Borboly Csaba: Pe lângă viziuni și programe, oferim tinerilor un spațiu pentru a se dezvolta

Vineri, 4 noiembrie, la  Consiliului Județean Harghita a fost inaugurat spațiul pentru tineri „Magnet pentru tineri”, ca urmare a Hackathonului și Târgului de Idei al Comunității de Tineret, anunțate anterior.

Spațiul pentru tineri a fost creat prin intermediul proiectului TalentMagnet al Uniunii Europene în care Consiliul Județean Harghita este partener. Obiectivul principal al proiectului este de a sprijini tinerii, de a reduce exodul de tineri talentați, de a atrage și de a păstra talentele la nivel local. Pe durata  proiectului, nu numai că a fost pregătit un plan de acțiune la nivel județean, dar a fost organizat și un Hackathon, care le-a oferit tinerilor posibilitatea de a-și exprima nevoile și problemele și de a găsi împreună soluții.

Așa s-a născut ideea unui spațiu pentru tineri, care a fost inaugurat vineri. Sunt binevenite solicitări din partea părților interesate și a tuturor celor care doresc să organizeze programe, evenimente și ateliere de lucru în acest spațiu. Cererile pot fi trimise la adresa info@judetulharghita.ro.

Inaugurarea spațiului „Magnet pentru tineri” a fost urmată de un atelier de lucru în cadrul căruia a fost prezentat planul de acțiune al proiectului TalentMagnet și o serie de tineri talentați și antreprenori au împărtășit poveștile lor de succes și dificultățile întâmpinate.

Printre vorbitori s-au numărat: Dávid Endre, vicepreședintele UIET, Molnár Ildikó, fondatoarea magazinului fără ambalaje Doboz, Vitos Dorottya, nutriționist, Miklós Kata, designer, Bajkó István Ernő și Köllő Zsófia, fondatorii Logiscool, o școală de programare, toți antreprenori locali, și Rokaly Szilárd, un jucător de hochei pe gheață.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a declarat că acest spațiu a fost un vis comun al tinerilor și că va fi extins în funcție de necesități. Scopul este de a se apropia cât mai mult posibil de tineri și de problemele care îi privesc.

„Cred în construirea de jos în sus și în implicarea tinerilor în luarea deciziilor, și în lucrul împreună. Un tânăr puternic are nevoie nu doar de o viziune, ci și de un spațiu în care să fie liber să creeze, să se dezvolte.  Asta este ceea ce oferim, dar în același timp, oricine vine aici poate să se familiarizeze cu funcționarea instituției și poate fi la curent cu activitățile noastre de tineret, cu anunțurile noastre, cu ofertele noastre de locuri de muncă” a conchis președintele Consiliului Județean.

Béres Tünde, managerul proiectului TalentMagnet, pe lângă prezentarea principalelor activități ale proiectului, a atras atenția asupra faptului că este în curs de dezvoltare o aplicație care va cuprinde activitățile, programele și acțiunile instituției și ale echipei de proiect.

Farkas András, din partea echipei Pont Consulting, a prezentat rezultatele activității comune cu echipa proiectului Talent Magnet din ultima perioadă. El a subliniat principalele puncte ale planului de acțiune: păstrarea tinerilor acasă, atragerea, recunoașterea și integrarea talentelor.

Președintele CSTIT, Bogos Ákos, a prezentat publicului spațiul pentru tineri, iar în timpul atelierului le-a povestit tinerilor despre experiența sa de muncă în străinătate și despre povestea întoarcerii sale acasă, precum și despre ceea ce l-a motivat să o ia de la capăt aici.

Dávid Endre, vicepreședinte al Consiliului Consultativ pentru Tineret din Odorheiu Secuiesc (UIET), este un antreprenor local care a activat în mai multe domenii în cariera sa, inclusiv în administrația locală. Și-a încercat de mai multe ori norocul în străinătate, inclusiv în America, dar a înțeles de timpuriu că adevăratele valori pot fi găsite doar acasă.

Molnár Ildikó, fondatoarea magazinului fără ambalaje Doboz și antreprenor local, a povestit publicului despre provocările cu care s-a confruntat pe parcursul lungului său drum și i-a îndemnat pe tineri să creadă în ei înșiși și să îndrăznească să se schimbe dacă simt că nu sunt pe drumul cel bun.

Vitos Dorottya, dietetician și antreprenor local, a adăugat că, dacă îți alegi o profesie sau un loc de muncă în care te simți foarte bine, vei reuși cu siguranță „Este nevoie de determinare, restul va veni de la sine”, a conchis ea.

Miklós Kata, designer și antreprenor local, și-a încercat norocul în mai multe domenii, dar a spus că, fără perseverență, este foarte greu să ieși din impas, iar talentul este, de asemenea, foarte important.

Bajkó Ernő István și Köllő Zsófia, fondatorii școlii de programare Logiscool, au declarat că cea mai mare bucurie a lor este aceea de a putea oferi locuri de muncă pentru tinerii aflați la început de carieră.

Rokaly Szilárd, jucător de hochei pe gheață, a întărit mai multe echipe din străinătate, dar, după cum singur recunoaște, se descurcă mai bine pe terenul de acasă și, în același timp, poate să transmită mai mult și să ajungă la tineri.

Miercurea Ciuc, 7 noiembrie 2022