În perioada 19 – 29 mai 2023, Consiliul Județean Harghita, sub coordonarea Centrului Cultural Județean Harghita, instituție  subordonată consiliului județean, organizează cea de-a XIX-a ediție a Zilelor Județului Harghita.

Programele dedicate acestor zile pot fi accesate pe pagina Visit Harghita: https://visitharghita.com/ro/places/zilele-judetului-harghita

Cu prilejul acestui eveniment a avut loc o conferință de presă, la Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita, luni, 15 mai, la care au participat reprezentanții instituțiilor subordonate consiliului județean, în cadrul căreia au fost prezentate programele pe care acestea le vor derula.

În deschidere, Ferencz Angela a apreciat tradiția acestui eveniment organizat înaintea Pelerinajului de la Șumuleu, astfel încât pelerinii să fie întâmpinați cu valorile noastre culturale.

“Dacă e primăvară, luna mai, știm deja că urmează Zilele Județului Harghita, un șir de evenimente prin care vrem să arătăm lumii cine suntem. Vrem să atragem atenția că în județul Harghita trăiește o comunitate cu o ospitalitate mare, că suntem deschiși,  și prin evenimentele organizate vrem să arătăm valorile, comorile noastre. Anul 2023 este Anul turismului de sănătate și Pelerinajul se încadrează în sănătate prin spiritualitate” a apreciat Bíró Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita.

Pe parcursul perioadei vor fi organizate 99 de programe, din care 17 programe pentru copii, 18 programe în case tradiționale etnografice, 13 concerte și spectacole muzicale, 7 prezentări de carte, 8 excursii – drumeții, 14 producții literare sau teatrale, 9 expoziții, 9 conferințe și workshop-uri, prezentări de filme documentare din Județul Harghita și târguri de produse locale și tradiționale.

70% din programe au ca grup țintă tinerii, 8% din programe au aspecte gastronomice și din punct de vedere al zonelor județului, în zona Ciuc vor fi organizate 34 programe, în zona Odorhei 32 de programe și în zona Gheorgheni, 30 de programe.

28% din programe sunt destinate comunităților românești.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita organizează 30 de programe, evenimentul principal fiind Săptămâna Caselor Muzeale, în cadrul căruia vor fi prezentate colecțiile etnografice din localități, expozițiile fiind deschise publicului larg. Vor fi organizate concursuri de recitări, ateliere meșteșugărești, expoziții, jocuri populare pentru copii și prezentări de gastronomie locală. La liceul Marin Preda din Odorheiu Secuiesc va fi organizată o prezentare de meșteșuguri populare.

Centrul Cultural și de Arte Lăzarea coordonează acele programe ce se organizează în zona Gheorgheni. Astfel, vor fi organizate teatre de păpuși, workshop-uri cu maeștrii artizani, spectacole de teatru pentru adulți în colaborare cu Figura Studio din Gheorgheni. Totodată, va fi organizată o conferință cu tematica Cultura și Voluntariatul, pentru comunitatea românească va avea loc, la Voșlăbeni o expoziție în aer liber și un concert de muzică clasică, și la Sărmaș, în colaborare cu Asociația Orizont 2000, va fi organizat un colocviu și spectacol folcloric cu formații din tot județul.

Serviciul Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita s-a alăturat zilelor județului cu programe care se adresează localnicilor, turiștilor și pelerinilor.  Majoritatea programelor vor fi în Cheile Vârghișului, excursii, prezentarea peșterilor, cățărare pe stânci. În cadrul programelor vor fi prezentate tehnici de cățărare și de supraviețuire. În acest an, au realizat un parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii  Vámszer Géza, peste 400 de copii fiind înscriși la programele ce vor fi organizate.

Biblioteca Județeană Kajoni Janos  vine cu programe variate prin care dorește să invite la bibliotecă publicul de toate vârstele.  Și în acest an vor organiza un joc de tip quiz, online, cu tematică literară. Jocul va fi lansat în data de 19 mai și se va finaliza la 25 mai.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita va organiza activități sportive și culturale pentru copiii din sistemul social, fiind o tradiție cupa organizată în colaborare cu „Asociatia Comite Ocland”. În cadrul zilelor județului va fi organizată și o conferință pe tematicile actuale ale asistentei sociale – îngrijirea persoanelor vârstnice și a celor cu dizabilități, dezvoltarea sistemului de asistență maternală profesionistă.

Motto-ul acestor zile este – “Valorile noastre”, evenimentul, așa cum a apreciat Ferencz Angela, managerul Centrului Cultural Județean Harghita, constituind „un prilej foarte bun de a ne simți bine în preajma valorilor noastre, în programele mici sau mari, locale, sau în programe centralizate, să arătăm celor care vin în județul nostru valorile noastre naturale, culturale, și instituțiile  care se ocupă cu păstrarea valorilor”.

Miercurea Ciuc, 15 mai 2023