Viitoarea Regiune Gastronomică a Europei, prezentă în inima Bucureștiului

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București a găzduit luni, 21 iulie, un eveniment de referință, dedicat promovării județului Harghita, care, în 2027, va purta titlul de Regiune Gastronomică Europeană.

Sub titlul „Descoperă gustul autentic al Harghitei”, reprezentanți ai mass-mediei, o serie de influenceri și doritori de a degusta preparate autentice, au realizat, cu ajutorul gazdelor, o incursiune culinară în inima Transilvaniei, prin demonstrații gastronomice și povești autentice.

Printre momentele apreciate ale serii s-au numărat prepararea pe loc a kürtőskalács-ului (Colac Secuiesc) premiat, precum și a altor preparate tradiționale care ilustrează bogăția gastronomică a regiunii, cei prezenți având posibilitatea de a participa activ la demonstrațiile culinare.

Atmosfera caldă și implicarea participanților le-a permis celor prezenți  să descopere nu doar gusturi, ci și valori culturale profunde.

Acest eveniment este parte dintr-un amplu program de pregătire pentru anul 2027, când județul Harghita va deveni oficial Regiune Gastronomică Europeană, un titlu oferit de Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Artă și Turism (IGCAT), care onorează excelența și durabilitatea în domeniul gastronomiei.

„Gastronomia este limbajul prin care încercăm să exprimăm tradiții, valori, legătura dintre trecut, prezent și viitor,  identitate locală. Prin demersurile noastre, pregătim drumul spre 2027, când vom arăta Europei că Harghita nu este doar o destinație turistică, ci o experiență completă, autentică și durabilă. Îi mulțumim lui Răzvan Pascu, ambasadorul nostru turistic, pentru munca sa dedicată și sprijinul acordat”

, a apreciat Bíró Barna-Botond, președintele Consiliului Județean Harghita.

Evenimentul de la București a fost organizat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (ADI Harghita), deținătoarea brandului turistic Visit Harghita, care își propune prin acțiuni și implicare să ofere informații actualizate despre cazare, gastronomie și activități turistice în județ, în colaborare cu Travel Communication și primul ambasador oficial al județului Harghita, expertul în marketing turistic, Răzvan Pascu.

„Suntem conștienți că titlul de Regiune Gastronomică Europeană implică nu doar promovare, ci și responsabilitate. Lucrăm împreună cu comunitatea locală, restaurante, pensiuni, fermieri, meșteșugari, pentru a construi o ofertă turistică completă, sustenabilă și conectată la valorile noastre”

, a subliniat Szabó Károly, directorul ADI Harghita.

Pe lângă pregătirile pentru 2027, asociația dezvoltă proiecte tematice anuale, precum inițiativa Family Friendly, turismul gastronomic, de sănătate, de adrenalină sau cultural.

Miercurea Ciuc, 22 iulie 2025