Borboly Csaba: Frica decidenților de la București și legendele urbane sunt obstacole în luarea deciziilor privind abordarea, compensarea și prevenția în gestionarea coexistenței cu carnivorele mari

 

În cadrul Plenarei Comitetului European al Regiunilor (CoR), din 17 aprilie, avizul lui Borboly Csaba, raportor CoR și președinte al Consiliului Județean Harghita, privind coexistența cu carnivorele mari și protejarea biodiversității, a fost adoptat.

Principalele puncte  ale raportului au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la sediul Consiliului Județean Harghita, azi, 23 aprilie, fiind prezentă, în sistem online, Valeria Salvatori din partea Comisiei Europene, reprezentantă a Institutului de Ecologie Aplicată din Roma.

După primul aviz, elaborat în 2018, prin care s-a stabilit faptul că la nivel național există competență, aspect susținut și de Directiva Habitate, articolele 14 și 16, luând în considerare faptul că pagubele produse de carnivorele mari și numărul atacurilor provocate de acestea sunt în continuă creștere, a devenit evidentă necesitatea unui nou raport care să conducă la luarea unor măsuri adecvate privind abordarea, compensarea și prevenția în coexistența dintre oameni și carnivorele mari cu protejarea biodiversității.

Astfel, în cadrul noului aviz, Borboly Csaba a punctat necesitatea modificării Convenției de la Berna astfel încât starea de conservare a anumitor specii să fie reevaluată periodic pentru a permite coexistența speciilor.

Un alt punct vizat a fost necesitatea finanțării în proporție de 100% de către Uniunea Europeană a măsurilor de prevenire, reducere sau compensare a pagubelor cauzate de carnivorele mari asupra animalelor, culturilor, și punerea la dispoziție a resurselor suficiente, fără birocrație, pentru a sprijini comunitățile rurale, în special cele în care pericolul prădătorilor este existent.

Totodată, Borboly Csaba a subliniat faptul că prădătorii nu au ce căuta în intravilanul localităților, iar măsurile implementate până acum, gardul electric, utilizarea câinilor de turmă, sunt ineficiente pe suprafețe extinse, în cazul celor din urmă, nefiind luată în calcul pe de o parte bunăstarea animalelor și pe de altă parte  faptul că aceștia reprezintă un pericol pentru oameni astfel încât este afectată sustenabilitatea turismului montan și rural.

Un alt aspect important subliniat în aviz este lipsa datelor EUROSTAT, președintele apreciind că fără date concrete deciziile luate nu pot fi bazate pe fapte reale.

Compensația-prevenția-abordarea au fost menționate pe parcursul conferinței, fiind apreciat faptul că în România este necesară armonizarea legislației UE, compensații de drept nu numai după pagube pentru agricultorii din zone cu risc.

Președintele a mai apreciat că nu există un fond separat pentru biodiversitate, precizând că a solicitat Guvernului Ungariei care va prelua președinția UE de la 1 iulie, să pună pe agendă compensarea unitară la nivelul uniunii.

“Prin acest aviz am reușit să abordăm probleme pe care politicul nu a avut curajul să le abordeze. Frica decidenților de la București și legendele urbane sunt obstacole în luarea deciziilor privind abordarea, compensarea și prevenția în gestionarea coexistenței cu carnivorele mari” a mai apreciat Borboly Csaba.

Județul Harghita a fost reales pentru continuarea activității Platformei regionale privind carnivorele mari ce a avut loc pentru prima dată aici, în 2019, și care are drept scop găsirea unor soluții la problemele cauzate de carnivorele mari în întreaga Europa.

În acest sens, Valeria Salvatori a apreciat importanța colaborării pentru găsirea de soluții la problema coexistenței dintre oameni și carnivorele mari care să conducă la crearea unei atmosfere sănătoase și sustenabile. Aceasta a mai menționat că în parteneriat, prin intermediul platformei regionale, se  va aprofunda situația astfel încât să fie propuse măsuri care să servească rezolvării unor situații specifice precum cea din județul Harghita.

Miercurea Ciuc, 23 aprilie 2024