Foto: Hargita Népe
Bíró Barna-Botond: „Comuna Praid nu a fost, nu este și nici nu va fi vreodată singură”
Având în vedere situația de alertă generată de infiltrațiile din albia pârâului Corund în subteranul Salinei Praid, Consiliul Județean Harghita a aprobat în cadrul ședinței extraordinare de azi, 13 mai, alocarea sumei de 400 de mii lei din Fondul aflat la dispoziția instituției constituit din cota de 6% din impozitul pe venit.
Această sumă va fi utilizată pentru realizarea unor lucrări urgente de prevenire și siguranță în zona afectată, construirea de diguri de apărare între localitățile Praid și Ocna de Jos, în vederea creării unei zone de inundare controlată, care să reducă presiunea apei asupra perimetrului minier și să contribuie la stoparea infiltrațiilor în salină, amenajarea albiei pârâului Corund în zona Salinei Praid, pentru protejarea zonei de suprafață și stabilizarea terenului, reparația drumurilor de acces către zona afectată, pentru intervențiile tehnice și pentru continuitatea activităților turistice și economice.
Intervenția este vitală pentru securizarea zonei, Salina Praid fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din Ținutul Sării, și pentru protejarea locuitorilor comunei Praid. În prezent, lucrările sunt în desfășurare, având în vedere starea de alertă instituită anterior în perimetrul minier.
Prezent la ședință, primarul comunei Praid, Nyágrus László, a mulțumit pentru intervenția promptă a instituțiilor implicate și a comunității locale, subliniind că în prezent se lucrează cu specialiști pentru implementarea celor mai bune soluții. Acesta a mai adăugat că s-a reușit oprirea infiltrațiilor fiind elaborate mai multe metode, obiectivul fiind siguranța zonei și redarea Salinei Praid localnicilor și turiștilor.
Antal Lóránt, senator UDMR, a apreciat implicarea tuturor instituțiilor, subliniind că datorită colaborării exemplare între instituțiile locale, comunitate, Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă, Salrom și Apele Române, procesul de infiltrare a apei a fost oprit în proporție de 80%. Senatorul a mai completat cu faptul că vor fi analizate lucrările necesare pentru reglementarea albiei pârâului Corund pe termen lung, obiectivul fiind oprirea infiltrării apei și pomparea apei din zonele afectate. În ceea ce privește deschiderea Salinei Praid pentru turiști, Antal Lóránt a punctat că, aceasta va putea fi stabilită în momentul pornirii lucrărilor, subliniind că în acest moment este mai importantă siguranța persoanelor și a zonei. Totodată, senatorul a accentuat că, pentru rezolvarea situației pe termen lung, este nevoie de sprijin guvernamental care să asigure realizarea unor investiții de regularizare a albiei pârâului, ceea ce intră în competența Apelor Române.
Petres Sándor, prefectul județului Harghita, a apreciat că, în situația de la Praid, a fost o colaborare și cooperare exemplară atât din partea cetăţenilor cât și a instituțiilor, asigurând populația că la fața locului se iau decizii bazate pe profesionalism și în spiritul legii. Acesta a mai punctat că eforturile tuturor sunt concentrate pe oprirea infiltrării apei și pentru rezolvarea pe termen lung a situației prin cele mai bune metode.
Bíró Barna-Botond, președintele Consiliului Județean Harghita, a adresat mulțumiri comunității locale pentru exemplul de solidaritate dat, precum și instituțiilor implicate în stabilizarea situației de la Praid, punctând că lucrările se execută pe mai multe paliere: oprirea infiltrării apei, construirea unei albii de beton, obținerea documentației și autorizarea lucrărilor fiind în curs de realizare.
„Îi asigur pe localnici că și de acum înainte viața și siguranța lor sunt cele mai importante, și vom face tot ceea ce trebuie pentru ca „diamantul” turismului să funcționeze în continuare. Comuna Praid nu a fost, nu este și nici nu va fi vreodată singură”, a conchis președintele.
Miercurea Ciuc, 13 mai 2025