În data de 6 noiembrie 2023, membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru (CDR Centru) au participat la ultima reuniune de lucru din acest an. Reuniunea a fost precedată de o conferință de presă la care au participat Simion Crețu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și Biro Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a subliniat că de-a lungul timpului a avut o colaborare foarte bună cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în ultimul an, reușind să clarifice foarte multe lucruri care să vină în sprijinul pregătirii pentru următorul ciclu de finanțare. Totodată, președintele a apreciat că „nu vedem situații în care trebuie să renunțăm la fonduri europene pentru Consiliul Județean Harghita. În județul Harghita, nu numai Consiliul Judeţean depune proiecte, ci și mediul privat, astfel, dacă ne uităm la media pe cap de locuitor, vin finanțări esențiale”.
Biro Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, a subliniat că în ultimii trei ani, Consiliul Județean Harghita a accesat fonduri externe nerambursabile cât bugetul pe un an al Consiliului Județean.
„Avem o colaborare foarte bună cu ADR Centru și sperăm că toate proiectele pot fi finalizate, dacă nu în anul acesta, să avem posibilitatea de a etapiza, de a prelungi limitele până în anul 2024, 2026, să putem finaliza toate proiectele. Am dori ca și în perioada următoare, și mediul privat să poată accesa fonduri cât mai multe în proiectele lansate de ADR Centru”.
Simion Crețu, directorul general al ADR Centru, i-a mulțumit președintelui Borboly Csaba pentru contribuția la activitatea de dezvoltare a regiunii, pe care o desfășoară în parteneriat.
“Județul Harghita, de o perioadă de vreme, a început să se ocupe de procesul de dezvoltare al judeţului pe baza unei viziuni, într-un mod organizat, și realizând foarte multe documente de planificare și programare, punctual. Județul Harghita, din punct de vedere al preocupărilor pentru a formula strategii punctuale de dezvoltare, atât strategii generale cât și sectoriale, este foarte bine pus la punct. Există o preocupare și lucrurile din punctul acesta de vedere sunt în clarificare, în foarte multe domenii trebuie început cu analiza înainte de a face o prognoză, un plan de acțiune, o strategie. Atât timp cât lucrezi planificat, vin și rezultatele și ești un partener credibil pentru a primi finanțare. Ceea ce domnul președinte are în vedere, și lucrează, este la punerea în valoare a resurselor naturale de care dispune judeţul Harghita: potențialul energetic, clarificarea unui concept privind utilizarea potențialului energetic al resurselor geotermale, resursele minerale, turismul”
a subliniat Simion Crețu.
În județul Harghita, pentru ciclul de finanțare 2014-2020, sunt semnate 206 contracte in valoare de aproximativ 250 milioane de euro.
„Trebuie sa finalizăm această perioadă de programare și portofoliul de proiecte , și, în paralel, să ne pregătim pentru diseminare, pentru consultanță, pentru sprijin. În judeţul Harghita, acești bani nerambursabili sunt bineveniți, și deși perioada de implementare se va scurta, trebuie să găsim soluții cât mai eficiente. Disputele politice de la București nu ne ajută la implementarea proiectelor”
a mai adăugat Borboly Csaba, la finalul conferinței.
Biro Barna Botond a subliniat la finalul conferinței faptul că modificările legislative din ultima perioadă pun piedici administrației publice locale în pregătirea și implementarea proiectelor depuse și aflate în faza de elaborare a Proiectului Tehnic.
După finalizarea conferinței de presă, au urmat discuțiile ședinței, acestea axându-se pe activitățile de închidere a proiectelor finanțate prin POR 2014-2020, cu focus pe absorbția integrală a fondurilor europene nerambursabile alocate prin program, precum și pe prezentarea celorlalte programe de finanțare preluate de ADR Centru. O atenție deosebită a fost acordată stadiului implementării fondurilor europene alocate prin Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027, program pentru care ADR Centru are rol de Autoritate de Management.
Miercurea Ciuc, 6 noiembrie 2023