Final de proiect DREAM ROAD – „Danube REgion for improved Access and eMpowerment on ROmA Development

 

Acțiunile și rezultatele,  în urma a doi ani de proiect Dream Road, au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la sediul Consiliului Județean Harghita miercuri, 21 decembrie, la care au participat Borboly Csaba, președintele consiliului județean, Bíró Barna Botond, vicepreședintele consiliului județean, Andras Lorand, manager de proiect, cercetătorii Solyom Andreea și Kis Tamas, și reprezentanți ai comunității de romi implicați în proiect.

Borboly Csaba a mulțumit echipei de proiect pentru gândirea comună și rezultatele obținute datorită cărora în județul Harghita problema sărăciei profunde a fost dezbătută fiind astfel un fundament și un punct de pornire pentru oricine dorește să abordeze această temă. Acesta s-a arătat încrezător că activitatea va continua și vor fi găsite soluții viabile pentru comunitate.

Perioada de implementare a proiectului a fost de doi ani, 01.07.2020-31.12.2022, valoarea acestuia, la nivel de parteneriat,  fiind de 1.686.750 euro. Obiectivele proiectului au fost dezvoltarea competențelor și creșterea capacității de acțiune a romilor, precum și elaborarea unor politici sociale.

Bíró Barna Botond, vicepreședintele consiliului județean, i-a mulțumit președintelui pentru sprijinirea în obținerea rezultatelor, apreciind că ceea ce s-a realizat prin acest proiect, deși nu sunt rezultate palpabile, este imaginea de ansamblu a situației din județul Harghita, oferind un punct de pornire în stabilirea direcției de acțiune și ce politici sunt necesare.  Totodată vicepreședintele a subliniat că prin intermediul cercetătorilor s-a realizat această imagine pe baza căreia la începutul anului viitor va fi realizat un draft al strategiei care va conține pași concreți. Vicepreședintele consideră că o realizare importantă este stabilirea unui dialog interinstituțional fiind identificate acele grupuri sau persoane cu care pot fi dezbătute problemele cu care se confruntă comunitatea.

Andras Lorand, managerul proiectului și coordonatorul Grupului de lucru pe tema sărăciei profunde a Consiliului Județean Harghita a adus în discuție acțiunile derulate pe parcursul proiectului de la focus grupuri, conferințe, dezbateri, la evenimente care au adus în prim plan cultura și tradițiile rome, subliniind faptul că, în ultimii doi ani, din mai multe puncte de vedere, s-a realizat o muncă  care lipsea anterior, județul Harghita fiind primul care s-a ocupat cu această problemă în profunzime.

Totodată, Andras Lorand a apreciat că fără implicarea comunității în decizii care o privesc nu se poate obține o imagine corectă și o direcție bună de acțiune, aspectul cel mai important al acestui proiect fiind dialogul direct cu reprezentanții comunității și deschiderea acestora.

Gândirea comună, înțelegerea, soluții eficiente au fost pilonii de baza ai programului.

Totodată, Andras Lorand a menționat ca realizări ale proiectului: întocmirea studiului care arată o imagine exactă a situației în județul Harghita, introducerea temei în discursul politic, și ajungerea la acel prag al sensibilizării mediului politic, activitatea de lobby și negociere, înființarea grupului de lucru pentru emanciparea romilor cu specialiști recunoscuți la nivel internațional.

Solyom Andreea și Kis Tamas, cercetători, au vorbit despre studiul elaborat și care s-a axat pe identificarea situației din județul Harghita, pe două axe principale educație și locuințe.

Concluziile studiului au arătat necesitatea reducerii inechităților, a segregării și implementarea măsurilor care să ducă la reducerea abandonului școlar și la promovarea educației incluzive precum și luarea unor decizii instituționale care să reducă decalajele urban-rural.

Miercurea Ciuc, 21  decembrie 2022