Strategia pentru incluziunea romilor din județul Harghita în consultare publică
Strategia pentru incluziunea socială a romilor din județul Harghita, elaborată la solicitarea Consiliului Județean Harghita, a fost subiectul unei conferințe de presă ce a avut loc azi, 24 iulie, la sediul consiliului județean.
La conferință au fost prezenți Borboly Csaba, președintele consiliului județean, Bíró Barna Botond, vicepreședintele consiliului județean, András Lóránd, conducătorul Grupului de lucru pentru sărăcia profundă al Consiliului Județean Harghita, cercetătorii Kiss Tamás și Solyom Andrea, fostul secretar de stat din Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Makkai Peter Janos.
“Subiectul este despre ceea ce s-a vorbit foarte mult în ultimii doi ani, respectiv strategia pentru romi a județului Harghita, care s-a finalizat, și am reușit să o afișăm pentru consultare. Astăzi putem discuta mai liniștit despre situația din județul Harghita, și în mod unitar județul Harghita a reușit gestionarea acestei situații. Pentru asta am fost ajutați și de incendiul de la Șumuleu Ciuc, dar, înainte de asta, Consiliul Județean Harghita se ocupa deja de această problemă. S-a făcut un studiu sociologic de anvergură și bazat pe acesta s-a elaborat o strategie care în martie anul curent a fost actualizată, ne-am bazat pe date statistice proaspete. Datorită proiectului Dream Road am reușit să inițiem un proces nu doar în ceea ce privește reducerea decalajelor ci și care să încerce să dea un imbold emancipării comunităților rome, Forumul romilor din județul Harghita, care nu are încă o formă juridică. Printre planurile noastre este și să punem un accent mare pe acest forum în ceea ce privește implementarea strategiei” a subliniat András Lóránd în deschiderea conferinței.
Elaborarea Strategiei pentru romii din județul Harghita a devenit necesară în contextul sarcinilor de coordonare și monitorizare asumate de Consiliul Județean Harghita, și s-a bazat pe un studiu sociologic preliminar și pe o consultare privind strategia. Studiul a inclus o evaluare preliminară a caracteristicilor și nevoilor comunităților de romi din județul Harghita, a atitudinilor instituțiilor față de aceștia și a percepțiilor, viziunilor actorilor romi locali.
“Această strategie ne va susține în demersurile noastre de a combate sărăcia profundă și de a trata niște probleme specifice județului Harghita, și le mulțumesc cercetătorilor Kiss Tamás și Solyom Andrea, cu care conlucrăm de ani de zile. Îi mulțumesc domnului vicepreședinte că a reușit până la urmă să întărească echipa, prin care am reușit nu numai să vorbim despre probleme dar am reușit să facem și un plan de acțiune. Este rezultatul unei munci comune, și am reușit, așa cum spunea vicepreședintele, să urcăm o treaptă. În mod unitar, la nivel național, am elaborat un plan de acțiune, care poate nu va avea popularitate, dar, dacă în suflet suntem convinși că trebuie să ne ocupăm de sărăcia profundă, indiferent de limbă, etnie, religie, sau culoarea pielii, atunci așa simt că avem suficientă putere, nu să mergem ca tancul, dar ca o locomotivă” a apreciat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.
Un element central al viziunii avansate de strategia națională este dezvoltarea „cetățeniei active” a romilor.
Bíró Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita a apreciat că „Suntem la începutul unui drum lung dar că a fost făcut primul pas ca această strategie să fie elaborată. A fost nevoie de un drum de trei ani. În prima faza am făcut un studiu în județul Harghita, la nivel micro, mezo și macro, am evaluat acea situație în baza căreia avem o imagine în secțiune în ceea ce privește harta sărăciei profunde în județ. Așteptăm intervenția specialiștilor și a oamenilor din județul Harghita deoarece acum suntem în faza consultării publice. Pe lângă faptul că această strategie vorbește despre cifre, planuri, cel mai important este că vorbește despre soarta oamenilor la care nimeni nu a fost atent în ultimele decenii, care, uneori fără să fi greșit, au fost discriminați negativ. Obiectivul nostru este ca fiecare om care trăiește în județ să aibă la dispoziție toate oportunitățile care pot crește nivelul de trai. Ne bazăm în această muncă pe toate instituțiile din județul Harghita, pe sprijinul mass-media, al autorităților locale, al parlamentarilor noștri, pentru că împreună putem face mai mulți pași pe acest subiect. Deoarece există o strategie națională și acest document este unul care completează strategia națională sper că și de la nivel național vom avea un sprijin”.
Makkai Peter Janos, fost Secretar de Stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, a felicitat echipa consiliului județean pentru că a luat inițiativa acestei strategii, apreciind că pentru reușita acesteia este necesară identificarea actorilor responsabili și a surselor de finanțare.
Scopul principal al strategiei pentru romii din județul Harghita este de a dezvolta politici publice nediscriminatorii, și de a schimba în acest sens atât funcționarea diferitelor instituții cât și alocarea de resurse la nivel local
Strategia poate fi consultată aici: https://judetulharghita.ro/28-2023-proiect-de-hotarare/
Miercurea Ciuc, 24 iulie 2023