În cadrul ședinței ordinare de azi, 7 iulie, a Consiliului Județean Harghita, subiectul principal al dezbaterilor l-a constituit modificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului astfel încât acesta să răspundă provocărilor curente.

„Azi în bugetul Consiliului Județean Harghita ne confruntăm cu niște provocări la care trebuie sa dam un răspuns rapid și eficient pentru ca mai târziu bugetul nostru să nu se poată înclina în direcție negativă” a afirmat Borboly Csaba, președintele consiliului județean.

Acesta a subliniat totodată că bugetul a fost elaborat pe baza unor consultări, negocieri și a unui plan bine gândit, bazându-se în principal pe fondurile din programul Anghel Saligny care nu au fost direcționate așa cum s-a așteptat și astfel suma alocată de 140 de milioane de lei va fi utilizată pentru una din cele mai importante investiții, tronsonul de drum care leagă Odorheiu Secuiesc de Cristuru Secuiesc. De aceea trebuie luate decizii cu privire la investițiile aflate în derulare și pentru care există deja contracte încheiate la prețuri avantajoase raportat la creșterile actuale din piața construcțiilor. Soluția oferită a fost diminuarea bugetelor unor instituții și  întărirea capacității acestora de a atrage fonduri.

În lipsa unui consens, hotărârea privind bugetul județului și celelalte conexate la aceasta au fost scoase de pe ordinea de zi a ședinței de consiliu urmând ca la o ședință viitoare să fie făcută o nouă propunere consilierilor.

Deciziile luate în cadrul ședinței s-au axat pe aprobarea vânzării unor apartamente situate în localitățile Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc și Vlăhița aflate în domeniul privat al Județului Harghita, tot pe fondul suplimentării bugetului, și prelungirii dreptului de administrare asupra unor containere mobile cu utilizare specială date în administrare Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

“Cu cat amânam mai mult luarea deciziilor cu atât va fi mai dificil să asigurăm necesitățile. Încerc sa revin cu o propunere în fața consiliului dar trebuie să avem consens. Bugetul poate fi elaborat doar responsabil și asumat” a conchis Borboly Csaba.

Miercurea Ciuc, 7 iulie 2022