Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data 10 iunie 2025

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

Nr. crt. NUMELE ŞI PRENUMELE PARTID
1 András Lóránd UDMR
2 Andras Robert UDMR
3 Barti Tihamer UDMR
4 Becze István UDMR
5 Bíró Barna-Botond UDMR
6 Borboly Csaba UDMR
7 Conțiu Lucian PSD
8 Csillag Petru AMT – EMSZ
9 Dávid Lajos UDMR
10 Dobos Melinda UDMR
11 Elekes Dániel UDMR
12 Fazakas Imre UDMR
13 Ferencz- Salamon Alpár-László UDMR
14 Fodor Zoltán UDMR
15 Geréb László UDMR
16 György Botond UDMR
17 Prezsmer Fülöp UDMR
18 Kolumbán Dávid UDMR
19 Lazăr Costel-Cristian PNL
20 Márton Csaba UDMR
21 Portik Erzsébet-Edit UDMR
22 Portik Zsolt UDMR
23 Rákosi- Seiwarth Ildikó UDMR
24 Rátz István UDMR
25 Rugină Dan-Ciprian PSD
26 Sinka Arnold UDMR
27 Szabadi Kinga-Zsófia UDMR
28 Szentes Antal UDMR
29 Tamás Ernő UDMR
30 Tőkés Lehel AMT – EMSZ
31 Truță Sorin-Nicolae PNL

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Bíró Barna-Botond,  prin Dispoziţia nr. 568/2025, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1, 2, lit. b din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: deschide ședința extraordinară a consiliului județean din 10 iunie 2025, ora 09,00 în sistem de teleconferință / audioconferință prin aplicația Zoom.

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Bună ziua. Avem cvorum?

Doamna Balogh Krisztina secretarul general al județului: Da. Bună ziua. Ședința este legal întrunită cu prezența majorității consilierilor județeni în funcție în conformitate cu prevederile art. 180 din Codul administrativ.

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Începem această ședință de astăzi. Vă mulțumesc pentru prezență. Caracterul de urgență este dat de faptul că prin programul PNRR au început să livreze microbuzele de 8+1 iar numerele de înmatriculare roșii sunt valabile doar o lună de le primirea acestora, și prima dată trebuie să includem în domeniul public al județului Harghita după care cu o nouă hotărâre vom preda acestea la UAT-urile care participă în acest proiect. Dacă oricum era convocată acestă ședință așa am decis ca să mai includem unele puncte pe ordinea de zi a ședinței de astăzi astfel avem 10 puncte pe ordinea de zi Dacă are cineva observații legate de acest proiect de ordine de zi. Dacă nu, atunci vă rog să puneți ordinea de zi în camera de chat și vă rog să votați.

Rezultatul votului: 24 Da

 

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita cu nr. 286/2023 privind aprobarea depunerii Cererii de finanțare și a activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, privind proiectul de finanțare “Investiții în sistemele informatice și în infrastructura digitală a Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc” în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență apelul de proiecte – Componenta C7 – Transformare digitală – Investiția I3. Realizarea sistemului de eHealth și telemedicină – I3.3 Investiții în sistemele informatice și în infrastructura digitală a unităților sanitare publice.

 

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Primul punct de pe ordinea de zi este un proiect PNRR pentru Spitalul de Urgență. Față de hotărârea originală, spitalul și-a asumat managementul proiectului, care inițial ar fi fost în sarcina Consiliului Județean Harghita și așa este necesară și modificarea bugetului care este de 5,6 milioane de le cu TVA, din care peste 4 milioane de lei, 4,4 milioane este finanțarea externă. Până pe 30 septembrie anul curent trebuie finalizat. Dacă sunt întrebări, observații legate de acest punct de pe ordinea de zi.

Domnul vicepreședinte Borboly Csaba: Da. Mulțumesc frumos! Una dintre cele mai importante provocări pe care o aduce proiectul în această perioadă a digitalizării și a inteligenței artificiale și este bine să o facem noi primii, deoarece putem ridica nivelul serviciilor medicale la spital. Este foarte important automatizările interne, cei care au fost în Spitalul Județean, știu că momentan sunt întocmite șase documente dacă cineva intră la Urgențe. Dar, totodată este foarte important ca procedurile interne să fie simple, raționalizate și pe lângă economisirea resurselor și în exterior, trebuie să vedem cum se poziționează spitalul nostru. Din acest motiv, propun mai ales că termenul este foarte scurt și înainte ca spitalul să facă public caietul de sarcini, cu softurile, să vedem care sunt cele mai bune soluții europene și să facem acest lucru. Vă mulțumesc!

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Alte întrebări intervenții? Dacă nu sunt, atunci va rog să puneți titlul hotărârii și vă rog să votați.

Rezultatul votului: 25 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea valorilor eligibile și neeligibile aferent proiectului de investiții “Creșterea eficienței energetice a Palatului Administrativ al județului Harghita” depus de U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C5/2/B.2.1/1, componenta 5 — Valul renovării, axa 2 — Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, operațiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice

 

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Mulțumesc frumos! Punctul 2 de pe ordinea de zi este proiectul creșterea eficienței energetice a Palatului Administrativ aprobarea cheltuielilor neeligibile și în baza proiectului tehnic. Avem nevoie de acest lucru și următorul va fi Policlinica stomatologică ca și punct asemănător pe ordinea de zi. Este necesar ca să modificăm contractul de finanțare cu valoarea neeligibilă ca pentru cheltuielile neeligibile să putem apela la un credit de la Trezorerie. Vă întreb dacă aveți observații, intervenții? Dacă nu, atunci vă rog să puneți punctul de pe ordinea de zi și vă rog să votați.

Rezultatul votului: 26 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea valorilor eligibile și neeligibile aferent proiectului de investiții “Reabilitare energetică, modernizare și extindere Policlinică stomatologică, precum și amenajare parcare auto în curtea imobilului” depus de U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C5/2/B.1/1, componenta 5 — Valul renovării, axa 2 — Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, operațiunea B.1: Renovarea integrată (consolidare seismică și renovare energetică moderată) a clădirilor publice

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Punctul 3, cum am semnalat mai adineauri, același lucru și în cazul Policlinicii Stomatologice, tot cheltuielile neeligibile în baza proiectului tehnic respectiv am dorit să modificăm Contractul de finanțare. Dacă sunt întrebări sau observații legate de acest punct. Dacă nu sunt, atunci vă rog să puneți titlul hotărârii și să votați, vă rog.

Rezultatul votului: 25 Da

 

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Putem vedea și vede și Consiliul că următorul an va fi un an dificil. Va fi mai dificil ca anul curent, deoarece toate proiectele PNRR pe care trebuie să le finalizăm până pe 30 iunie anul viitor, în baza proiectului tehnic, avem creșteri de 35% a cheltuielilor, care va pune o sarcină foarte mare pe bugetul județului. Să sperăm că vom putea realiza toate, tot ce ne-am propus.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 60/2016 privind asocierea Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita în vederea înființării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Pro Cultura Siculi” Közösségek Közti Társulás

 

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Următorul punct este Pro Cultura Siculi. A crescut cotizația, Municipiul Miercurea Ciuc va crește această cotizație și noi adoptăm și acceptăm acest lucru, dacă sunt întrebări sau observații legate de acest punct. Dacă nu sunt, atunci vă rog să puneți titlul hotărârii și să votați.

 

Rezultatul votului: 27 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea includerii în domeniul public al județului Harghita a unor bunuri mobile, microbuze electrice 8+1 locuri, achiziționate în cadrul proiectului ”Achiziționarea de microbuze verzi pentru elevii din județul Harghita” finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență

 

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Acum urmează acel punct în cadrul căruia 13 autobuze electronice 8+1 le includem în patrimoniu. Înainte de săptămâna trecută au venit, dar înainte de Rusalii nu am vrut să ținem o ședință și în următoarea lună mai primim autobuze, până în septembrie, autobuzele de 8+1 le vom putea trimite acelor UAT-uri care au participat în proiect în parteneriat cu noi. Deja săptămâna trecută am semnat contractul și pentru autobuzele de 16+1. Astfel, de anul viitor, pentru 1.500 de copii vom ajuta naveta la nivel județean, dacă sunt intervenții legate de acest punct. Dacă nu, atunci vă rog să puneți punctul de pe ordinea de zi și vă rog să votați.

Rezultatul votului: 27 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Programul de cooperare al Consiliului Județean Harghita în vederea derulării activităților cultelor religioase pe anul 2025, sesiunea mai- iunie

 

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Urmează colaborarea cu cultele religioase. Acest contract de colaborare se completează cu patru noi tabere organizate la Oțeni suma de 7000 și se organizează o reuniune jubiliară. 5000 de lei a solicitat Protopopiatul Unitarian Odorheiu Secuiesc, 5000 de lei pentru Parohia Unitariană Aldea. Tot o tabără de vară și pentru unitarieni din Cristuru Secuiesc, tabără anuală de școală de duminică. Suma este de 5000 de lei. Vrem să-i creștem suma pentru cultele religioase undeva în perioada următoare, deoarece au venit atât de multe solicitări și programe pe care din suma cadru care a existat, nu vom reuși să le finanțăm, dacă sunt întrebări sau observații legate de acest punct. Dacă nu sunt, atunci vă rog să puneți titlul hotărârii și să votați.

Rezultatul votului: 26 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiilor privind oportunități de investiții în noi capacități de producție al energiei electrice/ termice din sursele regenerabile de energie, realizate în cadrul Programului ”Identificarea oportunităților de investiții în noi capacități de producție al energiei electrice/ termice din sursele regenerabile de energie pentru UAT-urile din județul Harghita în perioada 2022-2028”

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Următorul punct de pe ordinea de zi este un studiu privind oportunități de investiții în noi capacități de producție al energiei electrice/ termice din sursele regenerabile de energie care a pornit în 2022. Mai multe UAT-uri s-au alăturat acestui proiect și aprobarea studiilor face obiectul proiectului de hotărâre de astăzi. Dacă în legătură cu acest punct aveți întrebări sau observații.

Domnul vicepreședinte Borboly Csaba: Trăim în perioada în care, mai ales din Bruxelles utilizarea  resurselor viitoare, chiar dacă va fi o corecție în ceea ce privește soluțiile acum, sub presiunea noului guvern german, chiar dacă după 2027 în ceea ce privește banii europeni va fi pus un accent foarte mare ca să se implementeze soluții verzi. Din acest motiv, este foarte important ca județul Harghita să meargă înainte în acest subiect și chiar să fie un leader în România și să putem accesa resursele în 2027 și în anii care urmează, cu rezultate și o intensitate mai bună și mai mare. Eu îi solicit domnului președinte, ca să fiu, conducătorul comisiei de recepție, ca acest studiu să fie unul care are o contribuție maximă atât pentru Consiliul Județean cât și partenerilor UAT și să aducem cât mai multe resurse. Mulțumesc.

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Este în ordine. Dacă sunt alte intervenții, observații. Dacă nu, atunci vă rog să puneți titlul hotărârii și vă rog să votați.

 

Rezultatul votului: 28 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea colaborării între U.A.T. Județul Harghita și unele unități administrativ-teritoriale în vederea eficientizării intervențiilor în situații de urgență pentru restabilirea condițiilor normale de circulație pe drumurile județene, protejarea patrimoniului unităților administrativ-teritoriale și asigurarea protecției vieții și bunurilor populației

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Următorul punct.  Așa am discutat ca asociațiile de pompieri voluntari să dispune de stații de transmisie, recepție și modalitatea este că pentru gestionarea situațiilor de urgență și în vederea eficientizării intervențiilor în situații de urgență pentru restabilirea condițiilor normale de circulație pe drumurile județene pentru UAT-uri, pentru unitățile de pompieri, vom cumpăra stații de transmisie recepție. La asta se referă următorul punct. Dacă aveți întrebări sau observații legate de acest punct.

Dacă nu, atunci vă rog să puneți titlul hotărârii și vă rog să votați.

Rezultatul votului: 28 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 339/2024 privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici, depunerii Cererii de finanțare și a activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita în parteneriat cu UAT Comuna Sândominic, UAT Comuna Lunca de Jos, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Hășmașul Mare, Asociația Composesorală Terko și Asociația Composesorală Sândominic, privind proiectul de finanțare „Ameliorarea calității și creșterea siguranței a traseelor turistice montane, accesibilizarea și conectarea obiectivelor turistice naturale prin trasee omologate, dezvoltarea atractivității obiectivelor turistice naturale, în zona Hășmașului Mare, județul Harghita”, cod proiect 327835, în cadrul apelului PRC/243/PRC_P7/OP4/RSO4.6/PRC_A43 – Intervenția 7.1.2. ”Protejarea și valorificarea în scop turistic a patrimoniului natural și a resurselor balneare”

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Următorul punct de pe ordinea de zi este un proiect pentru Hășmașul Mare. Se modifică o hotărâre anterioară deoarece, întrucât ADR Centru. a solicitat ca să facem inițierea proiectului de hotărâre pentru contractare și trebuie să facem până pe 13 iunie și din acest motiv este necesar și este pregătit în această formă proiectul de hotărâre. Dacă aveți întrebări sau intervenții legate de acest punct,

Domnul consilier Szentes Antal: Da, domnule președinte, dacă-mi permiteți. Mulțumesc, domnule președinte îi salut și eu pe toți. Ne bucurăm foarte mult că acest proiect s-a realizat, deoarece îmi aduc aminte că acum câțiva ani de unde a pornit toată această idee și realizarea parteneriatului. Merită laude acele persoane care până acum au investit muncă și au dus proiectul înainte în această fază. Solicitarea mea ar fi, dacă se poate, să primin  informații despre detaliile proiectului, eventual să primim o mică informare, măcar în format electronic, să li se trimită consilierilor. Momentan, în afară de faptul că am câștigat proiectul, nu prea vedem detaliile. Și totuși anterior din Ciuc am lucrat împreună cu colegii, consilierii și cu primarii și acum am rămas în urmă cu informațiile și ar fi bine să fim la zi. Și dacă putem ajuta, evident cu orice, cu idee, cu muncă atunci ne asumăm acest lucru și în implementarea proiectului. Mulțumesc.

Domnul vicepreședinte Borboly Csaba: Și asta este un proiect inovativ care nu prea a existat în această țară. Cred că facem o dezvoltare durabilă, sustenabilă, cu o rezervație naturală și conform cu directivele europene chiar dacă vorbim despre persoanele cu dizabilități, să ajungă la piatra unică, sau vor fi și altele. Sunt soluții foarte bune în acest proiect pe care, dacă reușim să-l implementăm atunci va fi o atracție foarte mare pentru județ, fiindcă va fi ceva unic și specific. Astfel, acesta este un proiect foarte frumos împreună colaborând cu Sândominic și cu Lunca de Jos și, într-adevăr trebuie să acordăm o atenție maximă pentru acest proiect și am semnalat domnului președinte că ar fi bine să facem foarte bine acest proiect cu o atenție maximă, deoarece asta poate fi un exemplu care va crea un precedent și va fi un exemplu pozitiv și la nivel național. Mulțumesc.

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Mulțumesc frumos pentru intervenție. A.D.I. Hășmaulș Mare din acest an, are ca președinte pe domnul Karda Róbert, primarul comunei Sândominic și îi mulțumesc că a acceptat, deoarece el trăiește acolo și poate coordona proiectul în mod corespunzător. Eu mă bucur pentru faptul că avem primari care își asumă și asemenea sarcini pe lângă conducerea primăriei și, evident, la solicitarea domnului consilier Szentes, nu cred că echipa operativă sau președintele ADI-ului ar spune nu la această solicitare și vom organiza această întâlnire și de prezentarea a proiectului. Dacă sunt și alte intervenții sau întrebări? Dacă nu sunt, atunci vă rog să puneți titlul hotărârii în camera de chat și vă rog să votați.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții Consolidare „Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc Corp A și Corp B” inclus la finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino”

 

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Ultimul punct de pe ordinea de zi este cu spitalul. Am depune un proiect pentru clădirile A și B a Spitalului de Urgență. Domnul ministru Cseke Attila a inițiat un program de guvernare pentru siguranță seismică. Am analizat posibilitatea care clădirii ar intra în acest program de finanțare și aceste două aripi ale Spitalului Județean ne-am dorit să le punem în acest proiect.

Domnul vicepreședinte Borboly Csaba: Va fi ultimul proiect care este foarte important. Evident, vor putea veni și altele. În schimb, putem vedea că există și așa-numită asigurarea seismică a unei arii. Ce provocări ne-a adus lucrăile de genul, aici este foarte important dialogul intern și extern, pe de o parte, cu profesioniștii și cu oamenii și, pe de altă parte, în organizarea activității spitalului. Și aici, într-adevăr, trebuie să punem un accent mare față de medici, de societate ca consecințele negative ale riscurilor seismice să nu le mai repetăm. Să vedem ce soluții bune putem găsi ca activitatea să decurgă fără probleme. Asta va fi o sarcină mare. De obicei se consolidează stâlpii și se dărâmă pereții, între timp trebuie să se deruleze activitatea în spital și în fracțiunea UDMR din Ciuc asta am discutat că considerăm că este foarte important să avem o negociere și o discuție detaliată cu toți participanții. Mulțumesc.

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Mulțumesc. Sunt întru totul de acord cu domnul vicepreședinte ca greșelile anterioare, chiar și la execuție, chiar și în întregul proiect adecvat, să nu le mai comitem și vom depune diligențe ca, învățând din aceste greșeli să facem toate măsurile de precauție, să nu pățim iarăși la fel la Spitalul Județean și personalul de acolo, respectiv cei care apelează la serviciile de sănătate de acolo să nu mai vadă că trec anii și să ajungem în situații în care să fim obiectul unor cercetări penale. Dacă sunt alte intervenții și întrebări, dacă nu, atunci vă rog să puneți titlul hotărârii și vă rog să votați.

 

Rezultatul votului: 26 Da

 

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Semnalează doamna secretar, ca să repetăm votarea la punctul cu Hășmașul Mare. Trebuie să votăm din nou, să așteptăm până când Cancelaria pune titlul hotărârii. Acum vă rog să votați în legătură cu proiectul de hotărâre, repetăm procedura de vot. Mulțumesc frumos.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 339/2024 privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici, depunerii Cererii de finanțare și a activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita în parteneriat cu UAT Comuna Sândominic, UAT Comuna Lunca de Jos, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Hășmașul Mare, Asociația Composesorală Terko și Asociația Composesorală Sândominic, privind proiectul de finanțare „Ameliorarea calității și creșterea siguranței a traseelor turistice montane, accesibilizarea și conectarea obiectivelor turistice naturale prin trasee omologate, dezvoltarea atractivității obiectivelor turistice naturale, în zona Hășmașului Mare, județul Harghita”, cod proiect 327835, în cadrul apelului PRC/243/PRC_P7/OP4/RSO4.6/PRC_A43 – Intervenția 7.1.2. ”Protejarea și valorificarea în scop turistic a patrimoniului natural și a resurselor balneare”

Rezultatul votului: 22 Da

Diverse

 

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Între timp aș dori să vă semnalez că ședința ordinară va fi undeva în perioada 17-20 iunie. cu prezență fizică dacă reușim să organizăm, atunci va fi cu prezență fizică dacă nu putem organiza cu prezență fizică, atunci va fi prin aplicația Zoom, deoarece săptămâna care va urma nu va fi nici domnul vicepreședinte și nici eu, și mă voi afla în străinătate.La diverse dacă are cineva intervenții?

Este o problemă pe care l-a solicitat și domnul vicepreședinte. Chiar am solicitat de la doamna director Groza Noemi o interpretare în legătură cu declarațiile de avere în urma deciziei CCR-ului. Important este că până pe 16 trebuie depuse declarațiile de avere și interese și le solicităm tuturor și le propunem tuturor ca să depună, ca și până acum, declarațiile de avere și de interese. Momentan, încă motivarea CCR ului nu a fost publicată în Monitorul Oficial și chiar dacă va fi publicat și atunci propunem ca până pe 16, conform procedurii vechi, să depuneți aceste declarații. Domnul Szentes Antal a solicitat cuvântul

Domnul consilier Szentes Antal: Mulțumesc, domnule președinte! Intervenția mea atinge mai multe subiecte. În primul rând, aș dori să semnalez că urmărim cu regret evenimentele din Praid. Și eu aș propune mi-aș dori să existe această solidaritate și în continuare și, dacă este necesar, atunci cred că pot vorbi și în numele colegilor consilieri,

și din alte regiuni, indiferent dacă vorbim de pompierii voluntari sau oricine, atunci se pot baza pe noi și Consiliul Județean și cei din Comuna Praid. Suntem solidari cu ei și oricând ne apelează, zi și noapte, le putem oferi un ajutor. O altă parte a intervenției mele este că am trecut peste un weekend foarte frumos. Sărbătorile de Rusalii a fost un succes, a fost minunat în toate domeniile și a fost bine să vedem că și Consiliul Județean, ca și instituție, și-a luat partea în aceste evenimente. Am primit județele înfrățite, pe domnul președinte al Ungariei. Le mulțumesc tuturor pentru munca depusă și mulțumesc tuturor colegilor care au participat la eveniment și din acest motiv, la sfârșitul discursului meu, aș veni cu o propunere de îmbunătățire, ca în ședința de consiliu a fost greu să armonizăm, fiindcă de vineri toată lumea a fost ocupată și dacă vor mai fi asemenea ocazii, să punem la orele amiezii aceste ședințe, fiindcă avem fracțiuni, sunt negocieri, s-au ținut ieri comisii de specialitate și dacă am putea decala un pic la orele amiezii, am avea mult mai mult timp să discutăm în orele anterioare și la fracțiuni, și la comisii. Evident, vă stăm la dispoziție când sunt decizii importante și urgente. Dar să luăm în considerare și acest lucru, că și fizic colegii au fost sub o sarcină în zilele trecute. Vă mulțumesc pentru această oportunitate.

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Vă mulțumesc! Da, este o propunere justă propunerea domnului consilier. Îmi cer scuze. Asta este responsabilitatea mea. În schimb, foarte multe lucruri trebuie armonizate și la mine și unul dintre acestea au fost evenimentele din Praid, fiindcă zilnic avem o ședință a Comisiei de Situații de Urgență. În zilele trecute am fost mai mult practic la Praid decât acasă. Și astăzi la amiază vine conducătorul ISU, domnul Arafat și domnul ministru Fechet, o să ascultăm propunerea făcută de experții internaționali. Acum îmi cer scuze, dar prioritățile vor fi stabilite de evenimentele din stradă în perioada următoare. Până când nu vedem, pe de o parte, că putem opri ca să fie o catastrofă ecologică mai mare din această situație, până când nu vedem că organele și autoritățile abilitate nu încep să meargă mai operativ spre soluții. Deci, până când nu va fi, nu vor fi aceste lucruri eu îmi asum răspunderea și vă cer scuze.

Văd că domnul Ferencz Salamon Alpár și doamna Portik au confirmat acest lucru prin chat ca săptămâna viitoare, joi și vineri, vor fi festivități de încheiere de an. Poate că atunci, sâmbătă vom face această ședință, deci joi și vineri nu va fi ședință. Atunci încercăm să planificăm în așa fel încât poate că miercuri, dacă se poate, să ținem ședința. Nu știu ce dată este între timp văd că 18 sau 20, este bine pentru domnul vicepreședinte.

Domnul consilier Ferencz Salamon Alpár: Eu am semnalat acest lucru. Evident, dacă arde casa, atunci și în aceeași zi se poate. Doar că am semnalat că în cadrul structurii anului școlar în această dată aceste evenimente vor fi.

 

Domnul președinte Bíró Barna-Botond: Atunci vom încerca pe 18 să convocăm. Mulțumesc frumos tuturor pentru participare și pentru operativitate și vă urez o săptămână plină de succes și spor! La revedere.

 

Minuta ședinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 10 iunie 2025, cu număr de înregistrare nr.               /2025 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc,  11 iunie 2025

               Președinte                                                                       Secretarul general al județului
Bíró Barna-Botond                                                                               Balogh Krisztina

Șef serviciu
Vágássy Alpár

Coordonator compartiment
Szabó Zsolt Szilveszter