În cadrul unei conferințe de presă, ce s-a desfășurat în 18 februarie la sediul Consiliului Județean Harghita, a fost prezentat raportul de activitate pe anul 2021 al Grupului de lucru privind sărăcia profundă, rezultatele studiului realizat privind comunitățile de romi din județul Harghita, precum și planurile pe anul 2022, la eveniment participând Borboly Csaba, președintele consiliului județean, András Loránd, coordonatorul grupului de lucru, Sólyom Andreea și Kiss Tamás, membri ai grupului de lucru.
Constituit la sfârșitul anului 2020, acest grup de lucru a desfășurat activități menite a evalua situația comunităților din județul Harghita care trăiesc în sărăcie profundă, astfel încât să fie găsite mijloace și soluții care să vină în sprijinul celor care sunt în această situație.
Pe parcursul anului 2021 au fost realizate 27 de interviuri tip focus grup, în 5 microregiuni, rezultatele studiului arătând o relație de inegalitate structurală între romi și celelalte naționalități cauzată de accesul diferit la educație, servicii sociale și medicale.
„Sărăcia poate fi un pericol indiferent de etnie. La sfârșitul anului 2020 am înființat acest grup de lucru pentru a evalua situația din județul Harghita și pentru a elabora o strategie. Începutul anului 2021 ne-a pus în fața unei situații dificile, Șumuleu 33, unde, datorită parteneriatului dintre sfera civilă și specialiști i-am putut sprijini pe acei oameni. Pe parcursul anului am avut o serie de evenimente, o conferință internațională, proiectul Dream Road, am finalizat un studiu privind comunitățile aflate în sărăcie profundă în județul Harghita. În 2022 ne propunem să elaborăm o anexă vizuală, cu materiale foto și video, un volum cu datele obținute, să elaborăm un suport digital și să înființăm prin proiectul Dream Road un sistem de dezvoltare a competențelor digitale de tipul – learning lab. Activitatea cea mai amplă a anului va fi organizarea vizitelor în teren pentru a realiza o consultare cu privire la Planurile Locale de Intervenție, cu fiecare primărie pentru cei 83 de segregate existente în județ, care v-a fi completat cu o strategie județeană.” – a apreciat András Loránd.
Prezent la conferință, Borboly Csaba a subliniat în discursul său faptul că sărăcia profundă nu poate fi o cauză a excluziunii sociale.
„Vorbim aici de un subiect care creează foarte multe prejudecăți în societate. Eu așa cred că, dacă societatea s-a construit pe iubire, atunci indiferent de nivelul de studii, de categoria socială, lucrurile trebuie reașezate și astfel nu am mai avea acest fenomen al sărăciei profunde. Azi ne-am îndepărtat de realitate, de problemele cu care se confruntă anumite părți din societate, și cred că prin activitatea sa, acest grup de lucru sparge bula în care ne aflăm. Suntem datori să le dăm acestor oameni o șansă să se integreze în societate” – a conchis Borboly Csaba.
Miercurea Ciuc, 21 februarie 2022
Materiale suplimentare se regăsesc în link: https://we.tl/t-myHaWcrruz