Sunt așteptați peste 300 de participanți la Miercurea Ciuc

 

La sediul Consiliului Județean Harghita, în organizarea Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita(ADEHAR), instituție subordonată consiliului județean, și a partenerilor săi, Asociația Proprietarilor și Administratorilor de Păduri din Estul Transilvaniei(APAPET), Asociația Forestierilor din România(ASFOR), Asociația Administratorilor de Păduri(AAP) ȘI Asociația Fermierilor Secui, a avut loc azi, 19 februarie, o conferință de presă, în cadrul căreia, au fost prezentate detaliile celei de-a treia ediții a Conferinței Administratorilor și Proprietarilor de Păduri.

Scopul conferinței este de a analiza problemele actuale din domeniul silviculturii, de a consolida colaborarea profesională și de a prezenta cele mai recente reglementări și provocări. Evenimentul  ce va avea loc vineri, 7 martie, în Sala Amfiteatru a Consiliului Județean Harghita, de la ora 9 :30, va reuni specialiști de renume, cadre universitare și factori de decizie care își vor împărtăși experiențele și cunoștințele.

Detaliile conferinței pot fi găsite accesând linkul: https://fb.me/e/2LtTjdzHc.

La conferința de presă de azi au fost prezenți Cilip Árpád, directorul ADEHAR, Elekes Mózes, inginer silvic și coordonator program în cadrul agenției, alăturându-se online Ciprian Dumitru Muscă, președintele ASFOR și Porzsolt Levente, președintele APAPET.

În deschiderea conferinței, Elekes Mózes, inginer silvic,  a precizat că, prin organizarea conferinței se dorește să se aducă în atenția celor interesați informații noi și relevante în domeniul silviculturii, prin intermediul profesioniștilor.

Prima conferință a Administratorilor și Proprietarilor de Păduri a fost organizată în 2023, la nivel județean, pentru cele 137 de composesorate înregistrate,  Cilip Árpád, directorul ADEHAR, subliniind că s-a dovedit a fi o idee bună, oferind cadrul de dezbatere a unor teme importante și de actualitate.

“Mă bucur că din an în an avem tot mai mulți parteneri cu care putem să organizăm conferința. În spatele evenimentului avem o organizare complexă, fiind așteptați peste 300 de participanți în cursul zilei. Din 2023 este  pentru prima dată când putem să organizăm evenimentul la nivel naţional și este un lucru foarte mare“,

a apreciat Cilip Árpád.

Programul conferinței este structurat în trei paneluri: Silvicultura sustenabilă și creditele de carbon: armonie sau contradicție;  Protecția și gestionarea pădurilor în siturile Natura 2000: Ce primește proprietarul?;  Noul Cod Silvic: reglementare sau labirint?.

Ciprian Dumitru Muscă, președinte ASFOR, prezent online, a vorbit despre importanța acestui tip de conferințe, apreciind:

“Ca asociație profesională avem menirea să încurajăm  și să facem tot posibilul ca astfel de evenimente să aibă loc în cât mai multe colțuri din țară. În această perioadă, din păcate, vedem că silvicultura în general, nu doar în România, ci și în Europa, nu trece prin momente foarte bune. Avem o criză financiară și un război la graniță care practic se transpun într-o serie de probleme care mai departe se duc în tot sistemul, de la silvicultură la exploatare și mai departe la partea de prelucrare. Pentru a reuși să depășim aceste momente este important să ne întâlnim, să discutăm, să spunem ce probleme avem și să găsim soluții să le rezolvăm.

Totodată, a adus în discuție Noul Cod Silvic,  punctând că “trebuie explicat oamenilor, să înțeleagă cum se aplică pentru a nu greși, pentru că vine cu o serie de elemente de noutate care ar trebui să ne ajute în activitatea noastră de zi cu zi, dar și cu o serie de sancțiuni, constrângeri pe care trebuie să învățăm să le respectăm pentru a nu plăti pentru greșelile noastre”.

Președintele ASFOR a mai adăugat că  misiunea silvicultorilor și forestierilor este  promovarea lemnului, subliniind că o componentă importantă a Codului Silvic sunt construcțiile din lemn.

“Trebuie să reușim și în România, prin astfel de evenimente, să convingem decidenții să pună un accent mult mai mare pe această parte de prelucrare și construcții lemn. Dezideratul ASFOR este să ajungem ca măcar 25% din ceea ce sunt construcții publice, să fie din lemn. Este foarte important pentru că vrem să avem păduri foarte bine îngrijite. Pentru a avea păduri foarte bine îngrijite trebuie să finanțăm acest lucru. Putem finanța acest lucru dacă avem o piață a lemnului structurată și care să vină să acopere costurile administrării și  exploatării pădurilor. Putem face acest lucru dând o valoare superioară lemnului. Haideți să utilizăm lemnul, pentru că dând valoare lemnului, dăm valoare și pădurilor noastre și reușim să avem și comunități puternice, utilizând o resursă pe care o avem la îndemână în aceste județe forestiere. Și să respectăm legea, pentru că, respectând legea, ne respectăm și pe noi”

a adăugat președintele ASFOR.

Porzsolt Levente, președinte APAPET, a mulțumit ADEHAR pentru inițiativa de a organiza anual conferința, punctând importanța de a veni cu teme care sunt importante pentru proprietarii și administratorii de păduri  și pentru silvicultori.

Ciprian Dumitru Muscă, președinte ASFOR, a mai subliniat că, prin intermediul conferințelor de acest gen, multe din  lucrurile dezbătute și transmise s-au regăsit în modificarea legislativă – Noul Cod Silvic.

Printre invitații conferinței din 7 martie  se numără numeroși specialiști din țară și din străinătate, recunoscuți la nivel internațional pentru realizările lor în domeniul  silviculturii, protecției mediului și legislației forestiere.

Organizatorii conferinței au pus la dispoziția celor interesați un link de înregistrare pentru o mai bună organizare a evenimentului : https://forms.gle/M2YtE3igoJoPu2zv6.

Miercurea Ciuc, 19 februarie 2025