Un centru de echitație va fi amenajat la Plăieșii de Jos – o investiție cu beneficii economice și turistice semnificative
Bugetul Consiliului Județean Harghita este suplimentat datorită a două proiecte europene, din redistribuirea de 6% din impozitul de venit consiliul județean finanțează de data aceasta investiții din zona Odorhei, respectiv construcția de drumuri s-a aflat și de această dată pe ordinea de zi, fiind una dintre cele mai importante dezvoltări de infrastructură. Aceste au fost principalele teme ale ședinței extraordinare a Consiliului Județean Harghita din data de 20 aprilie. Ședința poate fi urmărită pe link-ul de mai jos:
https://www.facebook.com/judetulharghita/videos/249394637538408
Consiliul Județean Harghita participă la proiectele europene CIBioGo și SECON, care au legătură cu politicile privind biodiversitatea, respectiv politicile regionale pentru sprijinirea întreprinderilor din economie socială.
Construcția de drumuri în județul Harghita continuă, consiliul județean contează pe parteneriatul administrației locale pentru finalizarea drumului județean 134A în Șoimoșu Mic, deoarece partea din apropierea iazurilor de pește ar putea fi o zonă importantă pentru orașul Cristuru Secuiesc, care ar putea fi dezvoltată pentru turism, a spus Csaba Borboly. Președintele Consiliului Județean Harghita a mai declarat că la Gheorgheni se va construi un drum de ocolire dintr-un drum de câmp, prin care se urmărește decongestionarea traficului din localitățile învecinate. Consiliul județean își bazează lucrările de drumuri pe o pregătire tehnică detaliată, a subliniat Csaba Borboly.
Consiliul a votat cotizația pentru Asociația de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita. Asociația a întocmit un plan de activitate detaliat, în care un loc important a fost acordat susținerii fermierilor, diverse cursuri de formare profesională și susținerea fermierilor în obținerea mărcii comerciale.
Consiliul județean ajută din fondul de rezervă satul Făget din județul Bacău pentru repararea acoperișul deteriorat al bisericii.
Pagubele provocate de inundații pe drumul județean 132A vor fi reparate de Societatea Întreținere Drumuri Harghita, a declarat Bíró Barna Botond. Vicepreședintele consiliului județean a prezentat, de asemenea, un proiect al bibliotecii județene, în cadrul PNRR, care urmează a fi realizată în parteneriat cu bibliotecile orășenești și comunale.
De această dată, redistribuirea de 6% a fost folosită în principal pentru sprijinirea UAT-lor din zona Odorhei. Consiliul județean folosește aceste fonduri pentru a finanța dezvoltări pe plan local, a precizat Bíró Barna Botond.
Comuna Merești a solicitat finanțare pentru proiectarea și construirea unei piscine, comuna Mărtiniș pentru construirea unui adăpost pentru animale. Construcția de trotuare va continua de-a lungul drumului național 13A la Corund, iar la Lupeni drumurile de câmp vor fi modernizate. Comuna Porumbeni a solicitat sprijin pentru instalarea bucătăriei sociale și pentru construirea unei puncte de observații. Comuna Avrămești a solicitat finanțare pentru modernizarea sistemului de încălzire în locuințele ANL, și pentru un studiu de impact. A fost votat finanțare pentru comuna Căpâlnița și pentru Brădești pentru construirea spații comunitare. Comuna Dealu a solicitat finanțare pentru construirea unei săli de sport, iar comuna Săcel pentru renovarea unei casă de cultură. Grădinițe și școli din comuna Atid vor beneficia de lucrări de izolate, iar la Simonești va fi actualizat studiul de impact al sistemului de apă și canalizare, și va fi reconstruit acoperișul casei culturale. În comuna Mugeni vor fi finanțate lucrările de reparație la casă de cultură, vor fi instalate panouri publicitare, va fi construită un vestiar lângă terenul de sport, iar consiliul județean va sprijini lucrările de cadastru pe drumurile comunale 18 și 19. S-a votat sprijin financiar și pentru comuna Ciceu, dar și pentru comuna Ulieș pentru renovarea clădirii primăriei.
Primăria Plăieșii de Jos va fi sprijinită de consiliul județean 500 000 de lei pentru construcția unui centru ecvestru, care va reprezenta o investiție importantă pentru zonă, deoarece sporturile ecvestre sunt din ce în ce mai populare, astfel investiția va avea un impact economic și turistic semnificativ, s-a spus în cadrul ședinței.
Miercurea Ciuc, 20 aprilie 2023