În cadrul dezbaterii locale a grupului Partidului Popular European, organizată online, au fost dezbătute teme precum directiva privind impozitarea unitară și înființarea Fondului Social European. La eveniment au participat Borboly Csaba, membru în Comitetul European al Regiunilor din partea PPE și președinte al Consiliului Județean Harghita, Tánczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Bende Sandor, deputat, Președinte al Comisiei pentru industrii și servicii, dr. Csák László, expert.
https://www.facebook.com/judetulharghita/videos/480204150242164/
“Dezbaterea de azi a fost una foarte importantă deoarece în Comitetul Regiunilor este introdus astfel și punctul de vedere al localităților și regiunilor în sistemul decizional european. Membrii acestui comitet sunt foarte atenți la problemele cu care se confruntă cetățenii pentru a formula propuneri și opinii care să fie implementate. Proiectul de raport, O Tranziție Ecologică și Echitabilă către Neutralitatea Climatică din punct de vedere Social, pe care am onoarea să-l pot prezenta, are în vedere găsirea acelor soluții care pot asigura tranziții echitabile în raport cu obiectivele de mediu care au o dimensiune specifică, astfel încât autoritățile locale au un rol important în implementarea politicilor la nivel local și regional. În ceea ce privește impozitarea unitară a purtătorilor de energie putem vedea că devine un subiect din ce în ce mai actual, iar noi trebuie să facem propuneri deoarece majoritatea prețului plătit de populație se compune din impozite și taxe. Dacă impozitele scad, foarte multe persoane din județul Harghita, dacă ne raportăm la acestea, pot beneficia de acest lucru. Avem nevoie de un pact verde echitabil, și proiectul de raport dorește să trateze două aspecte: Fondul Social European și reorganizarea sistemului de impozitare al purtătorilor de energie pentru a proteja cetățenii vulnerabili, pentru a preveni pierderea investitorilor și a locurilor de muncă. Facilitățile fiscale ar trebui echilibrate și raportate la consum și la zonele unde există sărăcie energetică” – a apreciat Borboly Csaba.
Planurile Naționale trebuie să țină cont de diferențele regionale și Fondul Social European trebuie coroborat cu celelalte fonduri pentru investiții eficiente din punct de vedere energetic, care să reducă harta sărăciei energetice.
“Nu ne dorim ca gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii să suporte consecințele creșterii prețului la energie, de aceea sprijin lansarea unui program UE care să ajute la compensarea acestei provocări. Acesta ar fi un ajutor real pentru România în următorii ani ” – a declarat Tánczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Investițiile trebuie raportate la caracteristicile fiecărei regiuni și este necesară elaborarea unui plan de acțiune specific pentru ca resursele să ajungă la cei care au nevoie.
În acest sens, deputatul Bende Sandor, președintele comisiei pentru industrii și servicii, a apreciat faptul că “este important să fie luate în considerare condițiile climatice și de mediu ale regiunilor pentru ca programele de finanțare să fie corelate la condițiile și nevoile locale. Așadar, în elaborarea instrumentelor de sprijin trebuie avute în vedere caracteristicile locale, astfel încât nivelul de trai al cetățenilor să nu fie și mai mult afectat.”
Succesul în cazul politicilor poate fi obținut dacă resursele statelor membre ale UE, ale regiunilor și ale populației pot fi folosite în mod sinergic, dr. Csák László, apreciind că “sărăcia energetică, care este o realitate actuală în mai multe zone mai puțin dezvoltate, poate fi evitată prin lansarea unui program UE adecvat, orientat către probleme, pentru a sprijini gospodăriile și microîntreprinderile în a face față provocărilor generate de creșterea prețurilor la energie. O astfel de soluție este lansarea Fondului pentru un climat social, un instrument de sprijin și investiții în valoare de 72 de miliarde de euro la nivel european.”
O Tranziție Ecologică și Echitabilă către Neutralitatea Climatică din punct de vedere Social este proiectul de raport al lui Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, ce urmează a fi dezbătut în comisia de specialitate din cadrul Comitetului European al Regiunilor în luna martie a acestui an. Mai multe informații aici: https://cor.borbolycsaba.ro/ro/?page_id=1089.
Miercurea Ciuc, 24 februarie 2022