Membri Comisiei PETI vor efectua o vizită pe teren pentru a lua contact cu realitatea locală
Comisia pentru Petiții a Parlamentului European (PETI) va veni în vizită în România pentru o misiune de documentare, în baza unei petiții depuse de Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, la Parlamentul European în 2019 privind problema ursului, la care s-au alăturat liderii altor județe din Regiunea de Dezvoltare Centru:
https://www.europarl.europa.eu/petitions/
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a luat o serie de măsuri în anii precedenți, dar problema coexistenței cu carnivorele mari trebuie încă abordată. Prin urmare, Comisia pentru petiții a Parlamentului European (PETI) a decis să nu închidă petiția, ci să o mențină deschisă, iar comisia va urmări acțiunile întreprinse la nivel național.
În acest context, membrii comisiei vor vizita România în perioada 15-18 mai. Aceștia au ales ca loc de desfășurare a vizitei orașul Sfântu Gheorghe, unde intenționează să se deplaseze pe 16 mai.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a salutat această inițiativă, dar consideră că este important ca această comisie, dacă va veni în regiunea noastră, să viziteze și județul Harghita, deoarece aici se află cea mai mare populație de urși și cele mai multe pagube produse de animalele sălbatice. Așa cum a subliniat președintele consiliului într-o scrisoare trimisă Comisiei PETI în data de 13 aprilie, insistă ca, dacă membrii comisiei vor veni la Sfântu Gheorghe, să facă și un drum de 45 de minute până în județul Harghita, pentru a arăta populației din județul cel mai afectat de pagubele provocate de urși întrucât și cauza lor este importantă la nivel de Bruxelles.
– Centrul județului Covasna, Sfântu Gheorghe, care se află în vecinătatea județului Harghita, mi se pare o locație bună, deoarece și județul Covasna este afectat de conflictele om-urs, dar în același timp județul cu cea mai mare populație de urși și cu cele mai multe pagube este județul Harghita, care se află la 30-45 de minute de mers cu mașina de Sfântu Gheorgheni – a declarat Borboly Csaba în scrisoarea sa către Comisia PETI.
Borboly Csaba a adăugat că, în timpul vizitei, pentru a obține o imagine completă, este recomandabil ca membrii comisiei să aibă mai multe discuții și întâlniri cu reprezentanții instituțiilor relevante din județul Harghita și cu membrii Platformei Regionale a Uniunii Europene pentru Carnivore Mari din județul Harghita. În același timp, aceștia ar putea să se întâlnească și cu reprezentanții instituțiilor din județul Harghita care se ocupă zilnic de aceste probleme, cu personalul sanitar, jandarmii, paramedicii etc.
În județul Harghita, din 2016 până în prezent, au fost înregistrate aproape 2200 de pagube provocate de urși, număr aproape egal cu numărul total de pagube provocate de urși în România în aceeași perioadă de timp, într-un an. Din 2016 până în prezent, urșii au atacat 95 de persoane în județul Harghita, provocând, din păcate, mai multe decese, dintre care 15 atacuri au avut loc anul trecut și 3 atacuri au avut loc anul acesta în județ.
“Cred că ar fi corect pentru cetățenii UE care se confruntă cu un asemenea grad de pericol dacă ar simți că instituțiile europene le acordă atenție, iar o vizită în județul Harghita le-ar putea confirma acest lucru. Cea mai mare problemă a urșilor este în județul Harghita și cred că există riscul ca, dacă membrii comisiei PETI se află pe aici, dar nu vin în județul Harghita, să inducă în eroare cetățenii UE cei mai afectați de această problemă. Există riscul ca aceștia să evalueze vizita comisiei ca fiind superficială” a subliniat Borboly Csaba.
Mai multe informații asupra inițiativelor Consiliului Județean Harghita pot fi accesate aici:
https://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/
Miercurea Ciuc, 14 aprilie 2023