Consiliul Județean Harghita s-a reunit în ultima ședință ordinară din acest an
Consiliul Județean Harghita s-a reunit în ședință ordinară astăzi, 16 decembrie, având pe ordinea de zi hotărâri care să contribuie la buna funcționare a județului și a serviciilor publice de interes județean.
În deschiderea ședinței, Szabo Karoly, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, le-a prezentat consilierilor județeni realizarea obținerii titlului de „Regiune Gastronomică a Europei” pentru județul Harghita în anul 2027, conform deciziei oficiale a IGCAT (Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism). Evenimentul de acordare a acestui titlu va avea loc anul viitor, în luna februarie. Directorul executiv a subliniat că această reușită se datorează muncii în echipă, apreciind că este esențial ca, în anii următori, ceea ce se va întreprinde pentru a crește vizibilitatea valorilor județului Harghita să aibă impact și în 2030.
Bíró Barna-Botond, președintele Consiliului Județean Harghita, a apreciat că, în urmă cu 7 ani, a fost pusă temelia unui drum care să crească atractivitatea județului, subliniind:
„Anul acesta, la Gala Destinația Anului, județul Harghita a obținut locul I pentru promovare. Toate acestea ne confirmă că trebuie să consolidăm colaborarea cu antreprenorii și cu mediul academic, deoarece putem ajunge acolo ca turismul să devină un motor al economiei în județul Harghita.”
Materialul video de promovare a județului Harghita, sub motto-ul „Taste Harghita County”, poate fi vizionat accesând linkul.
În cadrul ședinței, consiliul a aprobat participarea județului într-un proiect soft al Uniunii Europene, „Village Verve! Women at the Forefront of Climate and Development”, care vizează creșterea rezilienței femeilor din mediul rural în fața provocărilor generate de schimbările climatice în comunitățile lor. Bugetul proiectului este de 153.285 de euro, iar bugetul Consiliului Județean Harghita este de 16.000 de euro, cu finanțare 100% din bugetul Comisiei Europene, proiectul având o durată de 24 de luni.
În cadrul ședinței, a fost aprobată și rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului, astfel la capitolul venituri au fost incluse suma de 72,5 mii lei provenind din cota defalcată din impozitul de 15%, și suma de 519,5 mii lei din cotele defalcate din impozitul pe venit de 14%, pentru echilibrarea bugetelor locale.
Miercurea Ciuc, 16 decembrie 2024