A fost elaborat un raport privind problemele de mediu apărute și calea de urmat

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Csomád-Bálványos a sintetizat într-un raport tehnic problemele legate de Lacul Sfânta Ana și eforturile Consiliului Județean Harghita în acest sens. Documentul prezintă pe scurt situația actuală, relația dintre speciile invazive de pești din lac și calitatea apei lacului,  cronologia inițiativelor și eforturilor Consiliului Județean,  precum și soluțiile pentru rezolvarea situației.

Raportul este disponibil accesând linkul: aici

În ultimii 20 de ani, calitatea apei lacului Sfânta Ana s-a schimbat, acest fenomen fiind și vizibil în ultimul timp. Una dintre cauzele dovedite ale problemei de mediu sunt speciile invazive de pești din lac, mai ales carasul argintiu (Carassius gibelio). Procesul de alimentație a peștilor a produs răsturnarea echilibrului natural al lacului, ceea ce a dus la înmulțirea algelor și la secarea prematură a lacului.

Acest proces face ca locul să-și piardă farmecul și să devină lipsit de valoare din punct de vedere turistic. Din punct de vedere legal, gestionarea problemei cade în responsabilitatea Ministerului Mediului, dar, din păcate nu s-a făcut niciun demers din partea instituției.

Pericolul situației actuale este transformarea timpurie a lacului în tinov, proces accelerat de înmulțirea peștilor, care a dus la o deteriorare drastică a calității apei. Lacul nu constituie mediu ideal pentru pești, dar carasul argintiu s-a adaptat bine în ciuda condițiilor nefavorabile.

Pentru a asigura longevitatea și conservarea lacului Sfânta Ana, este necesar să se ia măsurile adecvate.

Pentru găsirea soluțiilor optime, Consiliul Județean Harghita a întreprins următoarele demersuri: înființarea unui grup de lucru, organizarea întâlnirilor la fața locului și la sediul Consiliului Județean, comandarea și finanțarea studiilor, trimiterea unei scrisori deschise către Ministerul Mediului pentru a atrage atenția asupra problemei.

Obiectivul Consiliului Județean Harghita și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Csomád-Bálványos este de a salva Lacul Sfânta Ana, un important obiectiv natural și turistic al județului.

Astfel, în perioada 22-23 noiembrie va avea loc o masă rotundă la care vor fi invitate toate părțile interesate.

Miercurea Ciuc, 7 noiembrie 2023