a fost făcută de expertul dr. Csák László, cel care, la solicitarea consiliului județean a elaborat acest plan, bazat pe analiza datelor statistice, a politicilor educaționale existente, sondaje de opinie și studii de piață. Componenta de bază a proiectului o constituie digitalizarea educației dar nu numai din perspectiva asigurării infrastructurii ci și a pregătirii cadrelor didactice prin colaborarea cu instituțiile de învățământ superior.

 

Miercurea Ciuc, 10 martie 2021