A fost prezentat raportul anual privind investițiile pe drumurile județene

 

Se derulează lucrări de investiții în toate cele trei regiuni ale județului Harghita, anul acesta fiind finalizați aproape 21,5 km de drum județean.

Una dintre cele mai importante investiții este în drumul județean DJ 138A, spre Băile Harghita, reabilitarea a 5 kilometri de drum reprezentând un impuls pentru dezvoltarea economică și turistică a regiunii. De mare importanță este și reabilitarea tronsonului de peste 6,6 kilometri, dintre Mărtiniș și Comănești, pe drumul județean DJ 131A.

A fost finalizată și porțiunea de aproape 5 kilometri a drumului județean DJ 134 dintre Uilac și limita județului Mureș și în zona  Gheorgheni, pe drumul județean DJ 153 D a fost reabilitată  o porțiune de 3,5 kilometri, care  deservește și  depozitul regional de deșeuri de la Remetea.

Pe lângă construirea drumurilor județene, prin programul „Construire trotuare pe lângă drumurile județene din localitățile județului Harghita” au fost construite trei trotuare, astfel la Sâncrăieni, Ciumani și Sâncrai, circulația în siguranță a pietonilor, de-a lungul drumurilor județene, este asigurată.

 În acest moment sunt în curs de reabilitare o serie de  drumuri județene, după finalizarea cărora rețeaua județeană de drumuri se va completa cu încă 75,6 kilometri.  Lucrările progresează într-un ritm bun pe drumul județean DJ 123 dintre comuna Sânmartin și  satul  Eghersec. Pe tronsonul de 14,5 kilometri care urmează a fi reabilitat, au fost finalizate patru poduri noi, au fost înlocuite 37 de podețe și au fost montate trei podețe cu diametru mai mare, iar în curând vor începe lucrările de asfaltare. Antreprenorul lucrează într-un ritm bun și pe drumul județean DJ 127 între comuna Ditrău și Tulgheș, unde a fost deja asfaltată  o porțiune de  patru kilometri între Tulgheș  și Recea, iar alți cinci kilometri sunt în curs de asfaltare spre Hagota.

Pe drumul județean DJ 127A, care urmează să fie reabilitat de la Lunca de Jos până la limita județului Neamț, au fost demarate lucrările de protecție împotriva inundațiilor. Datorită mărimii investiției, aceasta a fost împărțită în șapte loturi, din care trei au fost deja contractate. În Poiana  Fagului și Valea Rece pe lângă construirea zidurilor de sprijin, au fost realizate câte două poduri fiind planificată construirea a altor două poduri și ziduri de sprijin.

Între Atid și limita județului Mureş a fost așternut primul strat de asfalt. Este vorba de o porțiune de drum de peste 12 kilometri, care începe de la Atid și traversează satul Cușmed și  Șiclod până la limita județului.

Programul de trotuare continuă și în Joseni, de-a lungul drumului județean DJ 126. Datorită faptului că lucrările la centura ocolitoare din Gheorgheni nu au fost terminate, traficul de marfă a fost deviat către drumul județean DJ 126, unde a fost începută construirea sensului giratoriu din centrul comunei Joseni, la intersecția drumurilor județene care fac legătura între Gheorgheni–Praid și Voșlobeni–Suseni–Lăzarea, costurile cu această investiție fiind finanțate în două treimi de către Consiliul Județean Harghita.

Au început lucrările și pe drumurile județene care străbat partea de sud a județului, valoarea investiției fiind  de peste 120 de milioane de lei, la final vor fi reabilitate aproape 50 de kilometri de rețea de drumuri județene. Planurile includ reabilitarea  drumurilor județene între Remetea și limita județului Mureș, Borsec-Jolotca, Fitod–Hosasău și de la Lăzărești până la Lacul Sf. Ana.

În ultimul an, societatea Întreținere Drumuri Harghita SRL, a consiliului județean, a început lucrări de reabilitare a drumurilor județene, reușind să-și dezvolte parcul auto cu o autobasculantă, o mașină de asfaltat, un cilindru compactor, precum și un tractor echipat cu plug de zăpadă și cositor. Prin activitatea derulată de societate au fost efectuate plombări în zona Gheorgheni și Ciuc și pe parcursul acestor  zile a fost finalizată turnarea de covor asfaltic pe o porțiune de doi kilometri în Fitod, unde au fost ridicate la nivel 49 de capace de canalizare. În Plăieșii de Jos a început turnarea covorului asfaltic pe o porțiune de 4 kilometri. Odată cu venirea sezonului de iarnă, deszăpezirea va fi efectuată de această firmă, pe drumurile județene în Ciucul de Sus.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a subliniat că în perioada 2020–2021, au crescut investițiile  pe drumurile județene. După cum a spus el, consultările și sondajele recente arată, că una dintre nevoile stringente din partea populației a fost reabilitarea drumurilor.

„Scopul nostru este să continuăm reabilitarea drumurilor județene, în special a celor cu care interconectăm regiunile noastre. Aceasta este cheia pentru stimularea economiei și a turismului. Nu există aproape nicio zonă a județului în care nu se derulează investiție în acest sens. Pentru cinci drumuri județene s-au încheiat contracte de finanțare din fonduri europene, restul a fost finanțat din resurse proprii sau prin contractarea unei linii de credit” a apreciat Borboly Csaba.

Președintele consiliului județean a mai spus că reabilitarea acestor drumuri ar fi putut fi solicitată mai devreme datorită resurselor existente atât prin Programul Național de Dezvoltare Locală, cât și din fonduri europene.

După cum a apreciat, a existat o omisiune care acum poate fi corectată prin programul Anghel Saligny. Borboly Csaba, a mai precizat, că acest program acordă prioritate lucrărilor deja începute și în curs de desfășurare, iar în acest moment continuarea acestor lucrări  poate fi menținută în multe cazuri prin deschiderea unei linii de credit.  În acest sens, președintele consiliului județean a informat că în aceste zile va fi lansată și o consultație online.

Vicepreședintele consiliului județean, Bíró Barna Botond, și-a exprimat satisfacția că în ultimii ani lucrările au început și în zona Odorhei, având în vedere că aici se află  cea mai extinsă rețea de drumuri județene.

“Prin reabilitarea drumurilor județene putem deservi micile așezări din zona Odorhei. Scopul nostru este ca aceste așezări să devină accesibile, acest aspect contribuind la  redresarea economiei și dezvoltarea turismului. Programul Anghel Saligny se dovedește a fi de mare ajutor, prin astfel de programe putând dezvolta comunitățile locale. Au fost  depuse solicitări pentru 14 de drumuri, în valoare de 850 de milioane de lei, pentru toate cele trei regiuni a județului. Vestea bună este că au fost înscriși în cartea funciară peste 140 km de drumuri județene din zona Odorhei. Cu aceasta, suntem cu un pas mai aproape de a accesa fonduri guvernamentale și fonduri europene” a apreciat Bíró Barna Botond.

Consiliul Județean Harghita a depus solicitări de finanțare pentru 14 tronsoane de drumuri județene în programul Anghel Saligny, a căror valoare investițională  este de cca.  850 de milioane lei. Cea mai mare investiție dintre acestea ar fi drumul județean DJ 137 care leagă municipiul Odorheiu Secuiesc de Cristuru Secuiesc, drum județean, care va avea și o pistă de biciclete.

Tot anul acesta s-a finalizat înscrierea în cartea funciară a peste 140 de kilometri de drumuri județene în zona Odorhei. Cu aceste drumuri, s-a clarificat dreptul de proprietate asupra 500 de kilometri de drumuri județene, ceea ce înseamnă aproape 60% din drumurile județene. Alte 40%,  peste 335 de kilometri de rețea de drumuri, din zona Ciuc și Gheorgheni  sunt în curs de înscriere în cartea funciară.

Miercurea Ciuc, 8 noiembrie 2021