Mesajul premiului: Gastronomia județului Harghita este o valoare vie și dinamică, care prinde viață prin comunitățile locale, producători dedicați și tradiții transmise din generație în generație

Județul Harghita va deține în anul 2027 titlul de Regiune Gastronomică a Europei. Pentru a consolida acest demers, asztăzi, 17 decembrie,  la Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, Consiliul Județean Harghita și ADI Harghita, prin Visit Harghita, au decernat în cadrul evenimentului  Zi de informare și promovare a patrimoniului cultural: „Regiune gastronomică – pomicultură tradițională și cultura plantelor medicinale”, Premiul pentru Excelență Gastronomică al județului Harghita.

În deschiderea evenimentului, primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Szakács-Paál István, a subliniat faptul că Anul gastronomic 2027 este o oportunitate ca valoarea satelor și orașelor din judeţul Harghita să primească o atenție din ce în ce mai mare.

“Știm că anul gastronomic 2027 nu este doar o oportunitate, va fi și o sarcină pentru noi. Este o sarcină pentru producători, cei din industria hospitalieră și cei decizionali, ca să gândim împreună cum putem face mai vizibil și mai valoros tot ceea ce este al nostru”, a punctat acesta.

Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc a fost reprezentat de consulul László Percze, care a apreciat că, în contextul anului 2027,  experiența și cunoștințele practice, șlefuite timp de generații, vor deveni o valoare dacă sunt recunoscute oportunitățile.

Szabó Károly, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita), a transmis salutul președintelui Consiliului Județean Harghita,  Biró Barna –Botond, subliniind că ideea Premiului pentru Excelență Gastronomică al județului Harghit i-a aparținut  acestuia.

În discursul său, Szabó Károly a pus accent pe importanța parteneriatelor comunitare,  pe solidaritate și pe rezultatele ce se pot obține astfel.

Acesta a prezentat semnificația premiului de excelență gastronomică care se acordă  acelor chefi care, prin activitatea lor exemplară și prin atitudinea față de valorile culinare locale, și prin utilizarea creativă a ingredientelor, contribuie la păstrarea tradițiilor gastronomice din judeţul Harghita.

Astfel, într-un cadru festiv, au fost înmânate cinci premii de execlență gastronomică pentru Balázs Hunor, chef-șef și Laczkó Szilárd Botond, sous-chef (Restaurantul Kotyogó), precum și chefilor Bándi Domokos, Szász Kincső și Zsigmond András. Activitatea lor se caracterizează printr-o abordare bazată pe ingrediente locale, echilibrul dintre tradiție și inovație, precum și printr-un înalt grad de devotament profesional.

Balázs Hunor, chef-șef al Restaurantului Kotyogó din Lupeni, este un reprezentant dedicat al tradițiilor gastronomice secuiești și transilvănene. În munca sa, un rol esențial îl au ingredientele locale provenite dintr-un areal de maximum 50 de kilometri, pe care le reinterpretează într-o formă modernă și creativă. Conform crezului său profesional, gastronomia nu înseamnă doar gusturi, ci o experiență culturală complexă. Sub conducerea sa, bucătăria Kotyogó a devenit recunoscută la nivel național, fapt confirmat și de locul întâi obținut la concursul „Mâncarea Ungariei 2025”.

Laczkó Szilárd Botond, sous-chef al Restaurantului Kotyogó, a câștigat împreună cu Balázs Hunor marele premiu „Mâncarea Ungariei 2025”, iar cunoștințele dobândite le valorifică în mod conștient pe meleagurile natale. În activitatea sa, calitatea, munca în echipă și valorile umane ocupă un loc central.

Bándi Domokos activează de peste două decenii în domeniul gastronomiei, iar parcursul său profesional este marcat de dezvoltare continuă și deschidere internațională. Ca membru activ al Asociației Culinare Maghiare „8 Regiuni”, lucrează pentru reprezentarea autentică a valorilor gastronomice maghiare. Participant și laureat al numeroaselor concursuri naționale și internaționale, în 2024 a obținut medalia de bronz la Olimpiada profesională de la Stuttgart. Munca sa este definită de precizie, creativitate și devotament profesional.

Szász Kincső este una dintre tinerele talente remarcabile ale noii generații de chefi, care îmbină respectul pentru bucătăria transilvăneană cu experiențe internaționale. A efectuat studiile la Manchester și în Franța, iar stagiile profesionale le-a realizat, printre altele, la restaurantul Onyx, distins cu două stele Michelin. A reprezentat România la competiții europene pentru tineri bucătari, iar activitatea sa a primit recunoaștere internațională: filmul gastronomic realizat cu ea în rol principal a câștigat premiul întâi la Barcelona. Prin talentul său, duce gastronomia județului Harghita pe scena internațională.

Zsigmond András, cunoscut sub numele de Kicsi Zsiga, este o figură definitorie a gastronomiei din Bazinul Giurgeului. Consideră o misiune personală prezentarea modernă, dar autentică, a gusturilor și tradițiilor locale. Este un invitat frecvent ca lector la evenimente gastronomice de prestigiu, precum și la workshopuri și demonstrații culinare. În anul 2025 a câștigat competiția națională de steak Romanian Beef Master și a fost distins și la concursuri internaționale de barbecue. Pasiunea și modestia sa profesională constituie un exemplu pentru generațiile tinere.

Premiul pentru Excelență Gastronomică, instituit în acest an, nu este doar o recunoaștere profesională, ci și un mesaj: Gastronomia județului Harghita este o valoare vie și dinamică, care prinde viață prin comunitățile locale, producători dedicați și tradiții transmise din generație în generație.

Activitatea laureaților oferă un exemplu pentru tinerii specialiști și contribuie la consolidarea identității gastronomice a județului.

Miercurea Ciuc, 17 decembrie 2025