Harta digitală a apelor minerale și localităților balneo  a fost prezentată la Consiliul Județean Harghita

Cu sprijinul și implicarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita, aflată în subordinea Consiliului Județean Harghita, a fost prezentată azi, 18 ianuarie, la Miercurea Ciuc, la sediul consiliului județean, harta digitală a apelor minerale și a stațiunilor balneare, care, conform spuselor lui Madar Zsolt, directorul asociației, se dorește  a fi un instrument dinamic, trilingv, pentru dezvoltarea balneologiei și un instrument modern pentru localizarea izvoarelor de apă minerală.

Platforma digitală, o inițiativă̆ a Clusterului Regional Balneoturistic Transylvania, înființat în anul 2014 în localitatea Tușnad, cu scopul de a crea un spațiu de colaborare între mediul economic, universități , administrații publice locale și centrale, indică peste 40 de localități cu potențial balnear excepțional, precum și 200 izvoare de apă minerală, majoritatea nevalorificate, din județele Harghita, Covasna şi Mureș, cartografierea și prezentarea interactivă a acestora fiind un pas important în dezvoltarea sustenabilă.

Inițiativa a fost sprijinită de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, prin intermediul consilierului de statLászló Borbélycoordonatorul acestui departament.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a salutat colaborarea și în acest domeniu cu județul Covasna, subliniind importanța găsirii conexiunii pentru a avea o imagine de viitor în ceea ce privește dezvoltarea.

“Încet, sigur dar sustenabil, am dori  să așteptam vizitatorii și să ne folosim resursele în ceea ce privește apele minerale, ne bazăm pe acestea ca fiind destinații, și zona este un mare competitor în acest domeniu. În perioada COVID am văzut că se schimbă direcțiile în ceea ce privește destinațiile legate de turism, Family Friendly și  cele de sănătate fiind prioritare, astfel, dezvoltările noastre încercăm să le orientăm în această direcție.  Județele Covasna și Harghita sunt o putere în privința apelor minerale și avem foarte multe izvoare pe lângă care putem să avem o dezvoltare sustenabilă. Pentru a accentua turismul de sănătate ne vom implica și faptic prin Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc” a subliniat președintele.

Vajda Lajos, inițiatorul Clusterului Regional Balneoturistic Transylvania, a apreciat că esența  acestuia este colaborarea în vederea valorificării potențialului extraordinar existent la nivelul regiunii Centru. Totodată, acesta a  subliniat importanța obținerii unui statut special pentru localitățile baleno identificate, apreciind rolul important al consiliilor județene care trebuie să stabilească acest aspect ca prioritate în strategiile de dezvoltare. De asemenea a mai amintit importanța creării la nivelul regiunii centru a unui centru de cercetare în domeniul apelor minerale, salinelor, și altor resurse locale, și a formării specialiștilor în domeniu.

Jakab István-Barna, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, a salutat colaborarea dintre cele trei județe, Harghita, Covasna și Mureș, apreciind că acest instrument  digital este o bază de date foarte importantă unde sunt păstrate și dezvoltate cunoștințele deținute, cu ajutorul specialiștilor, fiind creat totodată un spațiu în care pot fi adunate informații fundamentate.

Enikő Mátyus, managerului clusterului,  a prezentat funcționalitatea hărții digitale și modul în care a fost realizată, apreciind că aceasta constituie un  punct de pornire digital pentru cine dorește să realizeze o cercetare aprofundată.

Vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna Botond, a subliniat că și acest an va fi dedicat turismului astfel încât acea oportunitate care ajută la promovarea județului Harghita să fie valorificată.

Harta digitală poate fi accesată pe site-ul http://www.balneomap.ro/.

Miercurea Ciuc, 18 ianuarie 2023