Preasfinția Sa Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, laureatul Premiului Pro Harghita al Consiliului Județean Harghita

Consiliul Județean Harghita acordă în fiecare an cel mai prestigios premiu al său, Premiul Pro Harghita, acelor persoane care au contribuit la reputația județului prin activitățile lor deosebite, atât pe plan local, cât și național.

În acest an, Laureatul comunității românești, a fost Preasfinția Sa Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, decernarea premiului având loc în data de 22 mai, în Sala de Marmură a consiliului județean.

Decernarea premiului a debutat cu un moment artistic al Grupul vocal-instrumental și de dansuri populare al Căminului Cultural Voșlăbeni, coordonat de Colceriu-Dandu Mihai și doamna profesor Bucur Crina.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a subliniat în discursul său importanța credinței și a Bisericii ca factori de coeziune în comunitate, apreciind „Comunitatea fără Biserică nu există, iar credința în Dumnezeu și ceea ce ne oferă preoții ne fac să luăm decizii înțelepte, bazate pe solidaritate”.

Discursul președintelui poate fi ascultat aici: https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/posts/pfbid02BS4xx11SwXqtQXSMw9dZVXdgmnpcBKJmTy886C5Rdq9CYbgyfnhWtYnfK8Lat2Txl

Preasfinția Sa Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și-a exprimat recunoștința pentru onoarea de a-i fi acordată Distincția cu titlul Premiul Pro Harghita, mulțumindu-le celor prezenți.

„Trebuie să fim recunoscători, pentru că Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Evrei, capitolul 12, ne spune așa –trebuie să fiți recunoscători. Pe de o parte ne smerim pentru că nu am făcut decât ceea ce trebuie să facem iar pe de altă parte suntem recunoscători față de dragostea care izvorăște din preaplinul iubirii frățiilor voastre…Episcopul trebuie să fie luat în primul rând dintre oameni și pus pentru mântuirea oamenilor” a mai subliniat Preasfinția Sa.

Laudatio, în onoarea Preasfințitului Andrei, a fost lecturată de consilierul județean, Costin Hîrlav, acesta subliniind – „Cuvântul și faptele ierarhului nostru de zi cu zi, bunătatea și smerenia, corectitudinea și consecvența, au întărit credința enoriașilor în Biserica Ortodoxă, în care caută sprijin în momentele de bucurie dar și în cele de cumpănă”.

Consilierul județean, Teodor Dobrean, a încheiat evenimentul, mulțumindu-i Preasfinției Sale  pentru bogata și multipla activitate bisericească, culturală și educațională desfășurată la nivelul judeţului Harghita.

“Consiliul Judetean Harghita are astăzi privilegiul și onoarea deosebită de a aduce o aleasă cinstire celui mai de seamă reprezentant al comunității românești, unui înalt ierarh al bisericii ortodoxe strămoșești, PS Andrei – Episcop al Covasnei și Harghitei, dascăl de excepție, adânc înrădăcinat în tradiția și spiritualitatea ortodoxă, bine-cunoscut teolog, iubitor de Dumnezeu, dar peste toate un arhiereu jertfelnic cu o păstorire pilduitoare pentru credincioșii episcopiei. Preoție, dăruire, slujire, cultură, lucrare misionară, filantropie, iată reperele esențiale care au marcat itinerariul teologic și pastoral misionar al preasfințitului părinte.

Astăzi, prin acordarea distincției Pro Harghita,  Consiliul Județean Harghita își onorează prestigiul și își împlinește cu bucurie într-un moment cu totul special o datorie de suflet” a apreciat Teodor Dobrean.

Miercurea Ciuc, 22 mai 2023