Borboly Csaba cere Ministerului Mediului să se implice și să semneze acordul de parteneriat

 

Consiliul Județean Harghita, din proprie inițiativă, luând act de situația Lacului Sfânta Ana, în colaborare cu specialiști ai Universității Sapientia, composesoratului Lăzărești și ai Asociației Pro Szent Anna, a contribuit din fondurile proprii la realizarea unor studii care să constituie baza unor decizii care să ducă la restabilirea calității apei Lacului Sfânta Ana.

Totodată, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Csomád-Bálványos, finanțată de Consiliul Județean Harghita, a sintetizat într-un raport situația apei lacului, relația dintre speciile invazive de pești din lac și calitatea apei lacului,  cronologia inițiativelor și eforturilor consiliului județean,  precum și soluțiile pentru rezolvarea situației.

Raportul este disponibil accesând linkul: https://analiza.judetulharghita.ro/probleme-de-mediu

Astfel, în cadrul unei conferințe de presă, ce a avut loc azi, 5 iunie, la sediul Consiliului Județean Harghita, reprezentanți ai Asociației  Pro Szent Anna, Sistemului de Gospodărire (SGA) a Apelor Harghita, Agenției Pentru Protecția Mediului Harghita, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Csomád Bálványos și Consiliului Județean Harghita,  și-au exprimat punctul de vedere cu privire la situația lacului.

Borboly Csaba, președintele consiliului județean, a apreciat că rolul conferinței este de a trage un semnal  de alarmă asupra situației problematice în care se află Lacul Sfânta Ana, subliniind că instituția este deschisă pentru a colabora cu ministerul de resort în vederea găsirii unor soluții viabile.

Demersurile întreprinse au constat în constituirea unui grup de lucru, organizarea întâlnirilor la fața locului și la sediul Consiliului Județean, comandarea și finanțarea studiilor, trimiterea unei scrisori deschise către Ministerul Mediului pentru a atrage atenția asupra problemei.

Jánó Előd, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Csomád Bálványos, a prezentat situația lacului  pe baza datelor din raport.

Din punct de vedere legal, gestionarea problemei cade în responsabilitatea Ministerului Mediului, dar, din păcate, nu s-a făcut niciun demers din partea instituției.

Dósa Levente, directorul Asociației  Pro Szent Anna, a subliniat că prin implicarea asociației, Universitatea Sapientia, prin specialiștii săi, continuă să realizeze studii științifice aprofundate prin care este monitorizată calitatea apei, mișcarea masei de pește, pentru a avea o evidență la zi, până în momentul în care instituțiile abilitate vor lua o decizie.

Kristó Hugó, directorul SGA Harghita, a apreciat că a existat o bună colaborare în limita competențelor locale, instituția furnizând baza de date pentru realizarea studiilor.

Mihaly Istvan, din partea Agenție Pentru Protecția Mediului Harghita, a apreciat că  responsabilitatea este a Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, aflată în subordinea Ministerului Mediului.

Pericolul este ca Lacul Sfânta Ana să se transforme  în tinov, de aceea, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a mai adăugat că soluția este semnarea acordului de parteneriat între ministerul de resort și instituțiile locale, astfel încât, să fie trasate clar care sunt responsabilitățile fiecăruia.

 Obiectivul Consiliului Județean Harghita și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Csomád-Bálványos este de a salva Lacul Sfânta Ana, un important obiectiv natural și turistic al județului.

Miercurea Ciuc, 5 iunie 2024