Lucrările de săpături arheologice derulate în parteneriat cu Muzeul Haáz Rezső și Muzeul Molnár István sunt susținute și în acest an de Consiliul Județean Harghita
În 27 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, ce a avut loc în Sala de Expoziții a Muzeului Haáz Rezső din Odorheiu Secuiesc, Consiliul Județean Harghita și-a materializat susținerea lucrărilor de săpături arheologice, în cadrul programului derulat de instituție începând cu anul 2007, prin semnarea contractelor de colaborare cu muzeele Haáz Rezső și Molnár István.
Cele două obiective la care vor fi derulate lucrări de săpături arheologice, castrul roman de la Inlăceni și cetatea „Székelytámadt”, au ca beneficiari indirecți locuitorii județului, scopul acestor lucrări fiind acela de a afla informații noi dar și de a completa cunoștințele deținute, urmând ca prin cercetarea, salvarea și documentarea siturilor arheologice, acestea să fie incluse în circuitul turistic și valorificate prin publicații de profil.
„Prin conservarea siturilor arheologice contribuim la promovarea valorilor patrimoniului cultural, ceea ce reprezintă o poartă a trecutului spre viitor și astfel putem face cunoscute publicului larg o parte a elementelor care constituie identitatea noastră. Avem datoria de a conserva moștenirea lăsată și de a o reda generațiilor viitoare ca fundament al societății, pentru că cercetările trecutului sunt baza construirii viitorului” a apreciat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.
Prin lucrările de săpături arheologice la castrul roman de la Inlăceni se urmărește finalizarea cercetării porții de sud și a celei de vest, lucrări ce se vor desfășura în perioada 2-28 august 2021, pentru derularea acestui program consiliul județean va contribui cu suma de 20 mii lei.
Lucrările arheologice la cetatea „Székelytámadt”, vor afecta latura sud-vestică a cetății pentru a obține informații cu privire la poarta interioară, respectiv cazemata aflată între bastioanele Bánffy și Fóris. Pentru derularea acestui program consiliul județean va contribui cu suma de 35 mii lei, lucrările urmând a fi finalizate în 15 noiembrie 2021.
„Mă bucur că acest program derulat de consiliul județean are și un impact asupra dezvoltării turismului în regiune și este un aspect pozitiv că lucrările se pot derula pe parcursul perioadei de vară. Prin intermediul Visit Harghita vom contribui la promovarea patrimoniului cultural al județului și finalizarea lucrărilor ce se vor derula reprezintă o dovadă în plus a interesului pe care consiliul județean îl acordă istoriei și identității locale” a apreciat Bíró Barna Botond, vicepreședintele consiliului județean.
Miercurea Ciuc, 27 iulie 2021