Borboly Csaba: Suntem singura țară unde viața oamenilor este atât de des în pericol
Azi noapte, la numărul de urgență 112, a fost sesizată prezența ursului în intravilanul localității Miercurea Ciuc, în curtea casei locuite de familia președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba. Ca urmare a sesizării, s-au deplasat la fața locului echipajele de intervenție și s-a întrunit comisia în vederea luării celei mai bune decizii.
https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/2304243966616164
În acest sens, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, alături de Bors Béla, viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, au susținut o conferință de presă în care au detaliat modul în care s-au desfășurat evenimentele.
„În jurul orei 2.15 a intrat la numărul de urgență 112 un apel de pe strada Dénes Laszlo care indica prezența unui urs chiar în curtea unei case. Echipajele de intervenție s-au deplasat imediat la fata locului: jandarmeria, SMURD, poliția, am primit și eu apelul, am ajuns la fața locului. De foarte multe ori în anul curent, dar mai ales în ultimele trei săptămâni aceste apeluri sunt zilnice și în Miercurea Ciuc. Ursul a încercat să intre în casă de mai multe ori, între timp a sosit întreg echipajul, conform legislației în vigoare, ca să iei o măsura trebuie să se întrunească comisia formată din jandarmerie, primarul sau viceprimarul Unității Administrativ Teritoriale, membrii asociației de vânătoare cu care are primăria contract, respectiv medicul veterinar cu care primăria are contract. Cam o oră ne-am chinuit să alungăm ursul, dar, dat fiind faptul că la final nu am avut o altă opțiune, ursul a devenit agresiv și când deja e pusă în pericol viața oamenilor, chiar dacă este una dintre cele mai grele decizii de luat, trebuie sa iei decizia și eu sunt convins ca am luat decizia corectă. Comisia a decis în unanimitate extragerea exemplarului prin împușcare. Nu era primul caz cu acest urs, ne înfruntăm de două săptămâni zilnic în zona Spitalului Județean de Urgență, pe strada Denes Laszlo și chiar și pe strada Mikó. Am avut mai multe acțiuni de alungare, am amplasat și o cușcă în apropiere pentru a prinde animalul, dar din păcate fără succes ” a apreciat Bors Béla.
Totodată, viceprimarul a mai precizat că acțiunea în sine s-a desfășurat în maximă siguranță, nefiind pusă în pericol viața oamenilor.
“Pentru noi viața locuitorilor va fi întotdeauna pe primul loc” a mai subliniat Bors Béla.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a subliniat că deși există pârghiile legale, nu sunt luate suficiente măsuri astfel încât viața oamenilor să fie prioritară.
“Am o dubla calitate, pentru că în ultimii aproape 14 ani m-am ocupat cu această problematică care în județul Harghite ne aduce suferință si tragedii. Avem foarte multe pagube și viața oamenilor e în pericol permanent și chiar este un pericol pentru copii în primul rând, pentru că eu am un băiețel de doi ani și o fetiță de cinci ani, cei mici se joacă dimineața devreme și seara și acest animal putea să vină chiar și atunci când ei erau în curte. România a rămas corigentă în rezolvarea conflictelor între carnivorele mari și om pentru că suntem singura țară unde viața oamenilor este atât de des în pericol. Avem tratate internaționale, Directiva Habitate, avem toate pârghiile legale ale legislației europene ca să ne ferim, să ocolim și să prevenim astfel de situații. Acum, familia mea, a treia oară a fost în pericol, și chiar acum, în acest caz eram foarte aproape de tragedie pentru că soția mea, lunea trecută a fost la 3 metri de acest animal, marți seara tomberonul a fost distrus de acest animal, iar ieri chiar și eu nici nu m-aș fi gândit să intre în curte un astfel de animal pentru că noi nu avem animale domestice și am avut noroc cu cățelul nostru că el ne-a semnalizat. Ursul a fost agresiv și nu îi era frica de om. Am apelat la 112, conform procedurii și când au sosit echipajele, fiecare cu semnalizare, acest urs nu a plecat ci a venit și mai aproape de casa noastră. Cred ca decizia (de extragere a ursului prin împușcare) a fost una corectă. Suntem reședință de județ, suntem în mediul urban, stăm lângă spital, și de aceea consider că această situație nu este reglementată totalmente și eficient. Trebuie luate măsuri, avem un singur lucru care ne ajută – decizia luată de domnul Tanczos Barna când a fost Ministrul Mediului, pentru că, dacă nu ar fi fost ordonanța 81, am trăi în pericol permanent” a subliniat Borboly Csaba.
Președintele a mai subliniat că birocrația ministerului împiedică luarea măsurilor și faptul că agenția județeană nu eliberează avize favorabile extragerii acelor specii care produc foarte multe pagube.
“Nu înțelege de ce Ministerul Mediului nu ține cont de Constituția țării, de reglementările internaționale în această privință în care viața oamenilor trebuie să fie primordială. Nu asta e soluția să trăim în teroare. Felicit conducerea municipiului Miercurea Ciuc pentru că ia în serios această problematică. Trebuie continuată îmbunătățirea legislativă pentru ca viața oamenilor să fie o prioritate” a mai adăugat Borboly Csaba.
Miercurea Ciuc, 29 august 2024