40 de idei au fost depuse în cadrul programului de bugetare participativă lansat pentru prima dată de Consiliul Județean Harghita în luna aprilie a acestui an. Proiectele vizează în principal comunităților locale dar au impact și asupra dezvoltării județului.
Comisia desemnată de consiliul județean a analizat fezabilitatea proiectelor, astfel, în urma acestei etape, au fost validate 22 de proiecte care au fost supuse votului cetățenilor. Procesul de votare s-a încheiat pe 11 septembrie.
Au fost primite în total 17 589 de voturi, ceea ce denotă că cetățenii sunt interesați de ceea ce se întâmplă în jurul lor și vor să contribuie activ la binele comunității.
De asemenea, a arătat că ideile care au mari șanse de câștig sunt cele susținute de o comunitate care poate mobiliza.
Procesarea și verificarea numărului mare de voturi de către personalul IT al Consiliului Județean Harghita a necesitat un timp considerabil, iar experții IT Plus Cluster au fost implicați și ei pentru a asigura un vot corect și real.
Pe baza celor 8726 de voturi validate, după o verificare atentă, 11 proiecte s-au clasat în cursa pentru finanțare.
Clasamentul proiectelor poate fi găsit aici: https://judetulharghita.ro/buget-participativ/
Conform regulilor bugetului participativ, propunerile cu cele mai multe voturi vor fi implementate de Consiliul Județean Harghita în perioada 2022 – 2026, atâta timp cât se încadrează în pachetul financiar anunțat (1 milion de lei).
Următorul pas este ca ideea care a înregistrat cele mai multe voturi să fie inclusă pe lista de investiții a Consiliului Județean Harghita. În prima etapă, se va realiza un studiu de fezabilitate (DALI) pentru a oferi o imagine exactă a lucrărilor și a costurilor necesare pentru investiție. Aceasta este o sumă realistă, bazată pe un plan, care trebuie inclusă în bugetul județului Harghita și în lista anuală de investiții. În funcție de această valoare, în buget va fi inclusă finanțarea studiului de fezabilitate necesar pentru implementarea următoarei investiții clasate în funcție de numărul de voturi. Acest proces continuă până la epuizarea bugetului stabilit de program.
Acesta este un proces necesar, deoarece sumele prezentate la nivel de propunere/idee sunt doar estimări.
Sunt multe lecții de învățat după prima experiență a procesului de bugetare participativă dar echipa este încrezătoare că pe an ce trece acest proces va fi consolidat și va avea rezultatul scontat, acela de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor județului.
Consiliul Județean Harghita le mulțumește tuturor celor care au participat la procesul de bugetare participativă și au ajutat cu votul lor să se decidă cheltuirea sumei de 1 milion de lei!
Miercurea Ciuc, 21 octombrie 2022