Evaluarea misiunilor derulate pe heliportul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Joi, 5 septembrie, la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, a avut loc o conferință de presă în vederea evaluării misiunilor de pe heliportul spitalului, pe parcursul unui an de la autorizarea activității.

Dr. Vitos Attila, director medical, a apreciat că în situații de urgență factorul cheie este timpul, subliniind că este important ca spitalul să poată trimite pacienții aflați în situații critice, în timp util, în instituții unde pot primi servicii medicale competente.

ˮAtât la urgențele medicale, la accidente vasculare, infarct miocardic acut, nou născuți în stare critică,  cât și în cazul urgențelor chirurgicale, politraumatisme sau urgențe neurochirurgicale, factorul timp este extraordinar de important”.

Conform datelor furnizate de directorul medical, în primul semestru al acestui an au fost 9 cazuri de infarct miocardic acut, 3 cazuri de accident vascular cerebral, 1 caz de ruptură de anevrism în creier cu hemoragie subarahnoidiană și o stare septică, cu punct de plecare pleurezie. Totodată, acesta a precizat că majoritatea urgențelor cardiovasculare pot fi tratate la nivel local, în ceea ce privește atacul cerebral fiind înființat un centru în care activează personal ce urmează cursuri de perfecționare, astfel încât serviciile medicale să fie lărgite.

Potrivit managerului spitalului, dr. Konrád Judit, obiectivul principal este de a oferi servicii medicale de cea mai înaltă calitate pentru pacienți. Aceasta a mai subliniat importanța aprecierii situațiilor și cazurilor care depășesc competența spitalului pentru ca  pacienții să beneficieze de tratament medical adecvat în instituții competente, punctând eficiența heliportului construit prin grija Consiliului Județean Harghita.

„Viața omului nu poate fi cuantificată în bani”, a punctat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, apreciind că investițiile realizate au la bază o strategie care să sprijine actul medical. Totodată, a mai adăugat că, deși construirea  heliportului a întâmpinat dificultăți, salvarea a peste 50 de vieți a meritat orice efort depus.

Heliportul a fost autorizat permanent la finalul anului 2023, pentru a desfășura activitatea 24 de ore din 24, 7 zile din 7, putând efectua misiuni atât pe timp de zi, cât și de noapte.

În ceea ce privește organizarea, Stekbauer Zsombor, directorul economic al spitalului, a punctat că 17 persoane își desfășoară activitatea în cadrul heliportului,  din care 5 operatori și 12 pompieri sau servanți pompieri.

“Este important, pentru că într-o tură de 24 de ore sau de 12 ore, avem nevoie de un operator și doi pompieri care asistă la decolarea sau aterizarea elicopterelor. Pentru a avea pregătirea necesară, pentru a face față acestor atribuții din cadrul aerodromului a fost necesară participarea la cursuri de perfecționare care vor fi efectuate regulat. Am avut până în prezent 51 de misiuni, cele mai multe au fost de la noi spre alte centre universitare. Timpul de transport este micșorat semnificativ,  pentru că un drum cu elicopterul constă undeva la 20 de minute, maxim 30 de minute, în funcție de vreme”, a apreciat Stekbauer Zsombor.

 76 de cazuri de infarct miocardic în acest an pe Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, dintre acestea,  26 de pacienți au fost transferați, 13 pe cale aeriană și 13 prin transfer terestru din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și 50 de cazuri au fost asistate pe plan local.

În acest sens, Dr. Szakács Emőke, cardiolog, a subliniat că „timpul este cuvîntul cheie,  reducerea timpului de transfer către alte centre poate salva vieți și poate asigura salvarea calității vieții”.

Conform dr. Füstös Annamária, neonatolog,  pentru secția de neonatologie investiția este foarte importantă, pentru că în cazul nou-născuților,  starea lor nu permite  de cele mai multe ori transferul pe cale terestră. Cazul unui pacient cu malformație congenitală a inaugurat activitatea heliportului, până în acest moment, zece cazuri fiind transferate pe cale aeriană, majoritatea fiind cazuri de chirurgie sau chirurgie cardiovasculară.

“Una din cele mai importante investiții ale Consiliului Județean Harghita, și este meritul exclusiv al domnului președinte Borboly Csaba care a fost foarte insistent cu acest heliport.  Spitalul nostru fiind foarte competent, pentru că avem toate specialitățile necesare, cel puțin  pe partea de chirurgie, nu cred că există lume nemulțumită în ceea ce privește felul în care s-au manageriat traumatismele de orice fel. S-a coagulat o echipă competentă, în jurul unei echipe foarte puternice de terapie intensivă, și atunci sigur că putem să și primim cazuri. Spitalul se va dezvolta, pașii în dezvoltarea medicală se fac în timp. În perspectivă, acest heliport va fi utilizat din plin”, a apreciat dr. Adrian Cristian Dobrica, medic specialist în chirurgie toracică.

Heliportul de la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a fost construit în totalitate din bugetul Consiliului Judeţean Harghita, investiția având valoarea de  1,22 de milioane de lei.

Miercurea Ciuc, 5 septembrie 2024