Borboly Csaba: Obiectivul nostru este de a transforma clădirea într-un incubator pentru cetățeni
Consiliul Județean Harghita a obținut finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR) pentru renovarea completă a sediului Consiliului Județean Harghita, detaliile acestei investiții fiind prezentate în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la sediul consiliului județean, în data de 14 decembrie.
Valoarea eligibilă a proiectului este de 41 de milioane de lei ce vor contribui la reducerea consumului de energie al clădirii cu peste 60%, investiția având ca termen de finalizare 30 iunie 2026.
“Aceasta clădire poate să ofere mult mai mult decât spații de birouri pentru instituții. Dorim să deschidem și mai mult instituția pentru cetățeni, Galeria de Artă, care este deschisă vizitatorilor zi și noapte, a fost o decizie bună. În același timp, în colaborare cu Primăria Municipiului Miercurea Ciuc, Universitatea Sapientia și comunitatea antreprenorială, dorim să creăm un incubator de tip cercetare, astfel încât Palatul Administrativ și clădirea Casei de Cultură să cuprindă și să deservească cât mai multe inițiative care vor sluji viața economică și viața civilă a județului. Obiectivul nostru este sa fim un incubator pentru cetățeni. La baza reabilitării stau aceste obiective” a apreciat Borboly Csaba, președintele consiliului județean.
Peli Levente, director general adjunct în cadrul Direcției Programe și Proiecte a Consiliului Județean Harghita, a făcut o scurtă descriere a pașilor pentru accesarea fondurilor, pregătirea din timp a DALI pentru realizarea investiției, acesta urmând a fi reactualizat, menționând totodată că vor fi mai multe soluții pentru care va fi cerută opinia cetățenilor.
Birta Antal, director general în cadrul Direcției Patrimoniu, a explicat că de la construirea clădirii, la finalul anilor ‘80, nu au fost făcute investiții ci doar lucrări de întreținere. Totodată, acesta a precizat faptul că este o construcție după modelul celor din Coreea de Nord, suprafața construită fiind de 4800 mp și desfășurată pe mai mult de 20 de mii de mp. El a precizat că cele mai mari probleme sunt la hidro și termoizolația terasei din jurul clădirii. În prezent, consumul anual de energie costă aproximativ 1,5 milioane de lei.
Borboly Csaba a mai precizat că pe lângă transformarea clădirii consiliului județean va fi construită o parcare inteligentă care va fi prioritară celor care vin de la distanță. Renovarea parcării va fi o investiție separată, cu parcări pentru biciclete, scutere electrice și stații de încărcare.
Planurile privind renovarea clădirii vor fi publicate în viitorul apropiat și vor fi prezentate în cadrul unei consultări publice.
Miercurea Ciuc, 14 decembrie 2022