La dezbaterea online organizată de Consiliul Județean Harghita în data de 7 septembrie și care a avut ca temă principală începerea noului an școlar s-au scos în evidență numeroasele dificultăți pe care le întâmpină instituțiile de învățământ, dată fiind situația epidemiologică. S-a evidențiat de asemenea și faptul că este nevoie de luarea de măsuri creative la nivel local pentru a găsi soluții la situațiile specifice, dat fiind faptul că propunerile Ministerului Educației au rol doar orientativ. La dezbatere au fost prezenți primarii din localitățile harghitene, Borboly Csaba președintele consiliului județean, Demeter Levente Hargita inspector școlar general și Ferencz Salamon Alpár, director de școală și consilier județean.

După cum s-a relatat, greutățile întâmpinate se referă la faptul că în unele instituții școlare încă nu au fost finalizate lucrările de renovare, nu sunt întrunite cerințele necesare pentru învățământul online, transportul elevilor fiind de asemenea o problemă deoarece condițiile impuse conduc la reducerea la jumătate a capacității autobuzelor școlare. Referitor la ultimul aspect, Demeter Levente a afirmat că în județul Harghita numărul elevilor care fac naveta este foarte mare.

 

Pentru asigurarea condițiilor necesare învățământului online se poate aplica în cadrul Programului Operativ Competitivitate elevii aflați în situații dificile având întâietate la primirea unei tablete. Inspectorul școlar a menționat că în conformitate cu datele colectate în cursul lunii mai, în județul Harghita există 4.200 de elevi care nu dispuneau de nici un instrument necesar conectării la învățământul online. Pot aplica pentru această finanțare școlile, primăriile locale care administrează școlile, respectiv inspectoratele școlare în parteneriat cu școlile și primăriile locale în parteneriat cu școlile, iar cheltuielile vor fi rambursate ulterior. În această privință Borboly Csaba i-a îndemnat pe primari să se sprijine unii pe alții în procesul de obținere a finanțării și a evidențiat că la consiliul județean se vor căuta modalitățile de sprijinire a acelor primării care nu au investiții în derulare și care nu dispun de fonduri necesare în acest sens. Solicitările de sprijin sunt așteptate până la data de 10 septembrie.

Soluțiile de dezinfectat și măștile trebuie asigurate în școli, sumele necesare în acest sens fiind semnificative, iar elevilor aflați în dificultate trebuie să li se asigure și acestea, a menționat Ferencz Salamon Alpár. Borboly Csaba a spus că la consiliul județean se vor centraliza ofertele de preț și vor fi transmise primarilor.

 

În cadrul discuțiilor s-a stabilit vor fi centralizate pe fiecare școală la inspectoratul școlar.

Ferencz Salamon Alpár a afirmat că situația actuală cere abordări creative, trebuie identificate acele oportunități prin care să faciliteze întâlnirea dintre profesori și elevi – spre exemplu spații deschise. În achiziționarea echipamentelor de protecție indispensabile primăriile sprijină instituțiile de învățământ, în funcție de posibilități.

Totodată, în comunicatul emis de către Ministerul Sănătății se menționează faptul că în cursul acestei săptămâni se finalizează scenariile pentru organizarea în siguranță a activității în instituțiile și unitățile școlare în scopul prevenirii infectării cu noul virus SARS-CoV-2.

Miercurea Ciuc, 7 septembrie 2020